Πρώτη Νίκη για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Ελληνικού

Του Αποστόλη Κασιμέρη
Μέλους ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, με την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»

Την Τρίτη 2 Φλεβάρη κατά τη διάρκεια της 3μερούς συνάντησης (καθαριστριών – εργολάβου – υπ. Εργασίας) στο Υπουργείο Εργασίας ο εργολάβος της Link Up δεσμεύτηκε:

  • να καταβάλει την επόμενη μέρα (Τετάρτη 3 Φλεβάρη) 200-250 € σε κάθε καθαρίστρια / καθαριστή του αμαξοστασίου Ελληνικού
  • να εξοφλήσει όλα τα χρέη που έχει δημιουργήσει το τελευταίο 3μηνο απέναντι τους μέχρι τις 15 μήνα
  • να μην απολύσει καμία καθαρίστρια και κανένα καθαριστή από το αμαξοστάσιο Ελληνικού. 

Πριν από τη 3μερη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας ο εργολάβος είχε καταβάλει δυο ακόμα μηνιάτικα στις καθαρίστριες, ελπίζοντας πως θα γυρίσουν πίσω στη δουλειά και δεν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Με την καταβολή των 200-250 € την Τρίτη, ο εργολάβος έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος (2/3) των χρεών του τελευταίου 3μήνου προς τις καθαρίστριες και τους καθαριστές του Ελληνικού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι καθαρίστριες και οι καθαριστές αναστέλλουν  σήμερα την επίσχεση εργασίας και επιστρέφουν στη δουλειά, μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων (απεργίες & επίσχεση εργασίας) και 24ωρη παρουσία στο αμαξοστάσιο για περιφρούρηση του αγώνα τους.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο αγώνας τελείωσε. Κάθε άλλο!

26 Φλεβάρη όλοι στην Επιθεώρηση Εργασίας

Ο εργολάβος χρωστά σε πολλές καθαρίστριες και καθαριστές 3 μισθούς από το 2013, δώρα, επιδόματα (όλοι οι εργαζόμενοι καθαριότητας είναι δηλωμένοι… «άγαμοι»!) υπερωρίες, νυχτερινά, κ.α.

Επίσης ο εργολάβος υποχρεώνει τις καθαρίστριες και τους καθαριστές να υπογράφουν ότι πληρώνονται μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους δίνει.

Όλα αυτά, καθώς και οι συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και των καθαριστών  έχουν καταγγελθεί στην επιθεώρηση εργασίας.

Το ραντεβού για την επίλυση της εργατικής διαφοράς έχει οριστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα αποφασίσει υπέρ των καθαριστριών και των καθαριστών καθώς και ότι θα βάλει πρόστιμο στο εργολάβο. Aυτό θα είναι το 2ο πρόστιμο μέσα σε 3 μήνες.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ραντεβού στον ΟΑΣΑ

Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη οι καθαρίστριες του αμαξοστασίου Ελληνικού και αλληλέγγυοι πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Link Up και στη συνέχεια έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Στον ΟΑΣΑ συναντηθήκαμε με τον Α. Ταστάνη (Πρόεδρο του ΟΑΣΑ) και τον Ι. Σκουμπούρη (Διευθύνοντα Σύμβουλο). Αφού άκουσαν τις καθαρίστριες και τους αλληλέγγυους δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν το θέμα και να μας ενημερώσουν σε νέο ραντεβού στις 12 Φλεβάρη.

Καθημερινή επαγρύπνηση και δράσεις στο αμαξοστάσιο Ελληνικού

Οι συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και καθαριστών στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού είναι τραγικές. Ο εργολάβος δεν δίνει γάντια, στολή εργασίας, πανιά καθαρισμού κ.α. αναγκάζοντας τις εργάτριες και τους εργάτες να τα αγοράζουν μόνοι τους. Ακόμα, δεν επιδιορθώνει τα καρότσια με τα οποία μεταφέρονται τα υλικά καθαρισμού. Οι καθαρίστριες είναι αναγκασμένες να σέρνουν (κυριολεκτικά) βαριά καρότσια με σπασμένες ή χωρίς καθόλου ρόδες σε ένα αμαξοστάσιο 80 στρεμμάτων!

Ο αγώνας συνεχίζεται

Για όλους τους  πιο πάνω λόγους ο αγώνας συνεχίζεται. Οι καθαρίστριες του Αμαξοστασίου Ελληνικού με την συμπαράσταση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης, της μεγάλης πλειοψηφίας των οδηγών του αμαξοστασίου και αλληλέγγυων από πολλές γειτονιές της Αθήνας έδειξαν το δρόμο. Πρέπει να σπάσουμε τον τρόμο του εργολάβου και στα άλλα Αμαξοστάσια. 

Από την Ο.ΣΥ και τον ΟΑΣΑ διεκδικούμε:

  • Να κηρύξει άμεσα έκπτωτο τον εργολάβο και να τον διώξει από την Ο.ΣΥ.

  • Να αναλάβει την ευθύνη να πληρώσει τα δεδουλευμένα κλπ στις καθαρίστριες και τους καθαριστές του Ελληνικού και όλων των αμαξοστασίων. Γι’ αυτό το σκοπό η Ο.ΣΥ. μπορεί να δεσμεύσει τα χρήματα που είχε καταθέσει ο εργολάβος ως εγγύηση όταν πήρε το «έργο» (170.000 €) καθώς και χρήματα από αυτά που του καταβάλει κάθε μήνα (π.χ. τα 140.000 € που θα του δώσει στο τέλος του Φλεβάρη κλπ). 
      
  • Να προσληφθούν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Link Up από την Ο.ΣΥ. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στη βάση της παραγράφου 49 του νόμου 4325/2015 (νόμος Κατρούγκαλου) όπως έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την μονιμοποίηση τους.

Από την κυβέρνηση διεκδικούμε:

  • Να καταργήσει τις εργολαβίες στο Δημόσιο καθώς και όλες τις δουλεμπορικές εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.
  • Να ασκήσει ποινικές διώξεις ενάντια στους εργολάβους που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και εκμεταλλεύονται τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συνανθρώπους μας (έλληνες και μετανάστες) αναβιώνοντας το μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα