ΣΕΡΚΑ – Οι καθαρίστριες στην Ο.ΣΥ. έχουν πια το δικό τους σωματείο…

Του Αποστόλη Κασιμέρη,
μέλους ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ
(αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας)
με την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»
 

Οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Ο.ΣΥ. δημιούργησαν ένα νέο κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα με την ονομασία «Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα» (ΣΕΡΚΑ).

Στην ιδρυτική σύσκεψη του σωματείου συμμετείχαν και γράφτηκαν μέλη εργάτριες από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού (απ’ όπου ξεκίνησε ο αγώνας) καθώς και από άλλα αμαξοστάσια, αλλά και εργάτριες που είχαν απολυθεί από την εργολαβική εταιρία Link UP στο παρελθόν ή που είχαν φύγει λόγω του τρομοκρατικού καθεστώτος που επέβαλε ο εργολάβος.

H ανάγκη για τη δημιουργία σωματείου προέκυψε μέσα από τον αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας ενάντια στην εργολαβική εταιρεία Link UP που τους εργοδοτεί. Στη δημιουργία σωματείου οι εργάτριες καθαριότητας είχαν σύμμαχο, εκτός από την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (τη συνδικαλιστική παράταξη στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ στην οποία συμμετέχει το «Ξ») το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (σωματείο οδηγών και άλλων εργαζομένων στα λεωφορεία) και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ένα σύντομο ιστορικό του αγώνα

Την Τρίτη 26 Γενάρη οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας στο Αμαξοστάσιο του Ελληνικού ξεκίνησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με την έμπρακτη στήριξη της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης». Αφού κατήγγειλαν την εργολαβική Link UP (την εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των οχημάτων της Ο.ΣΥ.) στην Επιθεώρηση Εργασίας, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Και τις 10 μέρες του αγώνα οι εργάτριες και εργάτες του Αμαξοστασίου Ελληνικού μαζί με την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» περιφρουρούσαν σε 24ωρη βάση το αμαξοστάσιο για να μην μπορέσει ο εργολάβος να φέρει απεργοσπάστες.

Τον αγώνα αυτό στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών του Αμαξοστασίου Ελληνικού, ενώ καθημερινά στην περιφρούρηση συμμετείχαν δεκάδες αλληλέγγυοι από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συμπαράσταση.

Η εταιρεία Link UP αμείβεται από την Ο.ΣΥ. με περίπου 140.000 ευρώ το μήνα! Ωστόσο είχε τις καθαρίστριες και τους καθαριστές απλήρωτους για 3 μήνες και δεν τους είχε δώσει δώρο Χριστουγέννων.  Επίσης εδώ και 5,5 χρόνια η Link Up δεν έχει δώσει ποτέ στις εργάτριες και στους εργάτες καθαριότητας δώρα, επιδόματα (όλοι οι εργαζόμενοι καθαριότητας είναι δηλωμένοι… «άγαμοι»!) υπερωρίες, νυχτερινά, κ.α., ενώ τους κλέβει ακόμα και από την κανονική άδεια – τους δίνει 15 μέρες από τις 25 που δικαιούνται ετησίως. Επίσης τους βάζει να υπογράψουν ότι παίρνουν μισθό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους δίνει στην πραγματικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. είναι μετανάστριες. Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, ούτε όλα τα δικαιώματα τους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια όποια τολμούσε να διεκδικήσει δεδουλευμένα, τήρηση ωραρίων κ.α. αντιμετώπιζε απειλές, πολλές φορές ρατσιστικού περιεχομένου (π.χ. «θα σε στείλω πίσω Αφρική») ενώ τη δεύτερη φορά που θα άνοιγε ζήτημα απολυόταν.

Ο εργολάβος υποχωρεί

Όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των καθαριστριών και καθαριστών ο εργολάβος έδωσε στις καθαρίστριες και στους καθαριστές του αμαξοστασίου Ελληνικού δύο από τους μισθούς που τους χρωστούσε.

Στη συνέχεια, στις 2 Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια της 3μερούς συνάντησης (καθαριστριών – εργολάβου – υπ. Εργασίας) στο Υπουργείο Εργασίας ο εργολάβος της Link Up δεσμεύτηκε:  να καταβάλει την επόμενη μέρα (Τετάρτη 3 Φλεβάρη) 200-250 € σε κάθε καθαρίστρια / καθαριστή του αμαξοστασίου Ελληνικού, να εξοφλήσει όλα τα χρέη που έχει δημιουργήσει το τελευταίο 3μηνο απέναντι τους μέχρι τις 15 μήνα και να μην απολύσει καμία καθαρίστρια και κανένα καθαριστή από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού.

Ο εργολάβος πλήρωσε τα χρωστούμενα των τελευταίων τριών μηνών. Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές επέστρεψαν στη δουλειά, ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται. Δίνεται μάλιστα πια υπό καλύτερες προϋποθέσεις, με τις εργάτριες να έχουν ξεπεράσει τον φόβο της εργοδοσίας να έχουν κατανοήσει πως έχουν στα χέρια τους δύναμη όταν παλέψουν ενωμένες και με ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους για τους μελλοντικούς τους αγώνες: το σωματείο τους.

…και συνεχίζουν τον αγώνα τους

Στις 26 Φλεβάρη οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας του Αμαξοστασίου Ελληνικού έχουν ραντεβού στην Επιθεώρηση Εργασίας  για την «επίλυση» της εργατικής διαφοράς με τον εργολάβο.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο οι 3 μισθοί και το δώρο των Χριστουγέννων… Το θέμα είναι να τιμωρηθεί ο εργολάβος για όσες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έκανε σε βάρος των καθαριστριών και καθαριστών (ή για αυτές που μπορούμε να αποδείξουμε, καθώς ο κ. Φάκος, ιδιοκτήτης της εταιρείας, φρόντιζε να έχει καλυμμένα τα νώτα του).

Επίσης εκτός από τα χρήματα που ο εργολάβος έχει κλέψει από τις καθαρίστριες και τους καθαριστές υπάρχουν και τα ζητήματα συνθηκών εργασίας. Ο εργολάβος δεν δίνει γάντια, στολή εργασίας, πανιά καθαρισμού κ.α. αναγκάζοντας τις εργάτριες και τους εργάτες να τα αγοράζουν μόνοι τους. Ακόμα, δεν επιδιορθώνει τα καρότσια με τα οποία μεταφέρονται τα υλικά καθαρισμού. Στο Ελληνικό οι καθαρίστριες είναι αναγκασμένες να σέρνουν (κυριολεκτικά) βαριά καρότσια με σπασμένες ή χωρίς καθόλου ρόδες σε ένα αμαξοστάσιο 80 στρεμμάτων!

Είναι βέβαιο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα αποφασίσει υπέρ των καθαριστριών και των καθαριστών καθώς και ότι θα βάλει πρόστιμο στον εργολάβο. Aυτό θα είναι το 2ο πρόστιμο μέσα σε 3 μήνες.

Οι καθαρίστριες του Αμαξοστασίου Ελληνικού με τη συμπαράσταση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης, της μεγάλης πλειοψηφίας των οδηγών του αμαξοστασίου και αλληλέγγυων από πολλές γειτονιές της Αθήνας έδειξαν το δρόμο. Τώρα πρέπει να σπάσουμε τον τρόμο του εργολάβου και στα άλλα Αμαξοστάσια.

Από την Ο.ΣΥ. και τον ΟΑΣΑ διεκδικούμε:

  • Να κηρύξει άμεσα έκπτωτο τον εργολάβο και να τον διώξει από την Ο.ΣΥ. 
  • Να ερευνήσει και να τιμωρήσει όσα στελέχη της Ο.ΣΥ. γνώριζαν τις μαφιόζικες μεθόδους του εργολάβου και τις συγκάλυπταν είτε από αδιαφορία, είτε για ίδιον όφελος. 
  • Να αναλάβει η Ο.ΣΥ. την ευθύνη να πληρώσει τα δεδουλευμένα κλπ στις καθαρίστριες και τους καθαριστές του Ελληνικού και όλων των αμαξοστασίων. Γι’ αυτό το σκοπό η Ο.ΣΥ. μπορεί να δεσμεύσει τα χρήματα που είχε καταθέσει ο εργολάβος ως εγγύηση όταν πήρε το «έργο» (170.000 €) καθώς και χρήματα από αυτά που του καταβάλλει κάθε μήνα (π.χ. τα 140.000 € που θα του δώσει στο τέλος του Φλεβάρη κλπ). 
  • Να προσληφθούν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Link Up από την Ο.ΣΥ. Αυτό, (για να μην λένε κάποιοι ότι είναι αδύνατο γιατί δεν το επιτρέπει η νομοθεσία) μπορεί να γίνει άμεσα στη βάση της παραγράφου 49 του νόμου 4325/2015 (νόμος  Κατρούγκαλου) όπως έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μονιμοποίησή τους.

Από την κυβέρνηση διεκδικούμε:

  • Να καταργήσει τις εργολαβίες στο Δημόσιο καθώς και όλες τις δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. 
  • Να ασκήσει ποινικές διώξεις ενάντια στους εργολάβους που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και εκμεταλλεύονται τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συνανθρώπους μας (Έλληνες και μετανάστες) αναβιώνοντας το μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,197ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα