Η ανασκόπηση του 2019 μέσα από το xekinima.org

Με το 2019 να έχει μόλις τελειώσει, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια ανασκόπηση των γεγονότων που άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Από τη μια η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων, πολεμικές συγκρούσεις και καταστολή και από την άλλη εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, είναι τα βασικά γεγονότα που συνθέτουν την εικόνα του 2019.

Οι διαδηλώσεις μαθητών και νεολαίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή έδωσαν τον τόνο από την αρχή του έτους. Τεράστιοι αριθμοί μαθητών και φοιτητών βγήκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, σε ένα κίνημα με επιμονή, μαζικότητα και αποφασιστικότητα, ενάντια στους ισχυρούς του πλανήτη που αρνούνται να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Από τα μέσα της χρονιάς μέχρι και το τέλος της, είδαμε να ξεδιπλώνεται σε όλο τον πλανήτη ένα κύμα εξεγέρσεων με εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους. Μπορεί τα επί μέρους χαρακτηριστικά των εξεγέρσεων αυτών να διαφέρουν, αλλά την ίδια ώρα έχουν σημαντικά κοινά στοιχεία, όπως τον κυρίαρχο ρόλο της νεολαίας και ιδιαίτερα των νέων γυναικών, αλλά και τη μεγάλη αντοχή και αποφασιστικότητα. Από τη Χιλή μέχρι το Ιράκ και από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Λίβανο, το 2019 ήταν μια από τις πιο πλούσιες κινηματικά χρονιές.

Διαβάστε παρακάτω τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς όπως τα καταγράψαμε μέσα από το xekinima.org.


Ιανουάριος

Η άφιξη του 2019 συνοδεύτηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του Ζαίρ Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας, γεγονός που δημιουργούσε αγωνία στις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες, τους φτωχούς, τους ιθαγενείς και σε ολόκληρο τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Ήδη από την πρώτη του μέρα ως πρόεδρος της χώρας, ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις μεγάλες επιχειρήσεις, καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών, των μειονοτήτων της χώρας.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Πολύ σύντομα όμως το 2019 μας έδειξε την αισιόδοξη πτυχή του. Ο Ιανουάριος έκλεισε δυναμικά με τις πορείες της Πέμπτης στο Βέλγιο από μαθητές και μαθήτριες ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στις 24 Γενάρη 35.000 νεολαίοι κατεβαίνουν στους δρόμους στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου που τις ίδιες μέρες συζητούσαν υποκριτικά για την κλιματική αλλαγή στο Νταβός της Ελβετίας. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήταν και ο προάγγελος των μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα 2 μήνες αργότερα σε όλο τον πλανήτη.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Τον ίδιο μήνα, στη Βενεζουέλα είχαμε την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να αυτοανακηρύσσεται προσωρινός πρόεδρος και να λαμβάνει τη σχεδόν άμεση αναγνώριση από τις πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου, με επικεφαλής τον ακροδεξιό Ζαίρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας και τον Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Φεβρουάριος

Στα μέσα του Φεβρουαρίου ήρθε στη δημοσιότητα καταγγελία της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, η οποία αναφερόταν στο θάνατο του Νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά μέσα στο Α.Τ. Ομόνοιας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η αστυνομία για σχεδόν δυο εβδομάδες με μεθοδευμένο τρόπο, προσπάθησε να συγκαλύψει τόσο τον θάνατο όσο και τα αίτιά του.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Στη Γλασκώβη, το επί 12 χρόνια αίτημα των γυναικών δημοτικών υπαλλήλων της πόλης για τη μισθολογική τους εξίσωση με τους άντρες συναδέλφους τους, έγινε πράξη με δικαστική απόφαση. Έτσι, η Δημοτική Αρχή της Γλασκώβης καλείται να αποζημιώσει αναδρομικά 12.500 εργάτριες με ένα ποσό που ξεπερνά τα 500 εκ. λίρες (περίπου 570 εκ. ευρώ)!
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Μάρτιος

Στις 8 Μάρτη, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για τα γυναικεία δικαιώματα, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο και να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης ενάντια στην ανισότητα, την καταπίεση και τη σεξουαλική βία και παρενόχληση.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Μάρτη, σε 123 χώρες και πάνω από 2.000 πόλεις, 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι κινητοποιήσεις είχαν σα βάση τις αποχές από τα σχολεία.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Οι εκπαιδευτικοί της πόλης Όκλαντ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατάφεραν να πετύχουν μια πολύ σημαντική νίκη έπειτα από μια ιστορική απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 21/2, κερδίζοντας αυξήσεις 11% στους μισθούς τους μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, καθώς και αναδρομικά ύψους 3%.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Απρίλιος

Η σύλληψη του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ μετά την «έξωσή» του από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο έφερε ξανά στην επιφάνεια όχι μόνο τις αποκαλύψεις που έκανε μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks, αλλά και τα τεράστια αποθέματα υποκρισίας των πολιτικών του συστήματος. Η «ελευθερία του τύπου» η οποία είναι υποτίθεται τόσο ψηλά στις αξίες του καπιταλισμού γίνεται έτσι το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς ένας δημοσιογράφος που κάνει τη δουλειά του αποκαλύπτοντας την σαπίλα πίσω από τη βιτρίνα της εξουσίας αντιμετωπίζεται ως «τρομοκράτης».
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Συνομοσπονδία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ (ΓΣΕΕ) δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει το συνέδριό της. Οι λόγοι και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες ναυάγησαν δύο φορές οι απόπειρες διεξαγωγής του συνεδρίου, είναι ενδεικτικά του εκφυλισμού ο οποίος επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στις μεγάλες ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Μάιος

Τον Μάιο η χώρα βρισκόταν σε ρυθμούς εκλογών. Ευρωεκλογές, βουλευτικές αλλά και αυτοδιοικητικές, ήταν το βασικό γεγονός της Άνοιξης.
[Σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών διαβάστε εδώ κι εδώ]

Στη μάχη των εκλογών μπήκε και το «Ξ», που κατεβάζοντας υποψηφίους σε μια σειρά περιοχές, πραγματοποίησε μια μαχητική και επιτυχημένη εκστρατεία.
[Για τον απολογισμό της εκστρατείας του «Ξ» διαβάστε εδώ]

Στη Βενεζουέλα η νέα προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της εγχώριας ελίτ και με τη στήριξη των ΗΠΑ και μιας σειράς κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, κατέληξε άλλη μια φορά σε φιάσκο. Η απόπειρα του Χουάν Γκουαϊδό να πάρει με το μέρος του τμήματα και στελέχη του στρατού της χώρας και να προχωρήσει σε πραξικόπημα δε βρήκε ανταπόκριση και έπεσε στο κενό.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Ιούνιος

Τον Ιούνιο στο Χονγκ Κονγκ έγινε η αρχή ενός από τα σημαντικότερα κινήματα της πρόσφατης ιστορίας του, με αφορμή το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Στις 9 Ιουνίου, ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, εκδηλώνοντας την οργή τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 16 Ιουνίου, ο αριθμός των διαδηλωτών διπλασιάστηκε, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας την απόσυρση του μισητού μέτρου, αλλά και την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης Carrie Lam.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ κι εδώ]

Μια φωτογραφία η οποία έκανε τον γύρω του διαδικτύου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φωτογραφία της χρονιάς. Η προσπάθεια του Όσκαρ και της κόρης του Βαλέρια να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ προκειμένου να ξεφύγουν από το Ελ Σαλβαδόρ που μαστίζεται από πολέμους, οικονομική ανέχεια και συμμορίες, έμεινε στα μισά το δρόμου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Ιούλιος

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων γραπτών μηνυμάτων ανάμεσα στον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο και τοπικών αρχόντων, ξέσπασε ένα κύμα οργής, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν σε ολόκληρο το νησί για πάνω από δέκα ημέρες. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ροσέλο και οι φίλοι του «αστειευόμενοι» έλεγαν ότι θα δολοφονήσουν τη δήμαρχο του Σάν Χουάν Κάρμεν Γιουλίν Κρουζ, έκαναν ομοφοβικά αστεία και χλεύαζαν τους νεκρούς του τυφώνα «Μαρία» που είχε χτυπήσει τη χώρα δυο χρόνια πριν.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Η δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σ. Ίτον στην Κρήτη από κάτοικο της περιοχής, συνοδεύτηκε από υποτιθέμενες «επιστημονικές αναλύσεις» που εστίασαν στα  «ψυχολογικά προβλήματα» του δράστη βγάζοντας εκτός κάδρου τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε τέτοιου είδους εγκλήματα.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Αύγουστος

Οι αμέτρητες πυρκαγιές που ξέσπασαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, κατέστρεψαν ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής σημασίας οικοσυστήματα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το ρυθμό αποδάσωσης του. Ο Αμαζόνιος δολοφονείται από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου υπηρετεί πιστά.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Στις 27 Αυγούστου ήταν η πρώτη πράξη του δόγματος «Νόμος και Τάξη» που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκκενώνοντας τρεις καταλήψεις στέγασης προσφύγων στα Εξάρχεια. Αποτέλεσμα των εκκενώσεων ήταν η βίαιη απομάκρυνση 86 γυναικών και παιδιών και 57 ανδρών μεταναστών.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Σεπτέμβριος

Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, η Γ.Ζ. έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα από την καταγγελία της που δημοσιεύθηκε στο xekinima.org, παρουσίασε όχι μόνο τις στιγμές που έζεσε κατά τη διάρκεια της απόπειρας βιασμού της, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν οι αστυνομικές αρχές και ο ιατροδικαστής που την εξέτασε.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Στις 20 Σεπτέμβρη ο πλανήτης σείστηκε από τις μαζικές, ηχηρές διαδηλώσεις της νεολαίας, που απαιτούν άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα πάνω από 4 εκ. άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε ακόμη περισσότερο μια εβδομάδα αργότερα, στις 27 Σεπτέμβρη, φτάνοντας συνολικά τα 7,5 εκατομμύρια.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ]

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου η Thomas Cook, η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στη Βρετανία και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας στον αέρα περίπου 22.000 εργαζόμενους και εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Οκτώβριος

Στις 9 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια νέα φάση του πολέμου στη Συρία, με τον τουρκικό στρατό να εξαπολύει επίθεση στα συριακά εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους. Ο τουρκικός στρατός επιτίθεται με αεροπλάνα, τανκ και πυροβολικό, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 14.000 στρατιώτες, συν τους 11.000 του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του δεξιού προέδρου Πινιέρα για αύξηση του εισιτηρίου του μετρό κατά 30 πέσος. Παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που πήρε πίσω το μέτρο και ανακοίνωσε αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και φορολογία στα υψηλά εισοδήματα και παρά την άγρια καταστολή, το κίνημα συνέχισε απτόητο να βρίσκεται στους δρόμους.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Νοέμβριος

Η επανεκλογή της σ. Σάμα Σαγουάντ στο Συμβούλιο του Σιάτλ των ΗΠΑ αποτέλεσε ένα θρίαμβο, καθώς από τη μια βρέθηκε αντιμέτωπη με την Amazon η οποία επένδυσε στις εκλογές του Σιάτλ 1,5 εκατ. δολάρια για να κερδίσουν οι εκπρόσωποί της, ενώ από την άλλη επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις της μαρξιστικής-επαναστατικής Αριστεράς!
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη παρακολουθήσαμε ένα κατασταλτικό κρεσέντο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά το τέλος της ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, η Ειρήνη Εμινίδου, ο Ζήσης Σούρλας μαζί με ακόμα 17 άτομα δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ, ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ στη συνέχεια στήθηκε εναντίον τους ένα εντελώς ψεύτικο κατηγορητήριο που περιλάμβανε ακόμα και βαριά κακουργήματα.
[Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση και την εκστρατεία του «Ξ» εδώ]


Δεκέμβρης

Την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, 800.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι/ες απήργησαν, καταγράφοντας την μεγαλύτερη απεργία στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ο λόγος για αυτή την κινητοποίηση ήταν η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ετοιμάζει νόμο με αλλαγές για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.
[Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ένα γεγονός που αξίζει κανείς να παρακολουθεί. Οι απολογίες των ηγετικών στελεχών ήταν αποκαλυπτικές. Παρόλα αυτά, η εισαγγελέας πρότεινε ουσιαστικά την αθώωση των 17 από τους 18 κατηγορούμενους χρυσαυγίτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ενοχή μόνο για τον Ρουπακιά. Ουσιαστικά το σκεπτικό της εισαγγελέως προδιαγράφει και την αθώωση όλης της ηγετικής ομάδας συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή Γ. Λαγού για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς «ο Ρουπακιάς ενήργησε μόνος του».
Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Το 2019 ήταν μια «πλούσια» χρονιά σε διεθνές επίπεδο. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν ότι μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε όλο τον κόσμο βγήκαν στο δρόμο με επιμονή και αποφασιστικότητα.

Η άφιξη της νέας χρονιάς μπορεί να σηματοδοτηθεί από μια νέα φάση αγώνων, αλλά και αναζητήσεων για τις μεθόδους και τις πρακτικές που θα βγάλουν τους καταπιεσμένους του πλανήτη από το αδιέξοδο, που θα τους δώσουν τα εργαλεία για την ανατροπή της εξουσίας του καπιταλισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα