«mini M»: Δυναμική διαμαρτυρία για καταβολή μισθών-ενσήμων – αναδίπλωση από την εργοδοσία

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

Την Παρασκευή 17 Ιούνη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας μίνι-μάρκετ και καφέ «mini M», στο οποίο βρίσκονται και τα γραφεία διοίκησης, στη Ν. Κρήνη Καλαμαριάς.

Πρόκειται για την υπόθεση των 4 πρώην εργαζομένων από το υποκατάστημα της Θέρμης, το οποίο έκλεισε στα μέσα Απρίλη, με την εργοδοσία να μην έχει καταβάλει μισθούς και ένσημα που φτάνουν τα 1.000-1.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. (περισσότερες πληροφορίες εδώ: Συνέντευξη με πρώην εργαζόμενη των «mini M»: Μας χρωστάνε μισθούς-ένσημα από Γενάρη!)

Περίπου 10 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, τα οποία άνοιξαν πανό και μοίρασαν ανακοίνωση που ενημέρωνε για την κατάσταση και την εργατική διαφορά που έχει προκύψει. Παράλληλα, το κείμενο της ανακοίνωσης διαβάζονταν και από ντουντούκα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ξεκάθαρα υποστηρικτική για τους πρώην εργαζόμενους/ες – ενώ μερικοί από τους διερχόμενους δήλωσαν την οργή τους για την εργοδοσία που δεν καταβάλει τους μισθούς και ότι αν συνεχίσει να το κάνει δεν θα ξαναπατήσουν στο κατάστημα.

Σ’ αυτό το κλίμα και μετά από κάποια ώρα, κατέβηκε ένα άτομο από το λογιστήριο για να μιλήσει με τον κόσμο. Με ύφος εντελώς απολογητικό ανέφερε ότι «υπήρξαν κάποια προβλήματα, γι’ αυτό έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει “θέμα”, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα καταβληθεί η διαφορά».

Μια εκ των πρώην εργαζομένων που ήταν παρούσα στη διαμαρτυρία, βγήκε μπροστά υπενθυμίζοντας ότι η καθυστέρηση των μισθών ήταν συχνό φαινόμενο, ότι δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει με το λογιστήριο και ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό – και βέβαια ότι απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους όσους/ες υπάρχουν χρέη.

Η προφορική δέσμευση ότι θα γίνουν οι πληρωμές εντός της ερχόμενης βδομάδας, ήρθε μετά από την πίεση που δέχτηκε η εργοδοσία. Ακόμα και μόνο 1 ώρα παρουσίας και διαμαρτυρίας, ήταν αρκετή για να υπάρξει ένα πρώτο βήμα στη κατεύθυνση καταβολής των δεδουλευμένων. Ασφαλώς, απομένει να δούμε αν και σε ποιόν βαθμό η προφορική αυτή δήλωση θα γίνει πράξη. Σε κάθε περίπτωση, θα βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων που δε διεκδικούν τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούνται – τους μισθούς δηλαδή και τα ένσημά τους, για τα οποία έχουν εργαστεί σκληρά.

Όπως απάντησε η πρώην εργαζόμενη στην προφορική δέσμευση της εργοδοσίας:

«Θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή να μπουν τα χρήματα – Αν δεν το κάνετε, το επόμενο Σάββατο θα είμαστε και πάλι εδώ!»


Διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση που μοιράζονταν στους περαστικούς και στους πελάτες των «mini M» και των γύρω καταστημάτων.

Άμεση καταβολή μισθών-ενσήμων των πρώην εργαζομένων στα «mini M» Θέρμης!

Στα μέσα του περασμένου Απρίλη έκλεισε το κατάστημα της αλυσίδας «mini M» της Θέρμης. Από τότε και μέχρι σήμερα η εργοδοσία χρωστάει μισθούς και ένσημα των 4 εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους. Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας (η τριμερής έχει οριστεί για τα μέσα Ιούλη), σύμφωνα με τις οποίες τα χρέη είναι της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ για κάθε άτομο. Μια εκ των εργαζομένων δούλευε απλήρωτη απ’ τον Γενάρη έως ότου κλείσει το κατάστημα!

Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα απλήρωτης, ανασφάλιστης, υποδηλωμένης εργασίας σε χώρους του κλάδου της εστίασης και άλλους αντίστοιχους.

Όταν «δεν πάνε καλά οι δουλειές» για τους εργοδότες, αυτοί που πάντα την πληρώνουν (μένοντας απλήρωτοι) είναι οι εργαζόμενοι/ες – όταν βέβαια πάνε καλά και βγάζουν τεράστια κέρδη, δεν διανοούνται να τα μοιραστούν… Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για ένα μικρό συνοικιακό μαγαζάκι που έκλεισε, αλλά για ένα υποκατάστημα αλυσίδας, με αρκετά ακόμα καταστήματα στην πόλη. Εκεί που ελπίζουν/ποντάρουν οι εργοδότες είναι ότι για ποσά της τάξης των 1.000 ευρώ χρέος/άτομο, δεν «αξίζει» να μπουν σε δικαστικά έξοδα οι εργαζόμενοι για να τα διεκδικήσουν – συνεπώς ελπίζουν ότι δεν θα υποχρεωθούν να τα καταβάλουν ποτέ!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι η αντίσταση, η μαχητική διαμαρτυρία και η δημοσιοποίηση του ζητήματος, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων στα «mini M»
  • Άμεση πληρωμή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών – ενσήμων
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη ασφάλιση

ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • Όσους/ες εργαζόμενους/ες είναι και αυτοί απλήρωτοι, να συντονιστούν για την από κοινού διεκδίκηση των δεδουλευμένων
  • Τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που γνωρίζουν το κατάστημα, να στηρίξουν τον αγώνα διαμαρτυρόμενοι με όποιον τρόπο μπορούν για την κατάσταση που επικρατεί

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης των απλήρωτων εργαζομένων στα «mini M»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα