Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού του Πουέρτο Ρίκο!

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ για το κίνημα που αναπτύσσεται στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τη διαρροή σεξιστικών και ομοφοβικών μηνυμάτων που αντάλλασσε ο κυβερνήτης της χώρας με συνεργάτες του.

Μια συνεχής κρίση διαφθοράς, χρέους, λιτότητας και αποικιοκρατίας

Ένας πολιτικός σεισμός έχει χτυπήσει το Πουέρτο Ρίκο. Εδώ και πολλές ημέρες οργανώνονται τεράστιες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του διεφθαρμένου, ομοφοβικού Κυβερνήτη Ρικάρντο Ροσέλο. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων γραπτών μηνυμάτων στα οποία ο Ροσέλο και άλλοι τοπικοί άρχοντες έλεγαν «αστειευόμενοι» ότι θα δολοφονήσουν τη δήμαρχο του Σάν Χουάν Κάρμεν Γιουλίν Κρουζ, έκαναν ομοφοβικά αστεία και χλεύαζαν τους νεκρούς του τυφώνα «Μαρία» που χτύπησε τη χώρα πριν δυο χρόνια.

Η πολιτική κρίση έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Αμερικάνικο κατεστημένο: «Χάος στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ πολλοί ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια θα αποτελέσει μια μεγάλη απειλή», προειδοποιούσε η «Washington Post» στις 19 Ιούλη. Ο λαϊκός ξεσηκωμός συνεχίζεται, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν σε ολόκληρο το νησί για πάνω από δέκα ημέρες.

***

Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια οικονομική ύφεση που διαρκεί τα τελευταία 13 χρόνια, στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες Πορτορικανοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση δήλωσε χρεωκοπία το 2017. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, 5.000 άτομα έχουν πεθάνει εξαιτίας των συνεπειών του τυφώνα Μαρία, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να στερούνται βασικά αγαθά, όπως η στέγη. Η ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα υπολογίζονται ανάμεσα στα 90 και τα 120 δις δολάρια. Το μη εκλεγμένο «Συμβούλιο Οικονομικής Διαχείρισης» που όρισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνεχίζει να επιβάλλει άγριες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ η λιτότητα καταβαραθρώνει όλο και περισσότερο το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι στατιστικές σοκάρουν. Πάνω από το 44% των εργαζομένων και της νεολαίας ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Η υποτιθέμενη προσπάθεια «διάσωσης» της χώρας είναι μια πλήρης αποτυχία. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τράμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει βοήθεια ύψους 92 δις δολαρίων στο νησί. Στην πραγματικότητα από τη βοήθεια αυτή εγκρίθηκαν τελικά μόνο τα 42 δις, από τα οποία μόνο τα 14 βρήκαν το δρόμο τους προς το Πουέρτο Ρίκο και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού κατέληξε στις τσέπες των διεφθαρμένων ελίτ του νησιού.

Πριν το πρόσφατο σκάνδαλο με τα μηνύματα του Ροσέλο, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έστειλαν 15,5 εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακούς πόρους σε διαπλεκόμενους εργολάβους ανάμεσα στο 2017 και το 2019. Αυτή ήταν η βασική αιτία του ξεσηκωμού των εργαζόμενων και των νέων ενάντια στον διεφθαρμένο καθεστώς του Ροσέλο.

***

Ο λαός του Πουέρτο Ρίκο θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να ελέγχει το πολιτικό και οικονομικό του παρόν και μέλλον, όπως και να αποφασίσει αν η χώρα θα είναι ανεξάρτητη, ή επίσημη Πολιτεία των ΗΠΑ, χωρίς την εμπλοκή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Wall Street. Μετά από πάνω από έναν αιώνα εφαρμογής αποικιοκρατικών πολιτικών στον τομέα του εμπορίου, εκμετάλλευσης της κρίσης χρέους και του νομίσματος και περίπλοκων φορολογικών κανονισμών που σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα αμερικανικών βιομηχανιών και επενδυτών, το Πουέρτο Ρίκο έχει αφεθεί στο έλεος της Wall Street και του ρατσιστικού, αντιμεταναστευτικού και αντεργατικού καθεστώτος του Τραμπ.

Το γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο θεωρείται υπεράκτιο έδαφος των ΗΠΑ, κάνει το νομικό καθεστώς της περιοχής μοναδικό. Η κρίση και η χρεωκοπία του βρίσκεται στο μικροσκόπιο των καπιταλιστών των ΗΠΑ, η χώρα αποτελεί ένα πειραματόζωο που δείχνει τι θα συμβεί σε πολιτείες και δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Προετοιμάζεται το έδαφος για να εφαρμοστούν σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιες πολιτικές άγριας λιτότητας που εφαρμόζονται σήμερα στο Πουέρτο Ρίκο και διεθνώς.

***

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ ξεσηκώνονται και παλεύουν ενάντια στη Wall Street και στις αντιδραστικές πολιτικές του Ντοναλντ Τραμπ. Οι σοσιαλιστικές ιδέες έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς ανάμεσα σε εκατομμύρια νέους και νέες που αναζητούν εναλλακτική απέναντι στον καπιταλισμό. Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ρίζες και οικογένειες στο Πουέρτο Ρίκο. Πρέπει να συντονίσουμε τους αγώνες μας, χρειαζόμαστε μια στρατηγική αντίστασης για να νικήσουμε τη λιτότητα και να αναδείξουμε μια σοσιαλιστική εναλλακτική. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική βασισμένη στην αναγνώριση του γεγονότος ότι οι καπιταλιστές θα καταπατήσουν τα δικαιώματα μας, το βιοτικό μας επίπεδο και ολόκληρο τον πλανήτη , προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Μόνο η δύναμη των οργανωμένων και ενωμένων εργαζομένων στις ΗΠΑ, στο Πουερτο Ρίκο και διεθνώς, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αναμετρηθεί με τον καταστροφικό καπιταλισμό!

  • Αλληλεγγύη στον λαό του Πουέρτο Ρίκο!
  • Να οργανωθούν μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Πορτορικάνικο Λαό σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ!
  • Να φύγουν ο Ροσέλο και το διεφθαρμένο καθεστώς του! Οι εργασιακές επιτροπές αγώνα και οι επιτροπές γειτονιάς να αναλάβουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων!
  • Γενική απεργία σε όλο το νησί για να ρίξουμε το καθεστώς!
  • Μια ανεξάρτητη επιτροπή εργαζομένων να αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων διαφθοράς.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις περικοπές. Έκτακτη βοήθεια ενάντια στη συνεχιζόμενη κρίση στο Πουέρτο Ρίκο.
  • Να ακυρωθεί το χρέος! Να μπει ένα τέλος στο Συμβούλιο Οικονομικής Διαχείρισης και στην οικονομική δικτατορία της Wall Street.
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις στις βασικές υποδομές της χώρας. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα