Καθαρίστριες ΟΣΥ: Υποχώρησε ο εργολάβος! Μια ανάσα πριν τη νίκη οι καθαρίστριες!

newego_large_t_1101_54571469-jpgελενη
Των Αποστόλη Κασιμέρη και Ελένη Μήτσου

 

Μετά από 15 μέρες απεργίας, η Λινκ Απ, η εργολαβική εταιρία που εργοδοτεί τις καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. αναγκάστηκε σε υποχώρηση!

Την Παρασκευή 20/5, οι εκπρόσωποι της Λινκ Απ πήγαν στο Εργατικό Κέντρο και παρουσία του Δικηγόρου του Εργατικού Κέντρου συνέταξαν και υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο αναγνωρίζουν όλα τα χρέη της εταιρίας προς τις καθαρίστριες.

20160511_133653

Στο κείμενο αυτό η Λινκ Απ δεν αναγνωρίζει μόνο τα χρέη των τελευταίων 2-4 μηνών, αλλά δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα αναγνωρίσει όλα τα χρέη προς τις καθαρίστριες που θα πιστοποιηθούν από τον έλεγχο που διενεργεί αυτές τις μέρες η Επιθεώρηση Εργασίας στην εταιρία. (Δείτε περισσότερα για τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας στην Λινκ Απ εδώ).

Ο τρόπος με τον οποίο η Λινκ Απ θα καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στις καθαρίστριες, σύμφωνα με το κείμενο που έχει υπογράψει, είναι ο εξής:

Η Λινκ Απ εκχωρεί στην Ο.ΣΥ. το «εργολαβικό αντάλλαγμα» (δηλαδή τα χρήματα που θα έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες της)[*] των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016 (συνολικά 274.606 ευρώ) και η Ο.ΣΥ. θα αναλάβει την υποχρέωση να πληρώσει με αυτά τα χρήματα τα χρέη της Λινκ Απ προς τις καθαρίστριες.

symfonia

Αν το εργολαβικό αντάλλαγμα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου δεν επαρκεί, η Λινκ Απ δεσμεύεται για την εκχώρηση στην Ο.ΣΥ. και των επόμενων «εργολαβικών ανταλλαγμάτων», μέχρι να εξοφληθούν όλα τα χρέη προς τις καθαρίστριες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας. Επίσης, στο ίδιο κείμενο η Λινκ Απ δεσμεύεται για την έγκαιρη καταβολή των μισθών των καθαριστριών από εδώ και στο εξής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μισθοί που θα πάρουν οι καθαρίστριες δεν θα είναι οι μισθοί των 450 ευρώ, αλλά οι νόμιμοι μισθοί για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία, το οποίο κυμαίνεται στα 650 ευρώ.

Το κείμενο που συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω έχει νομική ισχύ. Ένα αντίγραφο θα σταλεί στην Ο.ΣΥ. την Δευτέρα (αύριο) – την Παρασκευή, δεν ήταν δυνατό να σταλεί αφού οι «διαπραγματεύσεις» ξεκίνησαν στις 2.00 το μεσημέρι και τελείωσαν στις 8.00 το βράδυ. Ένα δεύτερο αντίγραφο δόθηκε στις καθαρίστριες.

Το μόνο που απομένει είναι η Ο.ΣΥ. να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να αρχίσει να πληρώνει τις καθαρίστριες. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε που μπορεί να σκαλώσει αυτή η διαδικασία – ιδιαίτερα καθώς ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γ. Σκουμπούρης αναφέρθηκε σε αυτή τη διαδικασία πληρωμής των καθαριστριών σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84. Παρ’ όλα αυτά, δεν «πανηγυρίζουμε» μέχρι να αρχίσουν να μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των καθαριστριών. Μ’ αυτά τα δεδομένα και εκτός απροόπτου, τις επόμενες μέρες θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια πολύ σημαντική νίκη των καθαριστριών.

Εν όψει αυτής της εξέλιξης οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. συμφώνησαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων τους από χτες Σάββατο 21 Μαίου, δηλώνοντας όμως ξεκάθαρα στην Λινκ Απ, ότι αν τολμήσει να κάνει οποιαδήποτε «κωλοτούμπα», δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν ξανά σε απεργία από την Δευτέρα το βράδυ.

Τέλος, αύριο, Δευτέρα οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες θα πραγματοποιήσουν ραντεβού με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Χ. Βερναρδάκη. Στη συνάντηση αυτή οι καθαρίστριες θα θέσουν μεταξύ άλλων, τα αιτήματα τους για τερματισμό του καθεστώτος των εργολαβιών στην Ο.ΣΥ. (και στις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες) και σύναψη απευθείας συμβάσεων των ίδιων των καθαριστριών με την Ο.ΣΥ.

________
[*] συγκεκριμένα το ποσό που μένει από το εργολαβικό αντάλλαγμα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου και την πληρωμή του ΙΚΑ.

 


Σχετικά άρθρα:
Ξανά σε επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες των λεωφορείων της ΟΣΥ!
«Αγαπητοί επιβάτες…»
Νόμιμη η απεργία των καθαριστριών! Απορρίφθηκε η αγωγή του εργολάβου!
Καθαρίστριες καταγγέλλουν «πιστολέρο» επιθεωρητή εργασίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα