Συνέντευξη με πρώην εργαζόμενη των «mini M»: Μας χρωστάνε μισθούς-ένσημα από Γενάρη!

Μια ακόμα περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα για πρώην εργαζομένους της αλυσίδας μίνι μάρκετ «mini M». Η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει ένα από τα υποκαταστήματα, αυτό της Θέρμης, στα μέσα Απρίλη, χωρίς να έχει πληρώσει ακόμα τους τελευταίους μισθούς των εργαζομένων αλλά και χωρίς να έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα απλήρωτης, ανασφάλιστης, υποδηλωμένης εργασίας σε χώρους του κλάδου της εστίασης και άλλους αντίστοιχους. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι η αντίσταση, η μαχητική διαμαρτυρία και η δημοσιοποίηση του ζητήματος, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία.
Το «Ξ» μίλησε με την Νταϊάνα Κ. (το πλήρες όνομά της είναι στη διάθεση του «Ξ» και της επιθεώρησης εργασίας) μια εκ των πρώην εργαζομένων που έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, για την εργατική διαφορά. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Γιάννος Νικολάου.

Νταϊάνα, θέλεις κατ’ αρχήν να μας πεις δύο λόγια για τον εργασιακό χώρο που δούλευες;

Ξεκίνησα να δουλεύω πριν 2,5 χρόνια στο κατάστημα μίνι μάρκετ της αλυσίδας «mini M» που είχε ανοίξει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Αρκετά από τα μίνι μάρκετ του κλάδου προσφέρουν και υπηρεσίες εστίασης, σερβίροντας καφέ και άλλα ροφήματα. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι/ες δεν προσλαμβάνονται σε θέση barista αλλά ως «υπάλληλοι», για οικονομικούς λόγους, φθηνότερα ένσημα κλπ.

Πρόσφατα έκανες καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, για τις διαφορές σου με την εργοδοσία των mini M. Ποιος ήταν ο λόγος;

Τον Ιανουάριο υπέγραψα νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου για μερική απασχόληση μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ο λόγος που έκανα καταγγελία είναι γιατί το αφεντικό μου δεν μου έχει καταβάλει δυόμιση μισθούς, δηλαδή Φεβρουάριο, Μάρτιο και τον μισό Απρίλιου (μέχρι τη λήξη δηλαδή της σύμβασης). Πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 800 ευρώ.

Χρωστάει μόνο μισθούς;

Όχι, δεν έχει πληρώσει κανένα ένσημο για την καινούργια σύμβαση, δηλαδή για 3,5 μήνες από αρχές Ιανουαρίου. Επίσης, δεν μου έχει βάλει ούτε το προβλεπόμενο «δώρο Πάσχα».

Οπότε ποια ήταν η αντίδρασή σου;

Κατ’ αρχήν έκανα πολλές προσπάθειες να μιλήσω με τον εργοδότη, τον υπεύθυνο του καταστήματος και τους εργαζόμενους στο λογιστήριο, για τους απλήρωτους μισθούς μου και για το πότε θα καταβληθούν. Αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, που δούλευα και ήμουν απλήρωτη, πριν κλείσει το μαγαζί. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Έχει τύχει ακόμα και να μου κλείσουν το τηλέφωνο ή να μην απαντούν καν. 

Τελευταία φορά τηλεφώνησα από άγνωστο αριθμό, για να τους ενημερώσω ότι εάν δεν καταβάλλονταν κάποια χρήματα μέχρι τα τέλη του μήνα, θα κινηθώ νομικά.

Αυτό δεν έγινε, οπότε καταλήξαμε να προσφύγουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας, έτσι ώστε να πιέσουμε για να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας. Η τριμερής συνάντηση έχει οριστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Είσαι το μόνο άτομο που δεν έχει πληρωθεί;

Όχι, δεν είμαι η μόνη. Υπάρχουν και άλλα άτομα που είναι απλήρωτα και έχουν κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας επίσης και περιμένουν κι αυτά το αποτέλεσμα. 

Πέρα από την επιθεώρηση εργασίας, πως αλλιώς θα προσπαθήσετε να διεκδικήσετε τα δεδουλευμένα σας;

Προσπαθούμε να πιέσουμε με κάθε μέσο που μπορούμε. Ένας τρόπος είναι και η δημοσιοποίηση του θέματος, προσπαθώντας να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στην εργοδοσία.

Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνει και κάθε άλλος εργαζόμενος/η που καταπατώνται τα δικαιώματά του, είτε πρόκειται για απλήρωτους μισθούς, είτε για τις συνθήκες εργασίας. Σήμερα υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα εργαζομένων που είναι δηλωμένοι 4ωρο και δουλεύουν 8ωρο, ή 8ωρο και δουλεύουν πολύ παραπάνω. Και στη συνέχεια μένουν απλήρωτοι κιόλας! 

Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, με όποιον τρόπο μπορούμε!

Νταϊάνα, καλό κουράγιο και καλή δύναμη στον αγώνα – εμείς ως «Ξεκίνημα» θα είμαστε στο πλευρό σας για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, μισθών και ενσήμων και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε!

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα