Βόλος: η κυβέρνηση δίνει άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια!

nk-jpg
Νίκος Κανελλής,
Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

 

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η άδεια που πήρε η ΑΓΕΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος(!) για καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (RDF) το χρόνο!

Η ανησυχία των πολιτών είναι πολύ μεγάλη αφού ήδη ο Βόλος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αερορύπανσης και ο καρκίνος θερίζει.

aget_new

Καθόλου τυχαία τα νέα αυτά ξύπνησαν μνήμες του 2011, όταν η εταιρία ENGAL ήθελε να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών στο Βελεστίνο1. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την καύση RDF;

Το RDF είναι προϊόν επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών και περιέχει χαρτί, πλαστικά και άλλα υλικά. Οι ρύποι που εκλύονται από την καύση του RDF (φουράνια, διοξίνες, βαρέα μέταλλα, μικροσωματίδια κ.α.) είναι τοξικοί και προκαλούν καρκίνο και άλλες ασθένειες. Επιπλέον, μέσα στο RDF μπορούν εύκολα να «κρυφτούν» επικίνδυνα απόβλητα από τη βιομηχανία. Για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2015 το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο έπιασε φωτιά. Από την πυρκαγιά γέμισε διοξίνες η Αθήνα καθώς οι ιδιοκτήτες του ΚΔΑΥ έκρυβαν βιομηχανικά απόβλητα μέσα στα ανακυκλώσιμα2.

Όμως, «αν υπάρχει έλεγχος»;

Η καύση στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ δεν είναι καύση σε ιδανικές συνθήκες εργαστηρίου και για αυτό και η έκλυση επικίνδυνων ρύπων είναι αναπόφευκτη.

Επιπλέον, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στην ΑΓΕΤ ή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια ότι θα τηρούν τις όποιες προβλέψεις. Τέλος, η επιλογή της μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμο μιας βιομηχανίας υπονομεύει την προσπάθεια για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος των σκουπιδιών (με ξεχωριστούς κάδους διαλογής στην πηγή, εκτεταμένη ανάκτηση/ανακύκλωση/κομποστοποίηση κοκ).

Οι ευθύνες του Δήμου

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής σε αυτή την υπόθεση είναι τεράστιες γιατί θέλει να φτιάξει μονάδα παραγωγής RDF στο ΧΥΤΑ Βόλου και να γίνει ο τροφοδότης της ΑΓΕΤ. Από την πλευρά μας έχουμε καταγγείλει από καιρό τις σχετικές κινήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας 3.

Ποια η απάντηση;

Η ΑΓΕΤ δεν πρόκειται κάνει πίσω. Και η κυβέρνηση, που της έδωσε την άδεια, δεν πρόκειται να την… αναγκάσει. Οι δε αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-κόμμα είναι τόσο υποκριτικές που δεν αξίζει να σχολιαστούν… Άλλωστε ούτε βδομάδα δεν πέρασε από τις «σκληρές» αντιδράσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας άλλαξε τροπάρι και τώρα τάσσεται όχι εναντίον της καύσης αλλά υπέρ των «αυστηρών προδιαγραφών και ελέγχων»! Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τα υπόλοιπα κόμματα του κατεστημένου.

Μόνο η μαζική, οργανωμένη και με σχέδιο κινητοποίηση του κόσμου μπορεί να αποτρέψει την καύση. Κι αυτός ο αγώνας πρέπει να συναντηθεί με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού και για την υπεράσπιση του νερού. Το «Ξεκίνημα» έχει από καιρό καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση4 για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συμμετέχει εδώ και χρόνια στους αγώνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Σας καλούμε να ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια!

 

 

 

Σημειώσεις
  1. «Bόλος: Όχι στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών!»https://xekinima.org/bolos-oxi-sto-ergostasio-kaysis-skoypidion/ (Απρίλης 2011)
  2. «ΠΡΩΣΥΝΑΤ: O Ασπρόπυργος ανέδειξε το πρόβλημα, η κοινωνία πρέπει να επιβάλλει τη λύση» https://xekinima.org/prosynat-o-aspropyrgos-anedeikse-to-problima-i-koinoni/ (Ιούνης 2016).
  3. «Διαχείριση των απορριμμάτων: σημαντικές εξελίξεις ερήμην της κοινωνίας;»http://www.volos.xekinima.org/2014/11/blog-posthtml (Νοέμβρης 2014) και «Ύποπτες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων» http://www.volos.xekinima.org/2015/06/blog-post_10.html (Ιούνης 2015).
  4. «Όχι στους ΧΥΤΑ! Όχι στην καύση! Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και τώρα!»https://xekinima.org/oxi-stoys-xytaoxi-stin-kaysi-asfalis-diaxeirisi-ton-a/ (Απρίλης 2011).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα