Κατάστημα Vodafone Αγίας Παρασκευής – Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμα!

Προκήρυξη που μοιράζει το «Ξεκίνημα» 

Μια πολυεθνική με παχυλά κέρδη. Ένας ιδιώτης-συνεργάτης που άφησε παραμονές Πάσχα 17 εργαζόμενους στον δρόμο. Και οι εργαζόμενοι-σκλάβοι του 21ου αιώνα. Μια ακόμη ιστορία από τις πολλές που συμβαίνουν στα εμπορικά καταστήματα της Vodafone και όχι μόνο βέβαια.

Η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί ιδιόκτητα καταστήματα αλλά και καταστήματα που παραχωρεί σε ιδιώτες με την μέθοδο franchise. Οι εργασιακές σχέσεις στα συγκεκριμένα καταστήματα θυμίζουν κάτεργο με ιλουστρασιόν περιτύλιγμα.

Όπως αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone:

«…Μία τέτοια περίπτωση είναι και το κατάστημα Vodafone της Αγίας Παρασκευής. Αφού οι εργαζόμενοι εκεί σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας με διάφορες αμφιλεγόμενες εργασιακές σχέσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο (τηλεργασία, αναστολές, περικοπές αμοιβών, μη συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις κ.ά.), λόγω των οικονομικών διαφορών του ιδιοκτήτη, που είχε συστήσει την ετερρόρυθμη εταιρεία Innovis Telecom, με τη Vodafone, το κατάστημα ουσιαστικά το ανέλαβε η Vodafone από την Μεγάλη Πέμπτη αφήνοντας στον αέρα τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί, δηλαδή 10 άτομα στο κατάστημα και 7 άτομα στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση προώθησης και πωλήσεων του καταστήματος εκ των οποίων η μία εγκυμονούσα.

Σύνολο 17 εργαζόμενοι βρέθηκαν πασχαλιάτικα χωρίς αποδοχές, με πλήρη αβεβαιότητα για το τί μέλλει γενέσθαι, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας.

Η Vodafone ουσιαστικά παραμέρισε μαζί με την προηγούμενη ιδιοκτησία και τους εργαζόμενους, που τόσο καιρό της έφερναν κέρδη και πελάτες, και ξεκίνησε να λειτουργεί το κατάστημα με εργαζόμενους υπαλλήλους Vodafone που μετέφερε υπερωριακά από άλλα καταστήματα και πόστα.

Στις 11/5 μας μεταφέρθηκε πως η Vodafone ανακοίνωσε οριστικά στην προηγούμενη ιδιοκτησία ουσιαστικά την λήξη της συνεργασίας τους και φυσικά με πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες στους εργαζόμενους, που έως τότε προσέφεραν έργο στο κατάστημα.

Οι εργαζόμενοι αρχικά δεν είχαν λάβει δεδουλευμένα Απριλίου, νόμιμες άδειες, bonus επιβράβευσης, αποζημιώσεις, δώρα και επιδόματα αδείας ενώ εδώ και 3 εβδομάδες δεν γνωρίζουν αν είναι άνεργοι και δεν μπορούν έως τώρα να διεκδικήσουν καν επίδομα ανεργίας καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν τί θα γίνει με την επιχείρηση που τους είχε προσλάβει…»

Όμορφος κόσμος, ηθικός, καπιταλιστικά φτιαγμένος…

Μετά χιλίων κόπων και βασάνων ο εργοδότης έδωσε τα δεδουλευμένα Απριλίου –στους περισσότερους και όχι σε όλους– τους εργαζόμενους. Έπειτα οι εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο, καθώς ούτε ο ιδιώτης ούτε η πολυεθνική έδειξαν οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την τύχη τους.

Είμαστε σε μια εποχή που δεν προξενούν έκπληξη σε κανέναν παρόμοια περιστατικά.

Η Vodafone έχει δείξει διαχρονικά παρόμοιες τακτικές στους δικούς της εργαζόμενους στα κτίρια ή στα καταστήματά της. Διαρκής εξουθενωτική πίεση από τους προϊσταμένους, αντικατάσταση παλιών εργαζομένων από νεότερους επινοικιαζόμενους, απολύσεις, μη υπογραφή ΣΣΕ εδώ και χρόνια κοκ.

Σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα πρέπει να αντισταθούμε. Να μην περιμένουμε να έρθει και η δική μας σειρά για να αντιδράσουμε και να δείξουμε αλληλεγγύη.

Είτε ως εργαζόμενοι είτε ως πελάτες πρέπει να σταθούμε στο πλάι των υπαλλήλων του καταστήματος της Vodafone Αγίας Παρασκευής και του σωματείου τους που οργανώνει δράσεις ασκώντας πίεση στην εργοδοσία.

Να αγωνιστούμε για:

  • Να μην περάσουν οι απολύσεις
  • Να αναλάβει η Vodafone την ευθύνη της οικονομικής κάλυψης των δεδουλευμένων των συναδέλφων και την επαναπρόσληψή τους ως υπαλλήλων της εταιρείας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα