Pride 2022: Στην υποκρισία της Κυβέρνησης απαντάμε με αγώνες για τα δικαιώματά μας!

Προκήρυξη των Μαχητικών κι Ελεύθερων που θα μοιραστεί στα Pride Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία μέχρι και σήμερα, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται καθημερινά στα δικαιώματά μας. Ζούμε σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια, τη φτώχεια, σε μία περίοδο που η καταστολή έχει ενταθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Όλες αυτές τις πολιτικές, η Κυβέρνηση προσπαθεί κατά καιρούς να τις «ξεπλύνει», παρουσιάζοντας ένα «προοδευτικό» προφίλ, παραχωρώντας κουτσουρεμένα δικαιώματα, κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Αυτή εξάλλου είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης διεθνώς.

Σε αυτήν την τακτική, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο, με την Κυβέρνηση να μας χορταίνει λόγια, αλλά από πράξεις να κάνει ελάχιστες!

  • Έτσι, την ίδια ώρα που «καμαρώνει» για τον «πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό» Γιατρομανωλάκη, ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται γνωστές ακροδεξιές φυσιογνωμίες, όπως ο Άδωνις και ο Βορίδης που είναι ανοιχτά ομοφοβικοί και πολέμιοι των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
  • Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πατέλης, δηλώνει πως ο Μητσοτάκης έχει γνωρίσει τον σύζυγό του (σύζυγο από γάμο στο εξωτερικό), ο ίδιος ο Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει το δικαίωμα στον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα. Η ΝΔ δεν ψήφισε καν νόμο που να απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, τον Νοέμβρη του 2019. 
  • Ενώ το πρόγραμμα θέσεων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα τρανς άτομα, η διαδικασία για την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ατόμων παραμένει δικαστική, ακριβή και χρονοβόρα και ως εκ τούτου εξαιρετικά δύσκολη για την μεγάλη πλειοψηφία των τρανς ατόμων. Τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ανισότητες στο σχολεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα και γίνονται πολύ συχνά θύματα βίας.
  • Και, ενώ πρόσφατα η Κυβέρνηση πέρασε τροπολογία ενάντια στις θεραπείες μεταστροφής, η τροπολογία αυτή είναι εξαιρετικά λειψή, αφού δεν τις απαγορεύει συνολικά αλλά αφήνει ανοιχτές πολλές δυνατότητες για την άσκησή τους.
  • Την 17η Μαΐου, ημέρα ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία κλπ, ο Μητσοτάκης απευθύνθηκε ως «πατέρας» στους γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, καλώντας τους να μη σταματήσουν να τα αγαπούν. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης όμως και η Κυβέρνησή του, δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό ώστε να αντιμετωπίσουν την ομοφοβία και την τρανσφοβία που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στα σχολεία όπου αντιμετωπίζουν bullying από μαθητές και καθηγητές και πολλές φορές και φυσική βία. Και δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς όπως πχ για τα ομόφυλα ζευγάρια που ενώ μπορεί να μεγαλώνουν από κοινού τα παιδιά τους, δεν αναγνωρίζονται και οι δύο ως γονείς τους! 

Τα παραπάνω είναι μόλις κάποια παραδείγματα της υποκρισίας της Κυβέρνησης! Όπως και κάθε άλλη καπιταλιστική Κυβέρνηση, έτσι και αυτή της ΝΔ γνωρίζει καλά πως οι διακρίσεις και οι ανισότητες είναι σημαντικό θεμέλιο του συστήματος τους – ένα σύστημα εκμετάλλευσης των «αδυνάτων» κάθε είδους με στόχο την συσσώρευση όλο και περισσότερων κερδών. Και για αυτόν τον λόγο, οι Κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης δεν θέλουν, ούτε μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στην ομοφοβία, την τρανσφοβία κλπ.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε! Αντιθέτως, ό,τι έχει παραχωρηθεί από τις Κυβερνήσεις, ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων και των αγώνων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου! Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιστούμε (ανάμεσα σε άλλα) για:

  • Το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, να αναγνωρίζονται ως γονείς των παιδιών που μεγαλώνουν από κοινού, να μπορούν να τεκνοθετήσουν. Το δικαίωμα των παντρεμένων τρανς ατόμων να αλλάζουν τα χαρτιά τους, χωρίς αυτόματα να ακυρώνεται ο γάμος τους.
  • Τη γρήγορη και δωρεάν αλλαγή των εγγράφων των τρανς ατόμων μέσω ληξιαρχικής πράξης και όχι μέσω δικαστικής απόφασης. 
  • Την πλήρη απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, είτε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είτε από ιερείς, είτε από οποιονδήποτε άλλον φορέα, τόσο για ανήλικα όσο και για ενήλικα άτομα. 
  • Να ενταχθεί υλικό στα σχολεία σχετικό με τα ζητήματα της σεξουαλικότητας, της ταυτότητας φύλου και της έκφρασής του, με εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους πάνω στο ζήτημα και με τη συμμετοχή ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με σωστή γνώση και σεβασμό για τη διαφορετικότητα.  

Για να είναι οι αγώνες μας πιο αποτελεσματικοί χρειαζόμαστε ένα Pride που θα το οργανώνουμε όλοι/ες μαζί, ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες και άτομα, φεμινιστικές οργανώσεις και συνελεύσεις, οργανώσεις της Αριστεράς, κοινωνικά κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις ώστε να προτάξουμε τα πραγματικά μας αιτήματα, να υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα. Χρειαζόμαστε Pride που δεν θα δίνει βήμα σε Κυβερνήσεις, κόμματα εξουσίας, πρεσβείες κλπ ώστε να «ξεπλένουν» στις πλάτες μας τις πολιτικές τους. Ένα Pride που δεν θα λειτουργεί ως διαφημιστική καμπάνια επιχειρήσεων – χορηγών, οι οποίοι «ευαισθητοποιούνται» μια φορά το χρόνο και δεν λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία και προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Αντιθέτως πολλές από αυτές τις εταιρίες καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους και κάνουν τα στραβά μάτια στις διακρίσεις που αυτοί υφίστανται στον εργασιακό τους χώρο. 

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε οργανωμένη παρουσία όλη τη χρονιά, με εξορμήσεις, εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για τα δικαιώματά μας σε γειτονιές και κεντρικά σημεία των πόλεών μας. 

Παράλληλα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως όσα το σύστημα αναγκάζεται να μας παραχωρήσει μέσα από τους αγώνες μας, είναι έτοιμο να μας τα πάρει πίσω με την πρώτη ευκαιρία. Για να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με την ομοφοβία, την τρανσφοβία και κάθε είδους καταπίεση, οι αγώνες μας πρέπει τελικά να στρέφονται ενάντια στην «πηγή του κακού», το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά, αναπαράγει και τρέφεται από αυτές τις ανισότητες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα