Ένας δημόσιος απολογισμός της εκστρατείας του «Ξ» για τις εκλογές της 26ης Μάη

Της Σύνταξης του «Ξ»

Στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μάη, το Ξεκίνημα συμμετείχε κατεβάζοντας υποψηφίους και κάνοντας μαχητική εκστρατεία σε μια σειρά περιοχές. Δημοσιεύουμε παρακάτω έναν δημόσιο απολογισμό αυτής της δράσης μας.

Δύο λόγια για το κλίμα

Παρόλο που έχουμε γράψει αρκετά άρθρα ανάλυσης για το εκλογικό αποτέλεσμα (και που μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ και εδώ), είναι απαραίτητα κάποια σχόλια σε σχέση με το πολιτικό κλίμα που επικράτησε, για να μπορέσουμε να βάλουμε σε ένα πλαίσιο τον απολογισμό μας.

Σε αυτές τις εκλογές είδαμε τις επιπτώσεις της πολιτικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2015, που δημιούργησε μαζικά απογοήτευση στην κοινωνία. Παρά τις όποιες «ευαισθησίες» έδειξε η κυβέρνηση, και παρά τις όποιες «παροχές» έκανε στο παρά πέντε, δεν κατάφερε να δημιουργήσει οποιαδήποτε δυναμική και να αλλάξει αυτό το κλίμα. Από την άλλη η ΝΔ δημιουργώντας παράσταση νίκης συσπείρωσε τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων της δεξιάς (ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι αλλά και Χρυσή Αυγή), και έτσι κατάφερε να πετύχει την μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να προκαλεί καθόλου ενθουσιασμό ούτε να κερδίζει σημαντικό αριθμό ψήφων εκλογικά. Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η αδυναμία της Αριστεράς να δώσει οποιαδήποτε διέξοδο. Το ΚΚΕ παράμεινε στάσιμο, χάνοντας και 4 από τους 5 Δήμους που είχε. Η ΛΑΕ που τον Σεπτέμβρη του ’15 ήταν πολύ κοντά στο 3% κατέρρευσε στο 0,56%, ενώ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρέμεινε στάσιμη σε χαμηλά ποσοστά. Η κακή αυτή εικόνα ενισχύεται και από την εικόνα που παρουσιάζουν τα μέτωπα της Αριστεράς (ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) μετεκλογικά, καθώς έχουν μπει σε κρίση και εσωτερικές συγκρούσεις.

Έτσι, το κλίμα που βρήκαμε στους δρόμους παρεμβαίνοντας είχε τα χαρακτηριστικά της απογοήτευσης, της αδιαφορίας, του μπερδέματος και των αντιφάσεων. Δεν ήταν όμως ένα κλίμα «συντηρητικής στροφής» (όρος που επικρατεί στις αναλύσεις οργανώσεων της Αριστεράς) ούτε κλίμα μιας συντριπτικής ήττας. Υπήρχε κόσμος που είχε διάθεση να ακούσει, να προβληματιστεί, και που είναι έτοιμος να στηρίξει μια προσπάθεια της Αριστεράς, στο βαθμό που αυτή βέβαια είναι σοβαρή και έχει κάτι ουσιαστικό να πει.

Η εκστρατεία μας

Σαν Ξεκίνημα ο στόχος της παρέμβασης μας σε αυτές τις εκλογές ήταν να έρθουμε σε επαφή με αυτό τον κόσμο και να αξιοποιήσουμε το κλίμα πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης προκειμένου να διαδώσουμε τις ιδέες μας σε ένα πιο μαζικό ακροατήριο.

Έτσι, τυπώσαμε και μοιράσαμε συνολικά 120.000 φυλλάδια, είτε της κεντρικής μας προκήρυξης για τις ευρωεκλογές (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ) είτε των τοπικών προκηρύξεων για τις περιφέρειες και τους δήμους (μπορείτε να τις βρείτε εδώ). Παράλληλα, ετοιμάσαμε μια σειρά κείμενα, άρθρα και βίντεο με τα οποία επιδιώξαμε να συμβάλλουμε στη δημόσια συζήτηση που αναπτυσσόταν κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι τοπικές οργανώσεις του «Ξ» κινητοποιήθηκαν και απευθύνθηκαν σε εκατοντάδες ανθρώπους, γνωστούς, φίλους και συγγενείς, ζητώντας τους να διαβάσουν το υλικό μας, να το διαδώσουν, να μας ενισχύσουν συμμετέχοντας στα μοιράσματα που κάναμε, να μας στηρίξουν οικονομικά και φυσικά με την ψήφο τους.

Επικεντρώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια σειρά πόλεις και γειτονιές, όπου κάναμε μαζικά μοιράσματα στα γραμματοκιβώτια, καθώς και παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους, εργασιακούς χώρους, λαϊκές αγορές και καταστήματα. Μαζικά μοιράσματα έγιναν στο Δήμο Ζωγράφου, στην Θεσσαλονίκη στην Τούμπα και στο 5ο διαμέρισμα (Χαριλάου-Ντεπώ-Φάληρο), στο Βόλο, στην περιφέρεια Στερεάς (Λαμία, Μώλος, Αταλάντη), στις Συκιές, στα Πατήσια, στην Αγία Παρασκευή, στην Πετρούπολη, στον Πειραιά και στα Πετράλωνα. Μικρότερης κλίμακας εκστρατεία έγινε και σε άλλες περιοχές που έχει παρουσία το «Ξ» όπως στην Ορεστιάδα, στην Κέρκυρα, στο Διμήνι Βόλου και στην Νέα Σμύρνη.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Η εκστρατεία μας από την άποψη της απεύθυνσης στον κόσμο θεωρούμε πως ήταν πετυχημένη, μια και μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουμε διάλογο με ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε και να φτάσει η φωνή μας ακόμα πιο μακριά.

Αλλά ήταν πετυχημένη και από άποψη εκλογικών αποτελεσμάτων.

– Στις ευρωεκλογές σαν «Ξ» προχωρήσαμε σε εκλογική συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρόλο που δεν ανήκουμε σε αυτό το μέτωπο και με το οποίο έχουμε πολιτικές διαφορές. Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε εκ μέρους του «Ξ» ο σύντροφος Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου και γνωστός για την συμμετοχή του στα τοπικά κινήματα και στους αγώνες της περιοχής.

Ο Νίκος Κανελλής πήρε 1.513 ψήφους βγαίνοντας 9ος στο ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, στο νομό Μαγνησίας βγήκε πρώτος με 256 σταυρούς, ενώ η Μαγνησία ήταν από τις λίγες περιοχές που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε άνοδο στα ποσοστά της (από 730 ψήφους και 0.67% το 2014, στις 906 και 0.88% το 2019.

– Στις περιφερειακές εκλογές στη Στερεά Ελλάδα, το «Ξ» κατέβηκε συνεργαζόμενο με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση» με υποψήφιο τον Αποστόλη Αυλακιώτη. Η «Αριστερή Παρέμβαση», στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι αγωνιστές, εκλέγει μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με 1,39%.

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στην περιοχή έκανε εντατική εκστρατεία, μοιράζοντας 16.000 φυλλάδια, ενώ διοργάνωσε και εκδήλωση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο σύντροφος Αποστόλης Αυλακιώτης, βγήκε πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια (Φθιώτιδα) με 175 σταυρούς.

Διαβάστε περισσότερα για τον απολογισμό της εκστρατείας μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εδώ.

– Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το «Ξ» συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην νέα δημοτική κίνηση Η Πόλη Ανάποδα, που κατέβηκε σε εκλογική συνεργασία με την Δύναμη Ανατροπής. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο πήρε 2.153 ψήφους και 1,75%, ενώ έλαβε μία έδρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, εκλέγει από έναν σύμβουλο στην 1η, 3η και 5η κοινότητα. Αθροιστικά στις 4 κοινότητες έλαβε σχεδόν 4.000 ψήφους με ποσοστά που κυμαίνονται από 3,4%-5,6%.

Παράλληλα με την συμμετοχή μας στην Πόλη Ανάποδα, ξεδιπλώσαμε και τη δική μας εκστρατεία στην πόλη εστιάζοντας στην Τούμπα και την περιοχή Χαριλάου-Φάληρο-Ντεπώ, και κάναμε περιοδείες σε πάνω από 30 εργασιακούς χώρους. Μοιράσαμε περισσότερες από 36.000 προκηρύξεις με την ανάλυση, τις θέσεις και τις προτάσεις μας και δώσαμε 230 εφημερίδες σε ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν για τις ιδέες μας.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που εκπροσώπησαν το «Ξεκίνημα» στο ψηφοδέλτιο είχαν μια πολύ καλή καταγραφή. Ο Θανάσης Μαρίνης ήρθε 5ος με 93 ψήφους, ο Γιάννος Νικολάου 11ος με 70 και η Κατερίνα Κλείτσα 24η με 55, σε σύνολο 71 υποψηφίων. Η Ρένα Μεζιλτσόγλου ήρθε πρώτη στην δημοτική ενότητα Τριανδρίας με 143 σταυρούς. Ακόμα, ο Δημήτρης Χατζηκώστας 8ος στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Α’ κοινότητας με 45 ψήφους, ενώ ο Πάνος Γιακουμίδης 6ος στους 16 στην Δ’ με 55.

Διαβάστε περισσότερα για τον απολογισμό της εκστρατείας μας στο Δήμο Θεσσαλονίκης εδώ.

– Στο Δήμο Ζωγράφου το «Ξ» συνεργάστηκε με την παράταξη «Ζωγράφου- ανυπότακτη πόλη», με υποψήφιες την Ειρήνη Πλουμπίδη και την Ηλέκτρα Κλείτσα. Η παράταξη στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι αγωνιστές, έκανε την πρώτη της εκλογική εμφάνιση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,41% και εκλέγοντας μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η προκήρυξη του «Ξ» μοιράστηκε σε μεγάλους αριθμούς (22.000 φυλλάδια της τοπικής μας προκήρυξης και 7.000 της κεντρικής για τις ευρωεκλογές), με κέφι και μαχητικότητα!

Σε επίπεδο εκλογικών αποτελεσμάτων, η μία υποψήφια του «Ξ» Ειρήνη Πλουμπίδη ήρθε πρώτη (με 68 σταυρούς), ενώ η Ηλέκτρα Κλείτσα 10η (με 38) ανάμεσα σε 42 υποψήφιους. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι μέσα από την προεκλογική μας καμπάνια, καταφέραμε να κάνουμε γνωστές τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την περιοχή σε πιο μαζικό επίπεδο και να ανοίξουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τις κινηματικές ανάγκες της επόμενης περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα για τον απολογισμό της εκστρατείας μας στο Δήμο Ζωγράφου εδώ.

– Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών είχαμε την πολύ δυνατή παρουσία του νέου δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς», στο οποίο συσπειρώθηκαν αγωνιστές από μεγάλο φάσμα της μαχητικής Αριστεράς, και το οποίο πήρε 3,38% και 1.244 ψήφους, εκλέγοντας 2 δημοτικούς συμβούλους. Η τοπική οργάνωση του «Ξ» έκανε μαζική εκστρατεία μοιράζοντας 7.000 φυλλάδια σε γραμματοκιβώτια και περατζάδες στις Συκιές.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν 3 σύντροφοι και συντρόφισσες στη δημοτική ενότητα των Συκεών. Η Γιούλη Βέλλιου ήρθε 3η με 94 σταυρούς, ο Παναγιώτης Βογιατζής 9ος με 52 σταυρούς και η Χριστίνα Χάσου 13η με 42. 

Διαβάστε περισσότερα για τον απολογισμό της εκστρατείας μας στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ.

– Στις εκλογές για το Δήμο Ορεστιάδας, το «Ξ» συμμετείχε με υποψήφιο τον σ. Αντώνη Καζαντζή στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας – Είναι στο χέρι μας». Η παράταξη πήρε ποσοστό 10,88%, ενώ ο σ. Αντώνης Καζαντζής έχει συγκεντρώσει 72 σταυρούς, βγαίνοντας 6ος στη Δημοτική Ενότητα Νέας Βύσσας. 

– Στο Δήμο Νέας Σμύρνης, το «Ξ» συμμετείχε στις εκλογές σε συνεργασία με την παράταξη «Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης». Στο ψηφοδέλτιο κατέβηκε για συμβολικούς λόγους στήριξης ο σ. Θοδωρής Μαράκης. Η παράταξη, που έχει ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα της περιοχής εδώ και 21 χρόνια, κατάφερε να εκλέξει δύο έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ποσοστό 4,13%. Ο σ. Θοδωρής Μαράκης πήρε 11 ψήφους. 

– Ο σ. Αλέκος Χατζηχαραλάμπους συμμετείχε στο συνδυασμό «Ενεργοί Δημότες» που κατέβηκε στις εκλογές για το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας (Διμήνι Βόλου). Οι «ΕΔ» πήραν λίγο πάνω από το 9% των ψήφων και εξέλεξαν μία έδρα στο τοπικό συμβούλιο. Ο Σ. Αλέκος Χατζηχαραλάμπους, πρώην εργαζόμενος στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, με μαζική συμμετοχή στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας 32 σταυρούς. 

Συνεχίζουμε

Η εκστρατεία που κάναμε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και τα αποτελέσματα που είχαμε μας βγάζουν ενισχυμένους στη μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, στην μάχη για την αλλαγή της κοινωνίας.

Έτσι θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά, με την συμμετοχή μας στα κινήματα, με την παρέμβαση μας σε εργατικούς χώρους και χώρους νεολαίας, με την προσπάθεια για το χτίσιμο μιας μαζικής ανατρεπτικής Αριστεράς!

Έλα μαζί μας σε αυτό τον αγώνα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα