Το θέμα των καθαριστριών στη Βουλή – επερώτηση 28 βουλευτών σε Κατρούγκαλο και Σπίρτζη

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπογραφές των οποίων βρίσκονται στο τέλος του κειμένου, κατέθεσαν την ακόλουθη επερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, Κατρούγκαλο και Σπίρτζη σχετικά με τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα συνεργεία καθαρισμού στην ΟΣΥ. Γίνεται φανερό ότι ο αγώνας των καθαριστριών έχει ταρακουνήσει τα νερά. Η απεργία συμπληρώνει σήμερα 15 μέρες και οι καθαρίστριες παραμένουν μαχητικές και αποφασισμένες.

 

Ερώτηση Βουλευτών Σύριζα με θέμα τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα συνεργεία καθαρισμού του Ο.Σ.Υ.

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

ΘΕΜΑ: «Παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα συνεργεία καθαρισμού του  Ο.Σ.Υ.»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων σε Καθαρισμούς (ΣΕΡΚΑ), οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Α.Ε. βρίσκονται σε απεργία ήδη από τις 6 Μαΐου 2016, καθώς η εργοδότριά τους εταιρεία «Λινκ Απ», η οποία έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. ως ανάδοχος, οφείλει δεδουλευμένα 2-4 μηνών, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις αδειών, κ.α. Περαιτέρω, η ίδια ως άνω εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, φέρεται ότι παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και ως προς το ύψος του μηνιαίου μισθού αφού καταβάλει μισθό 450 ευρώ για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία, ενώ ο προβλεπόμενος εκ του νόμου μισθός είναι τουλάχιστον 680 ευρώ.

Από το κείμενο της ανακοίνωσης προκύπτουν άλλωστε και σωρεία άλλων ζητημάτων, που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, με την πλήρη απουσία τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ζητήματα που είναι η πολλοστή φορά που καταγγέλλονται σε βάρος αναδόχων εταιρειών καθαρισμού.

Επειδή η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι αυτονόητη υποχρέωση του αναδόχου, η δε παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας σχετικά με την καταβολή δεδουλευμένων συνιστά ποινικό αδίκημα.

Επειδή οι εργαζόμενοι/ες που εργάζονται σε ανάλογες θέσεις εργασίας και με ανάλογους όρους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εκφοβισμούς και απολύσεις εκ μέρους των εργοδοτών.

Επειδή πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει να αναθέτει την καθαριότητα των νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, προχωρώντας σε απ’ ευθείας προσλήψεις.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Θα προβεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ελέγχους για τη διακρίβωση των ως άνω καταγγελλομένων και πότε;

Υπάρχει στη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ρήτρα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, και εάν ναι, ποια είναι η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου λόγω παράβασής της;

Υπάρχει σχεδιασμός για να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης εργασιών καθαρισμού σε εταιρείες καθαρισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές και συστηματικές παραβάσεις από τις εν λόγω εταιρείες ή πρόθεση να ληφθεί κάποια πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή του Υπουργείου Υγείας, και πότε;

Εφαρμόζεται στην πράξη το άρ. 68 παρ. 2α΄ Ν. 3863/2010 σύμφωνα με το οποίο «οι πράξεις επιβολής προστίμου που επιβάλλονται σε βάρος εταιρειών παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή/ και φύλαξης καταχωρούνται στο αντίστοιχο ‘’Μητρώο Παραβατών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού ή/και Φύλαξης’’ που τηρείται στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας»;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Κατριβάνου Βασιλική

Ακριώτης Γιώργος

Αυλωνίτου Ελένη

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Γιαννακίδης Στάθης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Θεωνάς Γιάννης

Θηβαίος Νίκος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Εύη

Καφαντάρη Χαρά

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μουμουλίδης Θέμης

Μουσταφά Μουσταφά

Μπάρκας Κώστας

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νίκος

Παυλίδης Κώστας

Ρίζος Δημήτριος

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Σταματάκη Ελένη

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γιώργος

 

_________
Σχετικά άρθρα:
14η μέρα απεργίας των καθαριστριών! Πρώτα σημάδια υποχώρησης από τον εργολάβο
«Αγαπητοί επιβάτες…»
Νόμιμη η απεργία των καθαριστριών! Απορρίφθηκε η αγωγή του εργολάβου!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα