Βόλος 9/12, εκδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Δημοσιεύουμε παρακάτω ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, σε σχέση με τις τελευταίες δράσεις της, όπως και την προκήρυξη που μοιράζει αυτό το διάστημα και με την οποία καλεί σε σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών, που θα γίνει το Σάββατο, 9/12

 

Βόλος – ενημερωτική εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών το Σάββατο 9/12

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF-SRF) από την ΑΓΕΤ στο Βόλο συνεχίζει τις δράσεις του και δυναμώνει. Τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου (epitropiagonavolou.blogspot.gr) έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, μέσα από μοιράσματα σε διάφορες γειτονιές του Βόλου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με βουλευτές της περιοχής οι οποίοι κλήθηκαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές (Μεϊκόπουλος, Μπαλής, Παπανάτσιου) όσο και ο βουλευτής της ΝΔ (Μπουκώρος) απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών και αρκέστηκαν σε γενικολογίες. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη διότι αυτοί οι κύριοι και τα κόμματά τους έχουν αποδείξει ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι του απλού κόσμου, των εργαζομένων κοκ. Κατά συνέπεια δεν υπήρχε περίπτωση να αντιτεθούν πραγματικά στην Holcim-Lafarge, την πολυεθνική που κατέχει την ΑΓΕΤ και προσδοκά αύξηση κερδών της από το φθηνότερο καύσιμο των σκουπιδιών. Στα πλαίσια των επαφών, τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον βουλευτή του ΚΚΕ (Στεργίου). Το ΚΚΕ έχει μεν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών, όμως από την άλλη δεν παίρνει μέρος στην προσπάθεια για ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην καύση.

Στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης της κοινωνίας η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο 9/12 ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από την καύση RDF. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αμφιθέατρο Κορδάτου, Θόλος).

Ακολουθεί η προκήρυξη της επιτροπής:

 

Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ενημερωτική εκδήλωση:

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 6:30 μ.μ., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφ. Κορδάτου

  • Γιατί δημιουργήθηκε η Επιτροπή Πολιτών;
  • Για να συντονίσει τον αγώνα των πολιτών του Βόλου με στόχο το οριστικό τέλος της καύσης επικίνδυνων σκουπιδιών και πλαστικών από την ΑΓΕΤ μέσα στην πόλη μας!
  • Για να συμβάλλει δυναμικά στην ορθή διαχείριση των αστικών αποβλήτων με σύγχρονες μεθόδους μείωσης και ανακύκλωσης.
  • Γιατί η ΑΓΕΤ άρχισε να καίει σκουπίδια και πλαστικά;
  • Βασικός στόχος ήταν η αύξηση των κερδών των μετόχων της Γαλλοελβετικής Lafarge-Holcim (ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ), μέσω του «φθηνού» καυσίμου και επειδή βρίσκει πρόθυμο συνεργάτη – προμηθευτή το Δήμο Βόλου, που έτσι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών του.
  1. Τι είναι το RDF και το SRF και τι ρύποι εκλύονται από την καύση τους;

Ουσιαστικά πρόκειται για σκουπίδια. Το RDF είναι υλικό προερχόμενο από απορρίμ­ματα (πλαστικό, χαρτί, ύφασμα κ.α.), ενώ το SRF περιέχει και βιογενές κλάσμα. Κατά την καύση τους εκλύονται στον αέρα διοξίνες και φουράνια, όπως και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων, καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, θάλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο κ.α.). Αυτό συμβαίνει και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες μονάδες καύσης, πόσο μάλλον στους παρωχημένους κλιβάνους της ΑΓΕΤ.

  1. Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την καύση;

Οι διοξίνες και τα φουράνια που απελευθερώνονται κατά την καύση αποτελούν ουσίες καρκινογόνες και μεταλλα­ξιογόνες. Εισχωρούν στο έδαφος και στα υπόγεια νερά δηλητηριάζοντας το χώμα, το νερό και τα αγροτικά προϊόντα. Οι διοξίνες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, ενώ ανιχνεύονται και στο μητρικό γάλα. Δεν υπάρχουν κατώτερα όρια διοξίνης. Ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες συσσωρεύονται αθροιστικά στον οργανισμό, προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα. Ήδη ο καρκίνος στην πόλη μας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το βλέπουμε κάθε μέρα. Το θέλουμε αυτό;

  1. Υπάρχει ασφαλής τεχνολογία για την καύση των σκουπιδιών και πλαστικών;

Δεν υπάρχει ασφαλής τεχνολογία καύσης σκουπιδιών ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Οι ρύποι που εκπέμπονται από την καύση απορριμμάτων, (διοξίνες και φουράνια), είναι οι πιο τοξικοί και επικίνδυνοι που υπάρχουν για τους ζωικούς οργανισμούς, γιατί είναι ουσίες αόρατες, άχρωμες, άοσμες, άγευστες, ανιχνεύονται εξαιρετικά δύσκολα και το σπουδαιότερο η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία ξεκαθαρίζει ότι για τις διοξίνες δεν υπάρχει ασφαλές όριο, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου στο περιβάλλον όπου ζούμε.

Μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποδεικνύει ότι η AΓΕΤ και κάθε άλλη Ελληνική τσιμεντοβιομηχανία δεν διαθέτει κατάλληλη τεχνολογία, οπότε είναι σίγουρο ότι οι διοξίνες και τα φουράνια θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, η ΑΓΕΤ δεν διαθέτει καν συστήματα διαρκούς παρακολούθησης των ρύπων που παράγονται στις εστίες καύσης και ως συνέπεια αδυνατεί να αυτοδιορθώνει τις ατέλειες καύσης. Ακόμη και εάν τα είχε, δεν τα διαθέτει άμεσα στους πολίτες. Κυρίως δεν την ελέγχει κανείς! Επιπλέον η τοξική στάχτη που παράγεται από την ΑΓΕΤ ενσωματώνεται στο τσιμέντο!

Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

  1. Ποιοι προστατεύουν την ΑΓΕΤ;

Η ΑΓΕΤ και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες εκμεταλλεύονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η νομοθεσία που εφαρμόζει τις επιταγές των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Στην ίδια λογική κινείται και ο Δήμος Βόλου ο οποίος επιδιώκει τη δημιουργία εργοστασίου μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμα SRF με τελικό αποδέκτη την ΑΓΕΤ.

  1. Πώς θα τους σταματήσουμε;

Σαν μια γροθιά όλοι μαζί. Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια της ΑΓΕΤ και του Δήμου Βόλου να σκορπίσουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας! Η Επιτροπή Πολιτών θα δουλέψει συστηματικά για να αναδείξει όλες τις πτυχές του θέματος, να συσπειρώσει πολίτες και φορείς που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών και να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις μας μέχρι να νικήσουμε! Η ΑΓΕΤ έτσι κι αλλιώς οφείλει να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία κι εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας!

6.  Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων;

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, καθώς και με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της Ελλάδας πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά την καύση. Θέλουμε να επενδύσουμε στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των πολιτών, στη μείωση των σκουπιδιών, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση – επανάχρηση, στην κομποστοποίηση και σε αποκεντρωμένες μικρές μονάδες υπό δημόσια/δημοτική ιδιοκτησία και κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας. Η καύση όχι μόνο είναι επικίνδυνη, αλλά κοστίζει και περισσότερο. Για το λόγο αυτό διαφωνούμε και με την απόφαση του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF στον Χ.Υ.Τ.Α. Αυτό απαιτεί 42.000.000 ευρώ. Θα έχει ως αποτέλεσμα τα απόβλητα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό να έρχονται στην πόλη μας για να μετατραπούν σε καύσιμα για την ΑΓΕΤ. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτό τον κλάδο και στη μείωση της αέριας ρύπανσης. Απαιτούμε:

Ποιότητα ζωής

Οικολογική διαχείριση απορριμμάτων

ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα