Βόλος – δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF – SRF) από την ΑΓΕΤ, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Βόλο. Η αίθουσα του πανεπιστημίου όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση αποδείχτηκε μικρή και πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν όρθιοι ή έξω από την αίθουσα, στο διάδρομο. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν ανένταχτοι πολίτες αλλά δεν έλλειπαν και πολιτικές οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες (εκτός από το Ξεκίνημα, η ΛΑΕ, η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η δημοτική παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας», το ΕΠΑΜ κα). Από την πλευρά του Ξεκινήματος τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος σ/φος Νίκος Κανελλής, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Βόλου για το θέμα1.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες η ΑΓΕΤ πήρε άδεια από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καίει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις2. Επιπλέον πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε (με την αρνητική ψήφο όλης της αντιπολίτευσης) την κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου3.

Η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, με τη συμμετοχή πολλών απλών ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Όπως αναφέρθηκε από πολλούς στη συνέλευση, για να σταματήσουμε την καύση σκουπιδιών μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις και στους δικούς μας αγώνες. Τους προηγούμενους μήνες αποδείχτηκε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους διάφορους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες (πλειοψηφία των βουλευτών, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια Θεσσαλίας κλπ).

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου:

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ συγκροτήθηκε τη Τετάρτη 8-11-2017, με πλήθος κόσμου να εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση της ατμόσφαιρας του Βόλου, καθώς και για τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Μέσα από σύνθεση απόψεων συντάχθηκε η ιδρυτική διακήρυξη της επιτροπής, ορίστηκε πενταμελές συντονιστικό, ενώ η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 22-11-2017 προκειμένου να οργανωθεί ο αγώνας μας κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της μονάδας παραγωγής SRF.
H Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ καλεί τους πολίτες του Βόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13-11-2007 στις 18:00 στο Δημαρχείο του Βόλου,προκειμένου να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση.
Ακολουθεί η ιδρυτική διακήρυξη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου:

 

Διακήρυξη

Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2017 οι πολίτες του Βόλου συγκροτούν Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Θεωρούμε άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον την καύση πλαστικών, λυματολάσπης, μοριοσανίδων και άλλων αποβλήτων από τους απαρχαιωμένους κλιβάνους της βιομηχανίας που δεν έχει τις προδιαγραφές λειτουργίας, βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και δεν υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί για τον επαρκή έλεγχό της. Τα σκουπίδια που θα καίγονται θα παράξουν διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο, θάλλιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες που όχι μόνο θα τις εισπνεύσουμε, αλλά μετά από καιρό θα τις βρούμε μέσα στα φυτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.

Διεκδικούμε την υγιή διαχείριση των σκουπιδιών με στόχο την ανακύκλωση, την επανάχρηση, τη διαλογή στην πηγή από δημόσιες μονάδες επεξεργασίας υπό κοινωνικό έλεγχο. Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στην περιοχή του XYTA Βόλου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια και θα τα στέλνει προς καύση στην ΑΓΕΤ. Με αυτόν τον τρόπο τα απορρίμματά μας, αντί να τα ανακυκλώνουμε, θα τα στέλνουμε προς καύση και θα μας επιστρέφονται ως καρκινογόνες ουσίες στον αέρα και στο πιάτο μας. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της άδειας για καύση σκουπιδιών που έχει λάβει η ΑΓΕΤ από την κυβέρνηση. Απαιτούμε τη νομοθετική απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα από οποιαδήποτε βιομηχανία.

Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσουμε την υποβάθμιση της ατμόσφαιρας της πόλης μας και της υγείας μας.

Λέμε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. ΟΧΙ στη μονάδα παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου. ΝΑΙ στην Πρόληψη-Επανάχρηση-Ανακύκλωση των απορριμμάτων. ΝΑΙ στην ποιότητα ζωής.

Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους

 

 

 

Σημειώσεις

  1. https://soundcloud.com/xekinima/yjk1jlat8vbb
  2. https://xekinima.org/volos-pos-th-apotrapei-i-kausi-skoupid/
  3. https://xekinima.org/tin-kaysi-skoupidion-proothei-o-dimos-volou/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα