Η «αβάντα» της εισαγγελέως στη Χρυσή Αυγή και τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος

Χρειάστηκε 4 χρόνια – 8 μήνες και 400 συνεδριάσεις η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου (η ίδια που διαχειρίστηκε την υπόθεση του Τ. Θεοφίλου) για να προτείνει ουσιαστικά την αθώωση των 17 από τους 18 κατηγορούμενους χρυσαυγίτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ενοχή μόνο για τον Ρουπακιά.

Ουσιαστικά το σκεπτικό της εισαγγελέως προδιαγράφει και την αθώωση όλης της ηγετικής ομάδας συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή  Γ. Λαγού για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς «ο Ρουπακιάς ενήργησε μόνος του».

Ενδεικτικό του σκεπτικού της εισαγγελέως που ξεπέρασε και τους δικηγόρους των νεοναζί ήταν η φράση:

«ο Ι. Λαγός προσπαθούσε μετά να λάβει πληροφορίες για το τι συνέβη. Ποιο θα ήταν το όφελος για το κόμμα; Και γιατί να το έκαναν εκείνο το βράδυ; Πού ήξεραν ότι θα πήγαινε ο Φύσσας στο Κοράλλι; Και γιατί δεν πήγαν σε κάποιο σκοτεινό σημείο αν ήθελαν να τον βλάψουν;»

Πρόκειται για πρόταση-πρόκληση όχι μόνο για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά αλλά και για κάθε άνθρωπο που καταλαβαίνει τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός.

Επίσης πρόκειται για μια πρόταση που ενθαρρύνει τα σχέδια συσπείρωσης και επανεκκίνησης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μετά το χαστούκι της εκπαραθύρωσης από την Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιούλη.

Ενδεικτικό του κλίματος στο άκουσμα της πρότασης της εισαγγελέως ήταν η φράση της Μάγδας Φύσσα που αποχώρησε οργισμένη από την αίθουσα του Εφετείου λέγοντας: «φτιάξτε και άλλους εγκληματίες».

Στο θέμα της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών τον Ιούνη του 2012 η πρόταση ήταν να μετατραπεί η κατηγορία από κακούργημα σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη που επιφέρει προφανώς μικρότερες ποινές.

  

Για το θέμα της επίθεσης στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβρη του 2013 πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Κανένας εφησυχασμός !

Ακούστηκαν ήδη κάποιες απόψεις ότι «αυτή δεν είναι η τελική απόφαση. Μπορεί να αλλάξει στο τέλος από την πρόεδρο και το δικαστήριο». Συμπληρωματικά αναφέρεται σαν επιχείρημα η αρχική πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση των Λαγού και Μίχου για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ στην Ηλιούπολη που άλλαξε στο τέλος και έγινε καταδίκη 6 – 8 μήνες με αναστολή.

Αυτές οι σκέψεις δεν βοηθούν το αντιφασιστικό κίνημα καθώς προσπαθούν να το «καθυσηχάσουν» την στιγμή που δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για κάτι τέτοιο. Όπως δεν βοήθησε και το κλίμα που καλλιεργούταν την προηγούμενη περίοδο ότι «υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία και είναι βέβαιη η καταδίκη τους».

Αποδείχτηκε ότι δεν είναι θέμα συντριπτικών στοιχείων, που ασφαλώς υπάρχουν αλλά δεν καθορίζουν τις αποφάσεις μιας δικαιοσύνης ταξικά τοποθετημένης στο πλευρό του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Που αθωώνει μεγαλοεπιχειρηματίες, μιζαδόρους πολιτικούς, δολοφόνους αστυνομικούς και ακραιφνείς νεοναζί για να καταδικάζει καθαρίστριες, συνδικαλιστές, νέους ανθρώπους που αγωνίζονται. Όπως λέει η γνωστή ρήση η Δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια. Δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους.

Επιπλέον οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκαν από την ΝΔ, στο όνομα της υποτιθέμενες φιλελευθεροποίησης του συστήματος κατέληξαν να αθωώνουν μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και να περιορίζουν μεταξύ άλλων το εύρος των δυνατών ποινών για εγκληματική οργάνωση για την ηγετική ομάδα της ΧΑ στα χρονικά όρια των 5 ως τα 15 χρόνια αντί των 20 που ήταν μέχρι σήμερα.

Τα σχέδια των χρυσαυγιτών

Ο Η. Κασιδιάρης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε προαναγγείλει συνέδριο της Χρυσής Αυγής μετά το τέλος της δίκης για καθορισμό της πορείας της.

«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η δίκη, και μετά θα προχωρήσουμε σε συνέδριο και εκεί θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το κόμμα να πάει μπροστά. Ο ιδρυτής είναι ο κ. Μιχαλολιάκος και αυτός θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες. Όλα αυτά που λέγονται να φύγω ή να διασπάσω το κόμμα με αφήνουν παγερά αδιάφορο.»

Μάλιστα είπε μία ακόμη φράση που δεν υπήρχε στο κείμενο της συνέντευξης που αναδημοσίευσαν οι χρυσαυγίτες στο σάιτ τους και ήταν ότι:

«Το κόμμα θα προχωρήσει ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εθνικό κόμμα».

Στην πραγματικότητα οι χρυσαυγίτες περιμένουν μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση που θα τους απαλλάσσει από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και ίσως τους αποδώσει και τα 8 εκατομμύρια ευρώ που τους έχουν παρακρατηθεί από την κρατική χρηματοδότηση που τους αναλογούσε από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ανεξάρτητα από το αν θα μείνει στην ηγεσία ο Μιχαλολιάκος ή θα δώσει την θέση του στον Κασιδιάρη υπάρχει η πιθανότητα η ΧΑ να προσπαθήσει να κάνει ένα λίφτινγκ και να πλασαριστεί ως ένα κόμμα τύπου Λεπέν ή Σαλβίνι και όχι ως μια νεοναζιστική συμμορία που είναι στην πραγματικότητα.

Με τον Κασιδιάρη αρχηγό -και στον βαθμό που δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη με την εμφάνιση άλλου πιο δυναμικού εθνικιστικού κόμματος- είναι σίγουρο ότι αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη δυναμική και θα πιέσει πολύ τα παρεμφερή σχήματα τύπου ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού ή το ΠΑΤΡΙΕ του Συναδινού που θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ της διάλυσης ή της επανενσωμάτωσης στην ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα αίτια που γέννησαν και εξέθρεψαν τους νεοναζί συνεχίζουν να υπάρχουν. Οικονομική κρίση, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, πολιτικό κενό στον χώρο της αριστεράς.

Επομένως το θέμα δεν είναι το αν θα επανακάμψουν οι νεοναζί αλλά ο χρόνος, η ένταση και η μορφή που θα πάρουν τελικά οι διεργασίες που συντελούνται σε όλο το φάσμα της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού.

Τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος

Ανεξάρτητα από το ταξικό πρόσημο της δικαιοσύνης το αντιφασιστικό κίνημα, τα συνδικάτα και η Αριστερά πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα με στόχο την ανατροπή του σκεπτικού της εισαγγελέως και την παραδειγματική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας στην τελική απόφαση.

Χρειάζεται ενεργοποίηση και συντονισμός των αντιφασιστικών επιτροπών, η δημιουργία καινούργιων όπου δεν υπάρχουν, καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών ριζοσπαστικών και αντικαπιταλιστικών συλλογικοτήτων.

Αν επανέλθει η Χρυσή Αυγή το κόστος θα είναι βαρύ για το σύνολο της αριστεράς, των συνδικάτων αλλά και της κοινωνίας με επανεμφάνιση περιοχών-άβατο, ρατσιστικών πογκρόμ κτλ.

Χρειάζονται εκδηλώσεις, ενημερώσεις στους χώρους της νεολαίας και των εργαζομένων, πορείες και μαζικές συγκεντρώσεις στις επόμενες δικάσιμους. Δεν γίνεται όπως σήμερα να κάνει πρόταση η εισαγγελέας και να είναι στο ακροατήριο μόνο 70 αντιφασίστες όταν μόνο οι παρόντες δικηγόροι των φασιστών ήταν 38!

Πρέπει να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συντονισμένη και ενωτική πίεση προκειμένου να αλλάξει -όσο μπορεί να αλλάξει- η σκανδαλώδης πρόταση της εισαγγελέως.

Η επόμενη προγραμματισμένη κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος το Σάββατο 1 Φλεβάρη στην πλατεία Ρηγίλλης που αφορά την ματαίωση της ετήσιας πανελλαδικής φασιστοσύναξης με αφορμή την επέτειο των γεγονότων στα Ίμια στα τέλη Γενάρη του 1996 αποκτά άλλη διάσταση και σημασία. Ενόψει της τελικής απόφασης του δικαστηρίου και σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει σημασία να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο μαζική και ενωτική απάντηση στον εθνικισμό τον πόλεμο και τους νεοναζί. Το ίδιο ισχύει και για την φετινή 21 Μάρτη παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

Η ανατρεπτική Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη από τα κινήματα και τις εξεγέρσεις διεθνώς, και με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία να στείλουν την καταστολή και τον φασισμό στα σκουπίδια της ιστορίας!

Έλα σε επαφή με το Ξ για να δώσουμε μαζί την μάχη κατά του φασισμού πατώντας εδώ

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για το αντιφασιστικό κίνημα κάνε like στη σελίδα Antinazizone

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα