Καθαρίστριες Ο.ΣΥ. 7η μέρα επίσχεσης εργασίας – καθολική συμμετοχή και στα 7 αμαξοστάσια!

Την 7η μέρα επίσχεσης εργασίας διανύουν οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. προχώρησαν για 3η φορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφού παραμένουν απλήρωτες από 3-5 μήνες (ανάλογα με το αμαξοστάσιο).

Εκτός από τα αμαξοστάσια του Ελληνικού, Βοτανικού, Λιοσίων και Ανθούσας, αυτή τη φορά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενες από τα αμαξοστάσια της Πέτρου Ράλλη, του Πειραιά και του Μπραχαμίου.

Η επίσχεση εργασίας είναι πλέον καθολική με 7 στα 7 αμαξοστάσια να συμμετέχουν.

Ο αγώνας των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα, με γράμματα συμπαράστασης στις καθαρίστριες να φτάνουν από συνδικαλιστές και σωματεία απ’ όλη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επιστολή από την Susane Birke, μέλος ΔΣ και υπεύθυνη για τον τομέα των μεταφορών από την Verdi, τη μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία στη Γερμανία, με 2,2 εκατ. μέλη. Πολλές επιστολές έχουν έρθει επίσης από σωματεία και μέλη ΔΣ σωματείων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη Βρετανία και το Βέλγιο.

***

Την Τρίτη 31/5 καθαρίστριες και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Μεταφορών. Από εκεί μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του Μega και στη συνέχεια ζήτησαν να μπουν στο Υπουργείο και να συναντήσουν τον κ. Σπίρτζη, Υπουργό Μεταφορών.

Οι καθαρίστριες ζητούν εδώ και περίπου 2 μήνες ραντεβού με τον Υπουργό Μεταφορών, για να τον ενημερώσουν για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για να διεκδικήσουν να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβιών καθαριότητας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να προχωρήσει η Ο.ΣΥ. σε απευθείας συμβάσεις με τις ίδιες. Τις καθαρίστριες δέχτηκε τελικά η Υφυπουργός Μεταφορών κ. Χρυσοβελώνη, καθώς, ο υπουργός ήταν ταξίδι στην Ρωσία.

Η κ. Χρυσοβελώνη αντιμετώπισε ψυχρά τις καθαρίστριες, τις «ενημέρωσε» ότι η Ο.ΣΥ. δεν έχει ευθύνες απέναντί τους ωστόσο «κάνει ότι μπορεί», τις «συμβούλεψε» να βρουν δικηγόρο, ενώ «δεσμεύτηκε» ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον Υπουργό.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Δημόσιοι Φορείς, που χρησιμοποιούν εργολαβικές εταιρείες για τον καθαρισμό, τη φύλαξη, τη σίτιση κλπ έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν αν οι εργαζόμενοι αυτών των εταιρειών πληρώνονται κανονικά, αν λαμβάνουν το νόμιμο μισθό κλπ.

Αν διαπιστώσουν ότι ο εργολάβος παραβαίνει επανειλημμένα την εργατική νομοθεσία, τα ΔΣ των δημόσιων φορέων είναι υποχρεωμένοι να παρακρατήσουν το εργολαβικό αντάλλαγμα (την αμοιβή δηλαδή του εργολάβου) και να κηρύξουν τον εργολάβο έκπτωτο.

Επίσης αν ο εργολάβος έχει αφήσει χρέη στους εργαζόμενους, οι δημόσιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν αυτά τα χρέη (ή τουλάχιστον μέρος τους) με τα χρήματα που έχουν παρακρατήσει από τον εργολάβο.

***

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. δεν πτοούνται. Το ηθικό τους παραμένει υψηλό και η διάθεση τους μαχητική. Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, όπως επίσης θα συνεχίσουν να μάχονται για την κατάργηση των εργολαβιών και για την σύναψη συμβάσεων με τις εταιρείες του Δημοσίου για τις οποίες εργάζονται, σαν ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των αδικιών που υφίστανται τόσα χρόνια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα