Βόλος: μαζική εκστρατεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Η κοινωνία του Βόλου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη απειλή, την επόμενη περίοδο, που αφορά τη μόλυνση του αέρα και γενικά του περιβάλλοντος. Η τσιμεντοποιία ΑΓΕΤ που ανήκει στην πολυεθνική Lafarge έχει πάρει άδεια από την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μέχρι και 200.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο σαν καύσιμο για τις εργασίες της. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε με οργή την καύση σκουπιδιών σαν εξαιρετικά επικίνδυνη προτού γίνει κυβέρνηση… Οι ανησυχίες στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλες και έχει ήδη δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα με σκοπό την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα.
Το «Ξ» Βόλου συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή και μοιράζει την ανακοίνωση που ακολουθεί.

 

Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ!

Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων με πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση σε δημόσιες αποκεντρωμένες μονάδες

Με την άδεια της κυβέρνησης…

Η ΑΓΕΤ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες να καίει σκουπίδια (σε μορφή RDF) με την έγκριση (!) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την άδεια μπορεί να καίει «νόμιμα» πλέον μέχρι και 200.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο. Ήδη πλοία ξεφορτώνουν τεμαχισμένα και δεματοποιημένα σκουπίδια προς καύση, σκουπίδια άγνωστης ποσότητας, προέλευσης και σύστασης.

…και τις πλάτες του Δήμου

Σαν να μην έφτανε αυτό, η δημοτική αρχή Μπέου αποφάσισε στις 25 Οκτωβρίου 2017, την κατασκευή εργοστασίου στο ΧΥΤΑ Βόλου όπου θα γίνεται μετατροπή των σκουπιδιών σε «δευτερογενή στερεά καύσιμα (solid recovered fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου» (από την προμελέτη της δημοτικής αρχής).

Με τα 41 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η μονάδας παραγωγής SRF θα μπορούσε να προχωρήσει η ολοκληρωμένη μέθοδος διαχείρισης των σκουπιδιών: πρόληψη – μείωση, διαλογή στην πηγή σε 4 ξεχωριστούς κάδους, ανάκτηση – ανακύκλωση, κομποστοποίηση και διαχείριση του υπολείμματος σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ((10-20% του σημερινού όγκου). Αυτή η διαχείριση είναι ασφαλής θα μπορούσε να ανοίξει θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και να προστατεύσει το περιβάλλον. Αντί για αυτό όμως η δημοτική αρχή Μπέου επιλέγει να υπηρετήσει τις ανάγκες της πολυεθνικής τσιμεντοβιομηχανίας και όχι των πολιτών.

Καρκινογόνες εκπομπές ρύπων!

Η καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία και γενικά δεν είναι ασφαλής όπως υποστηρίζουν οι υπερασπιστές της εταιρίας. Σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες (όπως αυτή του ΕΜΠ) η καύση RDF-SRF παράγει διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες. Αυτές οι ουσίες είναι άοσμες και άχρωμες αλλά περνάνε από τον αέρα στη γη και έτσι στην τροφή μας από τις καλλιέργειες, το γάλα, το κρέας. Η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι ήδη επιβαρυμένη (Χαλυβουργία, βιομηχανίες, κυκλοφοριακό, τζάκια κοκ) και ο καρκίνος θερίζει. Η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση και τα τραγικά αποτελέσματα θα τα δούμε σε κάποια χρόνια. Για αυτούς τους λόγους η πρέπει να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ!

Μέτρα εδώ και τώρα!

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα, με διάρκεια, με οργάνωση και δημοκρατικές δομές, με δυναμικές κινητοποιήσεις που να απαιτήσει:

  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την άδεια που έδωσε στην ΑΓΕΤ για καύση σκουπιδιών
  • Ο Δήμος να μην προχωρήσει σε μονάδα παραγωγής SRF αλλά σε αποκεντρωμένες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση
  • Από την ΑΓΕΤ να σταματήσει την καύση RDF και να την αντικαταστήσει με καύση φυσικού αερίου

Παράλληλα, να απαιτήσουμε:

  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για να διαπιστωθεί ποια είναι η αύξηση του καρκίνου και από πού προέρχεται.
  • Να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου της αέριας ρύπανσης του Βόλου που να δίνει καθημερινά στοιχεία στη δημοσιότητα (και σε ηλεκτρονικούς πίνακες σε δημόσια θέα)έτσι ώστε όλη η κοινωνία να γνωρίζει τι αναπνέουμε.
  • Να δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου της ρύπανσης που προκαλεί η ΑΓΕΤ και κάθε άλλη βιομηχανία της περιοχής. Στην επιτροπή να συμμετέχει το πανεπιστήμιο και εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας.
  • Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στη ρύπανση των νερών και του εδάφους ειδικά στις περιοχές πέριξ των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Αν βρεθούν αυξημένες συγκεντρώσεις διοξίνης τότε κάποιος τις παράγει!

«Θα κλείσουμε και θα απολύσουμε» … ο εκβιασμός της ΑΓΕΤ

Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα, που τα στηρίζει η πλειοψηφία των πολιτών, η πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία έχει ένα πανίσχυρο όπλο, την οικονομική της δύναμη. Η απειλή – που δεν λέγεται ανοιχτά αλλά διασπείρεται καθημερινά – ότι χωρίς καύση σκουπιδιών η ΑΓΕΤ δεν είναι κερδοφόρα, θα κλείσει και θα απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους είναι το πιο δυνατό «επιχείρημα» της εταιρίας. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό των μεγαλομετόχων της πολυεθνικής που μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους αυτόχθονες μια αποικίας όπου μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Αυτό δεν κάνει πρέπει να προξενεί καμιά εντύπωση. Με τον ίδιο τρόπο δεν εκβιάζουν οι μεγαλοκαπιταλιστές για να πετύχουν μειώσεις μισθών και ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Που οδηγεί η υποταγή σε αυτές τις απαιτήσεις; Σε μια κατάσταση όπου θα δουλεύουμε για ψίχουλα και θα πεθαίνουμε από τη ρύπανση σαν τις μύγες για να βγάζουν υπερκέρδη και να τα πηγαίνουν στους φορολογικούς παραδείσους οι κύριοι της κάθε Lafarge! Μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, σε χώρες της Λ. Αμερικής ή της Αφρικής αρκεί για να μας πείσει. Εκεί οδεύουμε!

Εθνικοποίηση

Η απάντηση σε αυτή την προοπτική είναι μια. Εθνικοποίηση της ΑΓΕΤ και κάθε άλλης μεγάλης βιομηχανίας. Λειτουργία της σε συνθήκες διαφάνεια, με έλεγχο και διαχείριση στα χέρια των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Δημόσιες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Εφαρμογή της τελευταίας λέξης της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δημιουργία εθνικών φορέων ανά κλάδο παραγωγής για σχεδιασμό της εθνικής βιομηχανίας με στόχο την ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Με δυο λόγια χρειάζεται μια δημοκρατική σχεδιασμένη σοσιαλιστική οργάνωση της παραγωγής προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών και όχι προς όφελος των δισεκατομμυριούχων.

Σοσιαλισμός

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται σύγκρουση και ανατροπή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των καπιταλιστών. Έτσι ο αγώνας για καθαρό αέρα είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για τον επαναστατικό, σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Κι αυτός ο αγώνας απαιτεί οργάνωση, στην Ελλάδα και διεθνώς! Το Ξεκίνημα στηρίζει και συμμετέχει στην «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» και δίνει τον αγώνα ενάντια στην καύση μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα αγωνίζεται για να φτιαχτεί μια νέα, μαζική, επαναστατική Αριστερά με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο της εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Έλα σε επαφή για να πάρεις μέρος στον αγώνα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,238ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα