Βόλος: κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας προχώρησε σήμερα (Παρασκευή 8/12) η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου1 απαιτώντας να ανακληθεί η άδεια καύσης σκουπιδιών (RDF-SRF) που έχει δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην ΑΓΕΤ. Στα πλαίσια της συμβολικής κατάληψης μέλη της Επιτροπής άνοιξαν πανό, φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν ενημερωτικά κείμενα στους διερχόμενους.

Πριν λίγες μέρες είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για το ζήτημα. Στη συνάντηση η Επιτροπή εξέθεσε στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όλα τα επιστημονικά στοιχεία και τις έρευνες που τεκμηριώνουν ότι ασφαλής καύση RDF δεν μπορεί να υπάρξει και ότι κατά συνέπεια η άδεια που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην ΑΓΕΤ θα πρέπει να ανακληθεί. Απέναντι σε αυτά τα επιχειρήματα το μόνο που είχαν να απαντήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές ήταν ότι «ο Φάμελος μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα γίνονται έλεγχοι». Πρόκειται για μια μικρή αλήθεια που κρύβει ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί οι έλεγχοι που προβλέπονται είναι 4 (!) το χρόνο και θα διενεργούνται από την ίδια την ΑΓΕΤ… Δηλαδή, όχι μόνο βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα αλλά λένε και ψέματα ότι 4 έλεγχοι μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Πρόκειται για ψέμα, γιατί οι διοξίνες εκλύονται σε μικρά χρονικά διαστήματα και μόνο πολύ τακτικοί έλεγχοι (δηλαδή ανά 6- 8 ώρες για αρκετές ημέρες) μπορούν να δώσουν την πραγματική εικόνα της πραγματικής εκπομπής διοξινών από τα φουγάρα της τσιμεντοβιομηχανίας. Επιπλέον οι διοξίνες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ως καρκινογόνες ουσίες και για αυτό δεν ορίζονται κατώτατα όρια εκπομπής! Με δυο λόγια βουλευτές και κυβέρνηση προσπαθούν να κοιμίσουν την κοινωνία για να γίνει η δουλειά της πολυεθνικής Holcim-Lafarge.

Με τη συμβολική αυτή κατάληψη η Επιτροπή Αγώνα απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να παρευρεθούν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 9/12, στις 6:30μμ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος, αμφ. Κορδάτου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο καθηγητής της κίνησης ZERO Waste Dr. Paul Connett του Πανεπιστημίου St. Lawrence University, Canton της Νέας Υόρκης για την επικινδυνότητα της καύσης σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το ιστορικό της αδειοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις για την έκλυση διοξινών και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών, τόσο από χημικό μηχανικό που έχει εκπονήσει σχετική μελέτη για τις ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, όσο και για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Θα παρουσιαστούν επίσης απόψεις για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα Εισηγήσεων:

  • Το ιστορικό της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής

Μάρκος Βαξεβανόπουλος (Δρ. Γεωλογίας Α.Π.Θ.)

  • Καύση σκουπιδιών σε κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανίας. Επικίνδυνο για την υγεία-εμπόδιο στη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων

Paul Connet (Δρ. Χημείας, καθηγητής στο St. Lawrence University in Canton, New York)

  • Σχηματισμός διοξινών κατά την καύση RDF από τσιμεντοβιομηχανίες

Μιχαήλ Χριστόλης (Χημικός Μηχανικός, Σχ. Χημικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου)

  • Γνωριμία με τις διοξίνες. Ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος χημικός ρύπος

Ιωάννης Γερόπουλος (Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος)

  • Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα

Νίκος Σακούτης (Μέλος Δ.Σ. Περ. Ένωσης Δήμων Αττικής και Δ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας)

  • Προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον

Ιφιγένεια Ηλιοπούλου (ΕΔΙΠ, ΠΤΕΑ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδ. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση)

 

Σημειώσεις
1. https://epitropiagonavolou.blogspot.gr/
2. Ρεπορτάζ σε τοπικά ΜΜΕ από τη σημερινή συμβολή κατάληψη:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα