Διώξεις εκπαιδευτικών: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από το Υπουργείο Παιδείας

Όπως όλοι γνωρίζουν, η κυβέρνηση της ΝΔ και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχουν ξεκινήσει μία τεράστια επίθεση στη Δημόσια Παιδεία. Από την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ, μέχρι τη μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια· και από τις σκοταδιστικές αντιλήψεις που προσπαθεί να περάσει στα σχολεία (όπως πχ με τα μαθήματα προγεννητικής αγωγής) μέχρι την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η Κεραμέως έχει σαν στόχο να καταργήσει κάθε πλευρά της Δημόσιας Παιδείας. Την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την κριτική σκέψη, τη δωρεάν πρόσβαση στη γνώση, από το δημοτικό μέχρι και τις μεταπτυχιακές σπουδές (όπου ήδη τα δίδακτρα έχουν καθιερωθεί) κλπ.

Σε αυτόν τον «πόλεμο», δεν θα μπορούσε να λείπει και η επίθεση στους εκπαιδευτικούς και στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες αντίλογου και αντιστάσεων. Έτσι, όλη την τελευταία περίοδο οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο με διώξεις και αυθαίρετες αποφάσεις.

«Ένοχος» με απόφαση Υπουργείου

Ο Κώστας Κορδάτος είναι υπεύθυνος τομέα ΕΠΑΛ της Αιτωλοακαρνανίας και διδάσκει μηχανολογικά εργαστηριακά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω της ιδιαιτερότητας των μαθημάτων του, δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει μαθήματα τηλεκπαίδευσης από το σπίτι του, αφού για τη διδασκαλία απαιτούνταν η χρήση των εργαστηρίων τόσο από τον ίδιο όσο και από τους μαθητές. Παράλληλα, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, η διευθύντρια του σχολείου κλείδωσε τα εργαστήρια, απαγορεύοντάς του την πρόσβαση σε αυτά, τόσο κατά τη διάρκεια της καραντίνας όσο και όταν επέστρεψε στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν μέσω τηλεκπαίδευσης, παρά το γεγονός πως υπήρξαν αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου και του Δικαστηρίου υπέρ του εκπαιδευτικού, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) αποφάσισε και προχώρησε σε περικοπή μισθών ογδόντα ημερών και ποσού 5.699,20 ευρώ, ενώ η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε ο εκπαιδευτικός να τεθεί σε «δυνητική αργία»!

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκπαιδευτικών φορέων και συλλόγων που έχουν βγάλει ανακοινώσεις στήριξης του Κορδάτου και καταγγελίας των αντιδημοκρατικών αποφάσεων εκ μέρους του Υπουργείου και της ΔΔΕ. Ο εκδικητικός χαρακτήρας και οι απολυταρχικές τακτικές που εφαρμόζουν στην περίπτωση του Κώστα Κορδάτου, αποδεικνύουν πως το Υπουργείο προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο για μία Παιδεία όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει το ίδιο μαζί με τους διευθυντές των σχολείων με τις ενισχυμένες τους εξουσίες και όποια άλλη «Αρχή» κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Ο συνδικαλισμός είναι «ανάρμοστη συμπεριφορά»

Η περίπτωση της συνδικαλίστριας εκπαιδευτικού Ντίνας Ρέππα αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της τακτικής. Η Ντίνα Ρέππα, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης», επισκέφτηκε το 99ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, με σκοπό να ενημερώσει τους συναδέρφους της για τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην Εκπαίδευση και τις πολλαπλές επιθέσεις που δέχονται τα δημόσια σχολεία. Εκεί, ήρθε αντιμέτωπη με τη Διευθύντρια του σχολείου, η οποία αφού προσπάθησε να εμποδίσει την ενημέρωση, στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία την οποία προώθησε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτση, τη Διεύθυνση Α’ Αθήνας και σε μαθητές του δημοτικού σχολείου ζητώντας την καταδίκη της Ντίνας Ρέππα για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά και έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της εξουσίας των διευθυντών στα δημόσια σχολεία, μέσω του νόμου για την αξιολόγηση, ή όπως η ίδια η Κυβέρνηση τον αποκαλεί, νόμο για την «αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου». 

Μέσω αυτού του νόμου, ανάμεσα σε άλλα, οι διευθυντές αποφασίζουν ποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί θα καταλαμβάνουν τις θέσεις των υποδιευθυντών, των σχολικών συμβούλων κ.α., αξιολογούν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου και έχουν την αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου.

Στην πραγματικότητα, με αυτού του είδους τις «εξουσίες» στους διευθυντές, η Κεραμέως επιδιώκει να έχει σε κάθε σχολείο κάποιον «στο πόδι της», για να κάνει τη δουλειά της. Να καταστέλλει κάθε συζήτηση και συνδικαλιστική δράση που πάει κόντρα στα σχέδιά της.

Βασισμένη σε όλες αυτές τις εξουσίες, η διευθύντρια του 99ου Δημοτικού σχολείου, ένιωσε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να επιτεθεί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα όχι μόνο της Ντίνας Ρέππα, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου της. 

Αυτό που δεν υπολόγισαν ούτε το Υπουργείο, ούτε η συγκεκριμένη διευθύντρια, ήταν οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συλλόγων απέναντι στην απόπειρα καταστολής των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων!

Μία σειρά από συλλόγους Μέσης και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ αντίστοιχα) έχουν καταθέσει ψηφίσματα υποστήριξης της Ντίνας Ρέππα και καταγγελίας της διευθύντριας για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής ενημέρωσης, έκφρασης, ελευθερίας και δράσης των μελών του συλλόγου «Αριστοτέλης». Παράλληλα, πάνω από 500 υπογραφές εκπαιδευτικών έχουν συγκεντρωθεί σε αντίστοιχο κείμενο-καταγγελία. 

Η κορυφή του παγόβουνου

Τα δύο αυτά περιστατικά δεν αποτελούν παρά ένα μικρό «δείγμα γραφής» της στάσης του Υπουργείου. Η επίθεση στα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι ακόμα εντονότερη στις συλλογικές δράσεις των εκπαιδευτικών.

Όλη την προηγούμενη περίοδο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έδωσαν μάχη ενάντια στην αξιολόγηση των σχολείων, τόσο με απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και θεσμικά. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κάλεσαν σε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, με την Κεραμέως να καταθέτει αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον περασμένο Σεπτέμβρη, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Για μία ακόμα φορά η Δικαιοσύνη στάθηκε στο πλευρό των «ισχυρών», χαρακτηρίζοντας την «απεργία-αποχή» παράνομη (όχι όμως καταχρηστική).

Παρά την απόφαση, 114 διευθυντές σχολείων αρνήθηκαν να αναρτήσουν την αξιολόγηση στη σελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα το Υπουργείο να τους στείλει «ραβασάκια» και να τους γνωστοποιήσει πως αυτή τους η στάση θα έχει κυρώσεις και πιο συγκεκριμένα την αναστολή της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης τους και τον αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα διεκδίκησης άλλης θέσης στελέχους εκπαίδευσης για οχτώ χρόνια.

Φυσικά, η τιμωρητική στάση του Υπουργείου δεν έχει να κάνει με κάποια «αγωνία» για τη βελτίωση της δημόσιας Παιδείας. Για μία ακόμα φορά, η Κεραμέως στέλνει το μήνυμα πως δεν θα ανεχτεί καμία αντίσταση, καμία διαφωνία από τα συνδικαλιστικά όργανα, καμία «απεργία» απέναντι στις αποφάσεις της!

Να απαντήσουμε στην ολομέτωπη επίθεση της Κεραμέως

Τοπικές ΕΛΜΕ (Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και ΣΕΠΕ (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) έβγαλαν ανακοινώσεις και κάλεσαν συγκεντρώσεις στήριξης για τους διωκόμενους διευθυντές την προηγούμενη περίοδο, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, καλώντας τη ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας)και την ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) να κάνουν το ίδιο, ώστε να καλύψουν συνδικαλιστικά όσους διευθυντές δεν θέλουν να προχωρήσουν με την αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) στα Πανεπιστήμια δίνουν αγώνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις τεράστιες ανάγκες και προβλήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Κεραμέως έχει καταστήσει σαφές πως δεν σκοπεύει να αφήσει τίποτα όρθιο, σε κανένα επίπεδο της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα γίνεται φανερό πως αυτή η επίθεση δεν είναι εύκολη ή απλή υπόθεση να περάσει. Το περασμένο φθινόπωρο είδαμε μετά από χρόνια τη μαζική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, ενώ υπήρξαν και μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αυτό που χρειάζεται για την επόμενη περίοδο είναι συντονισμένοι και καλά οργανωμένοι αγώνες, με τη συμμετοχή όλων όσοι πλήττονται από τις υπουργικές αποφάσεις, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, γονείς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα