Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου
Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Περίπου 300 πολίτες την παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε.
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος (Δρ. Γεωλογίας ΑΠΘ) παρουσίασε το ιστορικό της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ, ο Γ. Γερόπουλος (Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος) παρουσίασε τους κινδύνους από τις διοξίνες και η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου (Εκπαιδευτικός στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) παρουσίασε κάποια παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού όπου έχουν επιτευχθεί μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης και έχει μειωθεί στο ελάχιστο η παραγωγή σκουπιδιών.
Επιπλέον, έγινε σύνδεση μέσω skype με τον Ν. Σακούτη (μέλος του ΔΣ ΠΕΔ Αττικής) ο οποίος μίλησε για την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και παρουσίασε το μοντέλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κοκ. Επίσης, έγινε ανάγνωση της εισήγησης του Μ. Χριστόλη (Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί) σε σχέση με την παραγωγή διοξινών από την καύση απορριμμάτων (RDF) στην τσιμεντοβιομηχανία. Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του Αμερικανού Χημικού και Καθηγητή στο St. Lawrence University in Canton, New York, Paul Connet. Ο Connet ήταν καταπέλτης εναντίον της καύσης σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες αλλά και γενικά, μίλησε για τους τεράστιους κινδύνους από την εκπομπή διοξινών αλλά και για τους εκβιασμούς των τσιμεντοβιομηχανιών απέναντι στις κοινωνίες.
Στα πλαίσια της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο σύντροφος και δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Νίκος Κανελλής, ο οποίος είπε ότι η πολυεθνική Holcim-Lafarge επιδιώκει αύξηση κερδών μέσα από την καύση σκουπιδιών και ότι η κυβέρνηση και ο Δήμος Βόλου είναι στο πλευρό της σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μαζικό και οργανωμένο κίνημα με διάρκεια σαν το μόνο τρόπο για να σταματήσει η καύση.
Στο τέλος της εκδήλωσης υιοθετήθηκε ψήφισμα και ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών που περιλαμβάνουν: τη συνέχεια της ενημέρωσης φορέων και πολιτών με ειδική έμφαση τα σχολεία ενώ για τις αρχές του 2018 προγραμματίζεται ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση δεν ήρθε κανένας από τους βουλευτές Μαγνησίας (κυβερνητικούς και μη) ούτε και κάποιος εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου. Αυτές οι απουσίες δεν ήταν τυχαίες. Αντίθετα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ (ελέγχει την Περιφέρεια) και η δημοτική αρχή Μπέου έχουν διαλέξει «στρατόπεδο» και τάσσονται στο πλευρό της ΑΓΕΤ και απέναντι από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη Χρυσή Αυγή η οποία διόλου τυχαία δεν έχει πάρει θέση για το θέμα στηρίζοντας εμμέσως την πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία.
Οφείλουμε όμως, να σημειώσουμε την απουσία του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, παρότι ήταν αυτό που ανέδειξε το θέμα τον Ιανουάριο του 2017 με επερωτήσεις στη Βουλή, στη συνέχεια δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να προκαλέσει και να οργανώσει κινηματικές αντιστάσεις με σκοπό την αποτροπή της καύσης σκουπιδιών. Ακόμη χειρότερα, το ΚΚΕ σήμερα αρνείται να στηρίξει την προσπάθεια για να οργανωθεί ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην καύση από την ΑΓΕΤ (μια θέση με την οποία το ΚΚΕ συμφωνεί…) πολύ απλά επειδή σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν πολλοί ανένταχτοι άνθρωποι και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Όπως έχουμε γράψει ξανά ο αυτό-απομονωτισμός και η άρνηση συνεργασίας του ΚΚΕ με άλλες δυνάμεις του κινήματος αποτελεί μια εντελώς λάθος πολιτική, μια εγκληματική πολιτική! Επιπλέον αυτή η πολιτική καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές παραδόσεις του μαρξισμού και του λενινισμού!
Ως Ξεκίνημα Βόλου, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών παίρνοντας μέρος στις συνελεύσεις και στις δράσεις της. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη καμπάνια ενημέρωσης με σκοπό να αναδείξουμε ότι η πραγματική ρίζα πίσω από την απειλή που ονομάζεται καύση σκουπιδιών δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Και αν θέλουμε να έχουμε και δουλειές και καθαρό περιβάλλον τότε χρειάζεται τα μεγάλα μέσα παραγωγής και η βιομηχανία να περάσουν στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας, δηλαδή χρειάζεται αγώνας για το σοσιαλισμό.
Ακολουθεί το ψήφισμα της εκδήλωσης
Σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2017 οι πολίτες και οι φορείς της πόλης του Βόλου συγκεντρωθήκαμε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και ενημερωθήκαμε για την άδεια που έλαβε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής σύμφωνα με την οποία έχει το δικαίωμα να καίει στους περιστροφικούς κλιβάνους της πλαστικά, λυματολάσπη και άλλα υλικά.
Θεωρούμε άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον την καύση αυτών των υλικών από τους παλαιάς τεχνολογίας κλιβάνους της βιομηχανίας που δεν έχουν τις προδιαγραφές τέτοιας λειτουργίας, βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή και δεν υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί για τον επαρκή έλεγχό τους.
Τα σκουπίδια που θα καίγονται θα παράξουν διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο, θάλλιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες που όχι μόνο θα τις εισπνεύσουμε, αλλά μετά από καιρό θα τις βρούμε μέσα στα φυτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αβλαβώς τα καύσιμα που προέρχονται από απορρίμματα, ενώ η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει αύξηση κρουσμάτων καρκίνων σε περιοχές γύρω από μονάδες καύσης σκουπιδιών. Σκοπός της τσιμεντοβιομηχανίας θα πρέπει να είναι η στροφή προς ένα φιλικότερο καύσιμο, όπως είναι το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές τσιμεντοβιομηχανίες παγκοσμίως, και όχι τα αστικά απορρίμματα και άλλα απόβλητα.
Είναι σοβαρές οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αντί να προωθήσουν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, αδειοδοτούν την καύση σκουπιδιών και παραδίδουν προοδευτικά τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Επιπλέον ο Δήμος Βόλου κατά παράβαση του νόμου 4042/2012 για την προστασία του Περιβάλλοντος και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προχωρά σε διαδικασία δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου. Χωρίς να έχουν γίνει τα προβλεπόμενα πράσινα σημεία, χωρίς να έχει οργανωθεί σύστημα με τέσσερα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης, χωρίς να πραγματοποιείται επαρκής διαλογή στην πηγή, ο Δήμος αναίτια προχωρά σε επενδύσεις ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, κάτι το οποίο δεν ενδείκνυται στην ορθή αξιοποίηση των απορριμμάτων.
Διεκδικούμε την υγιή και ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών με στόχο την ανακύκλωση, την επανάχρηση, τη διαλογή στην πηγή από δημόσιες μονάδες επεξεργασίας υπό κοινωνικό έλεγχο.
Για τους παραπάνω λόγους σας απαιτούμε:
- την ανάκληση της απόφασης καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεδομένου ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών του Βόλου, όπως έχει αποδειχθεί παγκοσμίως. Καλούμε τους βουλευτές Μαγνησίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα. Σε περίπτωση που δεν στηρίξουν το αίτημα των πολιτών θα θεωρηθούν ανεπιθύμητοι στην περιοχή και τους καλούμε σε παραίτηση.
- νομοθετική παρέμβαση από τους βουλευτές Μαγνησίας για απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα από οποιαδήποτε βιομηχανία.
- αναθεώρηση της απόφασης του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία μονάδας SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου, η οποία παραβιάζει το νόμο 4042/2012 περί προστασίας του περιβάλλοντος και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στην πόλη μας και θα αποτελέσει πιθανό τροφοδότη υλικού προς καύσης της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ.
- Ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη μας με δημιουργία πράσινων σημείων και επενδύσεις στην πρόληψη, στην επανάχρηση και στην ανακύκλωση.
- Άμεση εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης.
- Επαναλειτουργία των καταγραφικών συστημάτων της ΑΓΕΤ και των μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Δείτε την παρέμβαση του σ. Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου Βόλου
Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης