Βόλος: κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ – μηνύσεις από το Δήμο

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

Πολλά και πυκνά ήταν τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας στο θέμα της καύσης σκουπιδιών (RDF ή SRF) από την ΑΓΕΤ στο Βόλο. Οι αντιδράσεις των πολιτών κλιμακώνονται ενώ η Δημοτική Αρχή Βόλου, που ελέγχεται από την παράταξη του υπόδικου και σε αργία Α. Μπέου, επιλέγει να στηρίξει την καύση καθώς σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου μετατροπής των απορριμμάτων σε καύσιμο SRF.

Επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τη Δευτέρα (13/11/2017) δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα και συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Εκεί εκπρόσωποι της Επιτροπής παρουσίασαν 500 υπογραφές πολιτών και ζήτησαν το λόγο πριν να ξεκινήσει η συνεδρίαση, για να καταθέσουν το αίτημα τους να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα:

1) Καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-LAFARGE
2) Αναθεώρηση απόφασης για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών προς καύση στο ΧΥΤΑ του Βόλου
3) Πρόταση συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο Βόλου

Ο πρόεδρος του ΔΣ, Γ. Μουλάς, αντί να δώσει το λόγο στους πολίτες, όπως ζήτησαν πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποφάσισε να δυναμιτίσει το κλίμα ανακοινώνοντας την αναβολή της συνεδρίασης μετά από αρκετές ολιγόλεπτες διακοπές της διαδικασίας. Το ίδιο βράδυ και μετά την αναβολή του ΔΣ κατέθεσε μήνυση εναντίον δυο μελών της Επιτροπής Αγώνα, του Μ. Βαξεβανόπουλου και του Στ. Λημνιού, για παρακώληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

…και μηνύσεις εναντίον μελών της Επιτροπής Αγώνα

Την Τρίτη 14/11 η αστυνομία πήγε στο σπίτι του Μ. Βαξεβανόπουλου, τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου ενώ ο Στ. Λημνιός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στα δικαστήρια (τελικά ορίστηκε τακτική δικάσιμος).

Κατά την επαναληπτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 14/11 πραγματοποιήθηκε νέα ακόμη πιο μαζική συγκέντρωση πολιτών για να καταθέσει εκ νέου το αίτημα για ειδική συνεδρίαση και να καταγγείλει την μήνυση του προέδρου του ΔΣ εναντίον πολιτών. Για ακόμη μια φορά ο Γ. Μουλάς αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους πολίτες. Στη συνέχεια 17 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ο σ/φος Νίκος Κανελλής, κατέθεσαν γραπτό αίτημα για πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης.

Εμπαιγμός από τη Δημοτική Αρχή, συνεδρίαση στις 11:00 το πρωί!

Σύμφωνα με τον νόμο η δημοτική αρχή και το προεδρείο του ΔΣ ήταν υποχρεωμένοι να καλέσουν αυτή την ειδική συνεδρίαση λόγω του αιτήματος ικανού αριθμού δημοτικών συμβούλων. Για να μην φανεί όμως ότι υποκύπτει στις πιέσεις του κινήματος και της αντιπολίτευσης και με προφανή στόχο να απαξιώσει τη διαδικασία και να μην κάνει πραγματική συζήτηση η δημοτική αρχή επέλεξε να καλέσει σε ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα 20/11 στις 11:00 το πρωί (!) βάζοντας μάλιστα άλλη συνεδρίαση με θέμα τον προϋπολογισμό μια ώρα αργότερα στις 12:00.

Μαζικές συνελεύσεις της Επιτροπής Αγώνα

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η Επιτροπή Αγώνα προχώρησε σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 16/11, μια συνέλευση με πρωτοφανή συμμετοχή. Πάνω από 100 άνθρωποι συμμετείχαν στη συνέλευση για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Στη συνέλευση συμμετείχαν και αρκετά μέλη του Ξεκινήματος που καταθέσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την πορεία του αγώνα.

Επιγραμματικά εξήγησαν ότι ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί σε τρία μέτωπο: απέναντι στην ΑΓΕΤ που αποφάσισε την καύση σκουπιδιών, απέναντι στην κυβέρνηση που έδωσε άδεια για την καύση αυτή και απέναντι στο Δήμο Βόλου που θέλει να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής SRF για να προμηθεύει την ΑΓΕΤ με σκουπίδια για καύση. Επιπλέον, εξήγησαν ότι η τακτική της προσφυγής στα δικαστήρια (Συμβούλιο της Επικρατείας κλπ) δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα γιατί 99 φορές στις 100 τα δικαστήρια αποφασίζουν υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοκαπιταλιστών και ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας (το παράδειγμα των Σκουριών είναι ενδεικτικό). Κατά συνέπεια χρειάζεται να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα που με την ισχύ του να εξαναγκάσει την ΑΓΕΤ, την κυβέρνηση και το Δήμο να σταματήσουν την καύση και να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Περισσότερα για τις προτάσεις του Ξ Βόλου πάνω στο θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Συνεδρίαση παρωδία αλλά και υποχώρηση από το Δήμο

Η ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 20/11 ήταν μια παρωδία. Ήταν προφανές ότι ουσιαστική συζήτηση μέσα σε μια μόνο ώρα, στις 11:00 το πρωί, χωρίς την πρόσκληση επιστημόνων, φορέων, εκπροσώπων των πολιτών με τη δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις δεν μπορεί να γίνει. Οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αυτή την κοροϊδία και αποχώρησαν από την αίθουσα ενώ η Επιτροπή Αγώνα ζήτησε για ακόμη μια φορά να γίνει πραγματική κι όχι προσχηματική συζήτηση.

Κάτω από την πίεση η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Ο Θ. Θεοδώρου (έχει αναλάβει χρέη δημάρχου στη θέση του σε αργία Α. Μπέου) ανακοίνωσε ότι μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στην οποία θα προσκληθούν επιστήμονες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Βέβαια δεν δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να ξανασυζητήσει την απόφαση για εργοστάσιο παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου και φυσικά δεν πήρε ανοιχτή θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται να χτίσουμε ένα μαζικό, δυναμικό και με διάρκεια κίνημα ενάντια στην καύση σαν τον μόνο δρόμο για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία μας που απειλείται για να αυξάνονται τα κέρδη της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge – Holcim.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα