Νίκη των καθαριστριών στα λεωφορεία της ΟΣΥ!

newego_large_t_1101_54571469-jpg ελενη
Των Αποστόλη Κασιμέρη και Ελένη Μήτσου

 

 

Μετά από 15 μέρες απεργία, 8 μέρες επίσχεση εργασίας και μια σειρά κινητοποιήσεις (στα γραφεία της εργολαβικής Λινκ Απ, της διοίκησης της Ο.ΣΥ., του Υπουργείου Μεταφορών κ.α.) την Παρασκευή 3/6, οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. πληρώθηκαν ένα σημαντικό μέρος των χρεών του εργολάβου προς αυτές, ενώ υπάρχει δέσμευση για πλήρη εξόφληση όλων των χρεών από την Ο.ΣΥ.

Όταν άρχισαν να μπαίνουν χρήματα στους λογαριασμούς των καθαριστριών, εργαζόμενες προχώρησαν σε συνέλευση, κατά την οποία αποφάσισαν την αναστολή της επίσχεσης εργασίας και την επιστροφή τους στη δουλειά.

Οι καθαρίστριες ήταν απλήρωτες 3-5 μήνες (ανάλογα με το αμαξοστάσιο). Ο δε μισθός που τους έδινε ο εργολάβος ήταν μόλις 450 ευρώ το μήνα, αντί για τουλάχιστον 680 ευρώ που είναι ο νόμιμος μισθός για 6ωρη, νυχτερινή εργασία (συμπεριλαμβανομένων Κυριακών κ.α.).

Η Ο.ΣΥ. μετά από την πίεση των καθαριστριών παρακράτησε το «εργολαβικό αντάλλαγμα», τα χρήματα δηλαδή που θα έπαιρνε ο εργολάβος από την Ο.ΣΥ. ως αμοιβή για την καθαριότητα των λεωφορείων, για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη.

Πώς η Λινκ Απ εκχώρησε το εργολαβικό αντάλλαγμα στην ΟΣΥ

Μετά από 15 μέρες απεργίας των καθαριστριών σε 4 αμαξοστάσια (Ελληνικό, Βοτανικός, Λιόσια και Ανθούσα) η Λινκ Απ εκχώρησε στην Ο.ΣΥ. το «εργολαβικό αντάλλαγμα»[1] των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016 (συνολικά 274.606 ευρώ) για να αναλάβει η Ο.ΣΥ. να πληρώσει με αυτά τα χρήματα τα χρέη της Λινκ Απ προς τις καθαρίστριες.

Με παρέμβαση των καθαριστριών στη συμφωνία αυτή συμπληρώθηκε ότι αν το εργολαβικό αντάλλαγμα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου δεν επαρκεί, η Λινκ Απ δεσμεύεται για εκχώρηση στην Ο.ΣΥ. και των επόμενων «εργολαβικών ανταλλαγμάτων», μέχρι να εξοφληθούν όλα τα χρέη προς τις καθαρίστριες, όπως αυτά υπολογιστούν από τον έλεγχο που διενεργεί η επιθεώρηση εργασίας στην Λινκ Απ. [2]

Προσπάθεια εξαπάτησης των καθαριστριών

Για να μπει σε εφαρμογή αυτή η συμφωνία όμως χρειάστηκε οι καθαρίστριες να ξαναμπούν σε κινητοποιήσεις, καθώς αποκαλύφθηκε πως η Λινκ Απ είχε πάρει από την Τράπεζα Πειραιώς ένα δάνειο 2,3 εκ ευρώ και είχε βάλει «υποθήκη» το «εργολαβικό αντάλλαγμα» που εισέπραττε κάθε μήνα από την Ο.ΣΥ. Είχε βάλει δηλαδή ενέχυρο τα χρήματα για τους μισθούς, το ΙΚΑ, κλπ των καθαριστριών! Επιπλέον αποκαλύφθηκε πως η Λινκ Απ δεν είχε ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα.

Οι καθαρίστριες ένιωσαν εξαπατημένες, τόσο από την Λινκ Απ, όσο και από την Διοίκηση της Ο.ΣΥ. η οποία όφειλε να γνωρίζει ότι το εργολαβικό αντάλλαγμα ήταν «υποθηκευμένο»… [3]

Έτσι, μετά και από μια άκαρπη συνάντηση με τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ., οι εργάτριες ξαναπήραν το δρόμο του αγώνα και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. [4]

Στην επίσχεση εργασία που κράτησε 8 μέρες προσχώρησαν και οι καθαρίστριες των υπόλοιπων αμαξοστασίων (Πέτρου Ράλλη, Πειραιά, Μπραχάμι). [5]

Με τη συμμετοχή στον αγώνα των καθαριστριών και των 7 αμαξοστασίων της Ο.ΣΥ., με τις καθαρίστριες να προχωρούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία, στα γραφεία της Ο.ΣΥ. κλπ αλλά και με τη δημοσιότητα που πήρε ο αγώνας τους, ο οποίος προβλήθηκε σε μια σειρά κανάλια, εφημερίδες κοκ, ο εργολάβος αναγκάστηκε να άρει τη ενεχυρίαση του εργολαβικού ανταλλάγματος και να πληρώσει ΙΚΑ και εφορεία ώστε να προσκομίσει στην Ο.ΣΥ. ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν οι καθαρίστριες να πληρωθούν.

Μια πολύ σκληρή μάχη για το αυτονόητο

Οι καθαρίστριες χρειάστηκε να δώσουν μια πολύ σκληρή και μακρόχρονη μάχη για το πιο αυτονόητο δικαίωμά τους: να πληρωθούν για τη δουλειά τους!

Απέναντί τους είχαν όχι μόνο τον εργολάβο, αλλά και την Διοίκηση της Ο.ΣΥ. που αρνούνταν προκλητικά να αναλάβει τις ευθύνες της, να ελέγξει τον εργολάβο (π.χ. αν πληρώνει τις καθαρίστριες, αν δίνει νόμιμους μισθούς, αν έχει το σωστό αριθμό εργατριών σε κάθε αμαξοστάσιο και πολλά άλλα) και να βοηθήσει τις εργάτριες.

Η Ο.ΣΥ. θα μπορούσε να κηρύξει τον εργολάβο έκπτωτο λόγω των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που διέπραττε και να πληρώσει η ίδια τα χρέη του εργολάβου προς τις καθαρίστριες [6] χρησιμοποιώντας τις διατάξεις του νόμου 3863/2010.

Επίσης η Ο.ΣΥ. θα μπορούσε χρησιμοποιώντας το νόμο 4369/2016 να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες και να βάλει τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών που εκμεταλλεύονται και εξαπατούν τους εργαζόμενους τους και το Δημόσιο.

Αντί γι’ αυτά η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. καλούσε τον εργολάβο να φέρει έγγραφα (ασφαλιστική ενημερότητα, φορολογική ενημερότητα, κλπ) και τις απλήρωτες καθαρίστριες να γυρίσουν πίσω στη δουλειά για να μην χαλάει η εικόνα της εταιρίας…

Είναι βέβαιο πως αν οι καθαρίστριες δεν ήταν αποφασισμένες και ανυποχώρητες δεν θα είχαν καταφέρει να πάρουν τα δεδουλευμένα τους τα οποία πρέπει να τονίσουμε, θα υπολογίζονται πλέον με βάση τη εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και την εργατική νομοθεσία (περίπου 680 ευρώ το μήνα) και όχι με τις εργολαβικές αλχημίες (450 ευρώ).

Ο αγώνας ξεκίνησε το Γενάρη

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι ο αγώνας των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. ξεκίνησε το Γενάρη με την «εξέγερση» των εργατριών από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, οι οποίες προχώρησαν σε 10ήμερη απεργία για να πάρουν τα δεδουλευμένα 3 μηνών και το δώρο Χριστουγέννων.

Ο εργολάβος προσπάθησε να σπάσει την απεργία φέροντας καθαρίστριες από άλλα αμαξοστάσια, αστυνομία κοκ. Οι καθαρίστριες του Ελληνικού όμως δεν έκαναν πίσω και έτσι ο εργολάβος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να πληρώσει. [7]

Η νίκη του Ελληνικού ενθάρρυνε τις καθαρίστριες από άλλα αμαξοστάσια να έρθουν σε επαφή και να μπουν και αυτές στον αγώνα. Έτσι το 1 αμαξοστάσιο έγινε 4 και τα 4 έγιναν 7.  

Η τραγική στάση του ΚΚΕ

Από το Γενάρη μέχρι σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι στην Ο.ΣΥ. που διαδίδουν πως οι καθαρίστριες έχασαν και πως θα απολυθούν όλες.

Αυτή η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας γίνεται από τις δυνάμεις του ΚΚΕ στα αμαξοστάσια και οφείλεται σ’ έναν και μόνο λόγο.

Οι καθαρίστριες έκαναν το «τεράστιο λάθος» να μην γραφτούν στο σωματείο καθαριστριών που ελέγχει το ΠΑΜΕ (και ακόμα χειρότερα να απευθυνθούν στον υπογράφοντα Α.Κ. για βοήθεια και στήριξη). Οι υπογράφοντες ήταν από το πρώτο βράδυ στο πλευρό των καθαριστριών, ενώ μεγάλη στήριξη έδωσαν οι δυνάμεις της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» καθώς και του «Ξεκινήματος» μέσα και έξω από τα αμαξοστάσια.

Στην περιφρούρηση του αγώνα συμμετείχαν επίσης και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου (ΑΡΚ, Ροσινάντε, Κόκκινη Γραμμή, Υπόστεγο, ΚΚΕ μλ, κ.α.), αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές. Ωστόσο το ΠΑΜΕ από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να καπελώσει τον αγώνα των καθαριστριών, πήγε στο άλλο άκρο και άρχισε να πετά λάσπη στον ανεμιστήρα.

Επόμενοι στόχοι

Ο αγώνας των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. δεν τελείωσε. Επόμενοι στόχοι είναι

  • η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα αμαξοστάσια και συγκεκριμένα η παροχή ατομικών μέσων προστασίας (γάντια, μάσκες, παπούτσια εργασίας κλπ), η παροχή επαρκών καθαριστικών μέσων (χλωρίνες, πανιά, σακούλες σκουπιδιών κλπ) αλλά, ιδιαίτερα και το
  • να μπει τέρμα στην ασυδοσία των προϊστάμενων και στην τρομοκρατία που σπέρνουν καθημερινά στις εργαζόμενες.
  • η σύναψη συμβάσεων εργασίας με την Ο.ΣΥ. και ο τερματισμός του καθεστώτος των εργολαβιών στο χώρο της καθαριότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, μόλις λήξει η απεργία των δικηγόρων (ή μόλις επιτραπεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο) οι καθαρίστριες θα καταθέσουν στο αρμόδιο δικαστήριο τα χαρτιά για την νομιμοποίηση του σωματείου τους, το οποίο αυτή τη στιγμή αριθμεί γύρω στα 100 μέλη!  

Υ.Γ. Σημαντική συμβολή στον αγώνα των καθαριστριών είχε η πρώην συνάδελφος και νυν Ευρωβουλευτής Κ. Κούνεβα, με παρέμβαση της στη Διοίκηση της Ο.ΣΥ., στο Υπουργείο Μεταφορών, επίσκεψη σε αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. και άλλες ενέργειες, όπως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ταμείου οικονομικής στήριξης των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. κα. Επίσης το θέμα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. έθεσαν με επερώτηση τους στη Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επιστολές συνδικάτων από το εξωτερικό όπως το γερμανικό Verdi (με 2,2 εκατ. μέλη), 3 βουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος Ιρλανδίας (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Ιρλανδία). Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν συγκεκριμένοι εργαζόμενοι – σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας – στην Επιθεώρηση Εργασίας, που, σε αντίθεση με άλλους, έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον και ζήλο για την δικαίωση των καθαριστριών.

________________________
[1] συγκεκριμένα το ποσό που μένει από το εργολαβικό αντάλλαγμα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου και την πληρωμή του ΙΚΑ.
[2] https://xekinima.org/katharistries-osy-ypohorise-o-ergol/
[3] https://xekinima.org/ksana-se-epishesi-ergasias-oi-kathar/
[4] https://xekinima.org/katharistries-osy0tritos-gyros-agona-triti-mera/
[5] https://xekinima.org/katharistries-o-sy-7i-mera-epishesis-ergasias/
[6] χρησιμοποιώντας τα χρήματα από τα εργολαβικά ανταλλάγματα που έχει παρακρατήσει καθώς και την εγγύηση που έχει καταθέσει ο εργολάβος όταν πήρε το έργο από την Ο.ΣΥ.
[7] https://xekinima.org/proti-niki-gia-tis-agonizomenes-katharistries-toy-elli/

 

 


Για τους αναγνώστες μας που θέλουν να ενημερωθούν περισσότερο, να παρακολουθήσουν τους βασικούς σταθμούς και τη συνολική πορεία του αποφασιστικού αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ, που ξεκίνησε στις 26 Γενάρη και τελείωσε στις 3 Ιούνη, παραθέτουμε τους παρακάτω συνδέσμους:

 

2/2/2016: Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. καταγγέλλουμε https://xekinima.org/oi-katharistries-ton-leoforeion-tis-osy-kataggelloyme/

5/2/2016: Πρώτη Νίκη για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Ελληνικού
https://xekinima.org/proti-niki-gia-tis-agonizomenes-katharistries-toy-elli/

22/2/2016: ΣΕΡΚΑ – Οι καθαρίστριες στην Ο.ΣΥ. έχουν πια το δικό τους σωματείο…
https://xekinima.org/serka-oi-katharistries-stin-osy-exoyn-pia-to-diko-toy/

23/4/2016: Καθαρίστριες καταγγέλλουν «πιστολέρο» επιθεωρητή εργασίας
https://xekinima.org/καθαρίστριες-καταγγέλλουν-πιστολέρ/

26/4/2016: Τρίτη, 26/4: συνεχίζεται με επιτυχία η απεργία των καθαριστριών στην Ο.ΣΥ.
https://xekinima.org/triti-264-synechizete-me-epitychia-i-apergia-ton-katharistrion-stin-o-sy/

11/5/2016: Δικαστήρια Ευελπίδων, αύριο 12/5, 13.00: Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες ΟΣΥ
https://xekinima.org/dikastiria-evelpidon-avrio12-5-13-allilegii/

14/5/2016: Νόμιμη η απεργία των καθαριστριών! Απορρίφθηκε η αγωγή του εργολάβου!
https://xekinima.org/nomimi-i-apergia-ton-katharistrion-apo/

16/5/2016: «Αγαπητοί επιβάτες…»
https://xekinima.org/agapitoi-epivates/

19/5/2016: 14η μέρα απεργίας των καθαριστριών! Πρώτα σημάδια υποχώρησης από τον εργολάβο
https://xekinima.org/14i-mera-apergias-ton-katharistrion/

20/5/2016: Το θέμα των καθαριστριών στη Βουλή – επερώτηση 28 βουλευτών σε Κατρούγκαλο και Σπίρτζη
https://xekinima.org/to-thema-ton-katharistrion-sti-vouli-epero/

27/5/2016: Ξανά σε επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες των λεωφορείων της ΟΣΥ!
https://xekinima.org/ksana-se-epishesi-ergasias-oi-kathar/

2/6/2016: Καθαρίστριες Ο.ΣΥ. 7η μέρα επίσχεσης εργασίας – καθολική συμμετοχή και στα 7 αμαξοστάσια!
https://xekinima.org/katharistries-o-sy-7i-mera-epishesis-ergasias/

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,197ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα