Το 30ο κάμπινγκ του Antinazi Zone/YRE ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καλή διάθεση και ανυπομονησία για το επόμενο!

Απολογισμός από το Antinazi Zone-YRE

Την Κυριακή 30 Ιούλη ολοκληρώθηκε το 30ο Camping Antinazi Zone – YRE που φέτος οργανώθηκε στο Γύθειο στο κάμπινγκ «Δίας» από της 21 Ιούλη και για 10 μέρες. Φέτος, το κάμπινγκ μας «συνέπεσε» με τον καύσωνα που διάρκεσε αρκετές μέρες και σημείωσε θερμοκρασίες ρεκόρ αλλά αυτό δεν έκαμψε την καλή μας διάθεση και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του κάμπινγκ. Από την πρώτη στιγμή προσαρμοστήκαμε στις απαιτητικές συνθήκες και μεταφέραμε τις συζητήσεις είτε νωρίτερα το πρωί είτε αργότερα το απόγευμα, ώστε να μην πραγματοποιούνται τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Έτσι είχαμε ένα μεγάλο αριθμό συζητήσεων –πέρα από τις εκδρομές, το πολιτιστικό πρόγραμμα, τις δραστηριότητες για παιδιά, κλπ– ανάμεσα στις οποίες:

  • Pushbacks και δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα
  • Πάντα Φεμινίστρια και Πάντα Αντιφά
  • Στην αυγή της τεχνητής νοημοσύνης: Προκλήσεις, κίνδυνοι και οφέληΝέα μορφώματα & άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη 
  • Από την Χιπ-Χοπ στην Τραπ – Η κοινωνία και τα κοινωνικά πρότυπα που αντανακλώνται 
  • Εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες στην Ευρώπη

Η συμμετοχή σε όλες τις συζητήσεις ήταν μεγάλη και οι συζητήσεις πολύ ζωντανές, με πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.

Συνολικά από το κάμπινγκ πέρασαν 250 άτομα, που συμμετείχαν στις συζητήσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως προβολές για μικρούς και για μεγάλους, εκδρομές, αγώνας βόλεϊ ανάμεσα σε «μπούμερς» και «ζούμερς», Παιδική Συνέλευση (για την οποία θα ακολουθήσει ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες), βουτιές στη δροσερή θάλασσα και πολλές προσωπικές συζητήσεις, νέες παρέες και φιλίες.

Στον χώρο του κάμπινγκ λειτουργούσε για μια ακόμα φορά αυτο-οργανωμένο κυλικείο που παρείχε πρωινά και καφέδες, μαγειρευτό φαγητό το μεσημέρι και ψησίματα και μεζέδες το βράδυ, ενώ δεν έλειψαν και οι χορτοφαγικές επιλογές, όλα σε οικονομικές και προσιτές τιμές.

Ακόμα, είχαμε 3 βραδιές με ζωντανή μουσική, μια παραδοσιακή λαϊκή βραδιά με το σχήμα Κανελλόριζα και τον Ορφέα Παπαδόπουλο, μια βραδιά με ροκ συναυλία με τους  Spiral Frequency και μια συναυλία αφρο φανκ με τους Kugaya.

Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής, οργανώθηκε παράσταση με ζογκλερικά από τον Γιώργο που συμμετέχει στην ομάδα σύγχρονου τσίρκου Κοκόικα, για τους μικρούς (και τους μεγαλύτερους) συμμετέχοντες.

Επίσης, οργανώθηκαν 2 εκδρομές, η μία στα Σπήλαια Διρού, που αποτέλεσε και «καταφύγιο δροσιάς» αφού στο εσωτερικό τους επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς κελσίου και η άλλη στη Μονεμβασιά, τη μεσαιωνική καστροπολιτεία με την ιδιαίτερη ομορφιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι δραστηριότητες του κάμπινγκ πραγματοποιήθηκαν με μεγάλο σεβασμό προς τις θαλάσσιες χελώνες που γεννούν τα αυγά τους στην παραλία του κάμπινγκ, ώστε να μην τις ενοχλήσουμε και να μην τις τρομάξουμε. Έτσι, καμιά βραδιά δεν οργανώθηκε πάρτι ή συναυλία στην παραλία για αυτόν τον λόγο, ενώ δείξαμε και ιδιαίτερο σεβασμό στις φωλιές τους, ώστε να προστατευθούν τα αυγά.

Βασικός μας στόχος για μια ακόμα φορά ήταν να προσπαθήσουμε για 10 μέρες να οργανώσουμε ένα κάμπινγκ – μικρογραφία του κόσμου που θέλουμε να χτίσουμε, με σεβασμό και αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλά και προς το φυσικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, είδαμε δυστυχώς να καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις δασών, ανυπολόγιστες ζωές ζώων και ανθρώπων λόγω των κυβερνητικών επιλογών να αφήσουν την πυροσβεστική υπηρεσία να παρακμάσει όλα τα τελευταία χρόνια. Για εμάς, η θλίψη και η οργή για τις απώλειες αυτές, αποτέλεσε έναν ακόμα λόγο για να αγωνιστούμε για μια άλλη κοινωνία.

Ακολουθούν ενδεικτικές δηλώσεις ανθρώπων που συμμετείχαν στο κάμπινγκ και μας μετέφεραν τη δική τους εμπειρία από τη φετινή διοργάνωση.

Γιάννα Γούλα, εργαζόμενη – Αθήνα

  • Γιάννα, φέτος ήρθες για πρώτη φορά στο κάμπινγκ, μαζί με τους γιους σου (10 χρονών). Πώς έμαθες για το κάμπινγκ;

Γνώριζα για τη διοργάνωση εδώ και χρόνια και ήθελα να έρθω, αλλά δεν ήθελα να έρθω μόνο για διακοπές, αλλά να συμμετέχω και εγώ και τα παιδιά σε όλες τις δράσεις του κάμπινγκ. Γενικά το κάμπινγκ είναι επιλογή μας στις διακοπές, μας είναι οικείος ο τρόπος που λειτουργεί κι έτσι φέτος, όταν είδα μια αφίσα στο Γκάζι, αποφάσισα πως πλέον ήρθε η ώρα να έρθουμε, αφού τα παιδιά είναι σε μια ηλικία που επιτρέπει σε όλους μας να συμμετέχουμε ενεργά. Και ήρθαμε!

  • Μετά από κάποια χρόνια αναβολής λοιπόν, πώς ήταν τελικά η εμπειρία σου στο κάμπινγκ;

Έτσι κι αλλιώς για εμάς το κάμπινγκ είναι ελευθερία, με τα παιδιά να μπορούν να είναι περισσότερο αυτόνομα κι εγώ ήσυχη πως είναι ασφαλή, στο κάμπινγκ εδώ υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί ήξερα πως υπάρχει πολύς κόσμος που αν χρειαστεί κάτι, θα μπορέσει να μας βοηθήσει. Όλη η διοργάνωση ήταν πολύ βοηθητική για διακοπές με παιδιά.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένα σταθερό «σημείο συνάντησης» για τα παιδιά, για παράδειγμα ένα τραπέζι στον χώρο των συζητήσεων, με κάποιους μαρκαδόρους και χαρτιά που όποιο παιδί θέλει να πηγαίνει και να γνωρίζει πως εκεί θα βρεθεί με τους φίλους του. Αυτό όμως είναι δευτερεύων, συνολικά το κάμπινγκ ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, αφού και τα παιδιά και εγώ περάσαμε πολύ όμορφα, νιώσαμε άνετα από την πρώτη στιγμή και αν και ήρθαμε χωρίς να γνωρίζουμε κανέναν/καμία, κάναμε νέες παρέες και φίλους. Δίνουμε μάλιστα ραντεβού για συναντήσεις μέσα στη χρονιά και –φυσικά– του χρόνου στο κάμπινγκ.

  • Από τις συζητήσεις του κάμπινγκ, ξεχώρισες κάποια ή κάποιες που να σου άρεσαν περισσότερο;

Μου άρεσε πολύ η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο τρόπος που προσέγγισης του θέματος αλλά και το ότι έμαθα καινούργια πράγματα. Κι επίσης μου άρεσε πολύ η συζήτηση για την ανάγκη σύνδεσης του φεμινιστικού και αντιφασιστικού αγώνα. Με έκανε να νιώσω πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο στο κάμπινγκ και ξεχώρισα τις τοποθετήσεις με προσωπικά βιώματα γυναικών, που ανέδειξαν πως κάθε γυναίκα «κουβαλάει» μια ιστορία που συνδέεται με τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος. Αλλά, η αλήθεια είναι πως για εμένα, οι οργανωμένες συζητήσεις αποτέλεσαν κυρίως την αφορμή για ανοίξουμε τέτοια ζητήματα σε προσωπικές συζητήσεις, να μοιραστούμε εμπειρίες για παράδειγμα από τους χώρους εργασίας μας και να ανταλλάξουμε απόψεις. Το γεγονός πως συνάντησα ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο σκέψης και που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα κλπ, ήταν πραγματικά απελευθερωτικό!

Προς το τέλος της συζήτησής μας με τη Γιάννα, ο γιος της Στέφανος ζήτησε να μας πει κι αυτός 2 λόγια για το κάμπινγκ. Αυτά που ξεχώρισε ο Στέφανος ήταν οι μπάρες δημητριακών, ο ζογκλέρ, το ωραίο φαγητό και ο μάγειρας που ήταν καλός και γνωρίζει και τον γιο του. Έκανε 13 νέους φίλους και θα ήθελε ο χώρος του κάμπινγκ να είναι ακόμα μεγαλύτερος (υποθέτουμε για να «σκαρώνει» ακόμα περισσότερα παιχνίδια με τους νέους του φίλους).

Τζο Μιχάλογλου, φοιτήτρια – Θεσσαλονίκη

  • Τζο, ήρθες στο κάμπινγκ για πρώτη φορά το 2015, με τη μαμά σου. Σήμερα, έρχεσαι πλέον με δικές σου παρέες. Πες μας δυο λόγια για αυτήν την πορεία.

Το 2015 ήμουν 13 χρονών, ακόμα σε ηλικία που κάναμε οικογενειακές διακοπές, κάτι που μου άρεσε πολύ. Έτσι, αρχικά στο κάμπινγκ ερχόμουν για να κάνω διακοπές με τη μαμά μου και τον αδερφό μου, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια με ενδιέφερε όλο και περισσότερο το πολιτιστικό πρόγραμμα και οι συζητήσεις.

Οπότε από τις φτηνές διακοπές με την οικογένεια που προσφέρει το κάμπινγκ και είναι πολύ σημαντικό από μόνο του, έγιναν για εμένα διακοπές με νόημα και διακοπές που μπορώ και θέλω να μοιράζομαι με φίλους και φίλες μου.

  • Πέρα από το ότι σε ενδιαφέρουν οι συζητήσεις, φέτος συμμετείχες σε μια από αυτές και ως εισηγήτρια.

Ναι και μου άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία! Το θέμα στο οποίο έκανα μια από τις τρεις εισηγήσεις ήταν αυτό για την Τραπ και τη Χιπ-Χοπ μουσική και μου άρεσε πολύ η διαδικασία να διαβάσω και να προετοιμάσω κάτι για την κουβέντα! Επίσης μου άρεσε πολύ και η συζήτηση που ακολούθησε, είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις νέο κόσμο και να ανταλλάσεις απόψεις.

Από τις υπόλοιπες συζητήσεις ξεχώρισα αυτήν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που ήταν πρωτότυπο θέμα που πιστεύω πως θα μας απασχολήσει την επόμενη περίοδο και η συζήτηση για το νερό, κάτι που επίσης είναι επίκαιρο θέμα που έχει απασχολήσει πολύ την κοινωνία στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, νομίζω πως φέτος ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας στις συζητήσεις, αφού αναλάβαμε μεγάλο κομμάτι των εισηγήσεων αλλά συμμετείχαμε και με τοποθετήσεις κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Μίχνα Τ., φοιτητής – Ρουμανία

  • Μίχνα, είναι η 2η χρονιά που συμμετέχεις στο κάμπινγκ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

Για μια ακόμα φορά συνδύασα τις διακοπές με πολιτικές συζητήσεις, κάτι που για εμένα είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα φέτος, μου άρεσαν ακόμα περισσότερο η θάλασσα και γενικά η περιοχή κι έτσι έμεινα πολύ ικανοποιημένος από όλες τις πτυχές του κάμπινγκ αν και, ίσως θα ήθελα να οργανωθούν περισσότερες συζητήσεις.

Η συζήτηση που ξεχώρισα ήταν αυτήν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα θέμα που δεν γνώριζα πολλά.

  • Πώς είναι να βρίσκεσαι σε έναν χώρο που κανείς/καμία δεν μιλάει τη μητρική σου γλώσσα;

Σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, για εμένα ήταν πολύ εύκολο και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω νέο κόσμο και να κάνω πολλές συζητήσεις και αυτή είναι η πιο σημαντική εμπειρία που παίρνω μαζί μου επιστρέφοντας στη Ρουμανία. Επίσης, παρά το γεγονός πως φέτος ήμουν ο μόνος που δεν μιλούσε ελληνικά, είχα πάντα διερμηνεία, σε όλες τις συζητήσεις, κάτι που εκτιμώ πολύ.

  • Του χρόνου θα σε δούμε για 3η χρονιά;

Σίγουρα θα το προσπαθήσω και το θέλω πολύ! Το κάμπινγκ εδώ αποτέλεσε για εμάς στη Ρουμανία (ο Μίχνα συμμετέχει στη νέο-ιδρυθείσα οργάνωση Ομάδα Σοσιαλιστικής Δράσης – GAS) και σκεφτόμαστε το επόμενο καλοκαίρι να διοργανώσουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο. Οπότε, το ιδανικό θα είναι να έρθει κόσμος από Ελλάδα στο δικό μας κάμπινγκ και κόσμος από τη Ρουμανία στο δικό σας!

Αγγελική Βαλσαμάκη, εργαζόμενη – Αθήνα

  • Αγγελική, έχεις εμπειρία τόσο από κάμπινγκ, όσο και από κάμπινγκ που έχουν πολιτικό χαρακτήρα, οπότε ήρθες έχοντας μια εικόνα στο μυαλό σου για το τι να περιμένεις. Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες;

Είχα πολλά χρόνια να βρεθώ σε κάμπινγκ με πολιτικό χαρακτήρα και για να είμαι ειλικρινής, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Ήταν όλα πολύ καλά οργανωμένα, ενώ από την πρώτη στιγμή ένιωσα πως δημιουργήθηκε μια «κοινότητα» με χαρούμενα και καθαρά πρόσωπα. Ένιωσα οικειότητα σχεδόν αμέσως με όλον τον κόσμο, πως βρίσκομαι σε έναν χώρο «ανοιχτό» για διαφορετικούς ανθρώπους και απόψεις.
Επίσης η αυτό-οργάνωση λειτούργησε στην πράξη, χωρίς τη λογική της ανάθεσης από όλους/ες όσους/ες συμμετείχαν. Πως όλοι/ες ένιωσαν την ευθύνη να κυλήσει ομαλά η διοργάνωση, με έναν αβίαστο και ομαλό τρόπο εξαρχής.

  • Έχοντας πολιτική εμπειρία, τι εντύπωση σου άφησαν οι συζητήσεις;

Αυτό που σημείωσα και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων στις συζητήσεις, ειδικά στα «πάνελ» των εισηγητών/τριων και το γεγονός πως η διοργάνωση τους έδειξε εμπιστοσύνη να πάρουν πάνω τους τις συζητήσεις.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν τη λογική, η οποία «σπάει» τις κακές παραδόσεις της αντίληψης για την ηγεσία που βγαίνει πάντα μπροστά και μιλάει. Μια λογική που λειτουργεί αποτρεπτικά για νέους ανθρώπους ή ανθρώπους με λιγότερη εμπειρία να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις.
Εδώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Δεν ήταν συνέχεια οι ίδιοι/ες όσοι/ες έπαιρναν τον λόγο αλλά εναλλάσσονταν, μιλούσαν όταν είχαν πραγματικά κάτι να προσφέρουν στη συζήτηση, με «ποιοτικές» τοποθετήσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κόσμος που δεν μιλάει συχνά ή δυσκολεύεται να μιλήσει δημόσια, να νιώσει αυτοπεποίθηση και να πάρει τον λόγο.

Επίσης, σημείωσα στα πολύ θετικά τη δυνατότητα να ακουστούν διαφορετικές απόψεις αλλά και το γεγονός πως επιδιώχθηκε να υπάρξει εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά στο πάνελ της συζήτησης για την Ακροδεξιά.

  • Αγγελική, είναι πολύ όμορφα όσα μας είπες, αυτό σημαίνει πως θα σε δούμε και του χρόνου;

Σίγουρα! Τα παιδιά της παρέας μας περάσανε φανταστικά, ο γιος μου είχε πλήρη αυτονομία, κάτι απαραίτητο για τον ίδιο αλλά και για εμένα που ένιωθα απόλυτη ασφάλεια. Είναι η ιδανική πρόταση για διακοπές για όλους/ες που δυσκολεύονται οικονομικά, αφού είναι φτηνή επιλογή, χωρίς να ρίχνει την ποιότητα στο φαγητό ή τη διασκέδαση. Οι μουσικές επιλογές ήταν επίσης πολύ καλές, τόσο στις βραδιές με ζωντανή μουσική, όσο και στις επιλογές «κονσέρβας».

Βίκυ Δουλουγέρη, φοιτήτρια – Μυτιλήνη

  • Βίκυ, ήρθες στο κάμπινγκ με την παρέα σου και ενώ είχες ακούσει ήδη διάφορες ιστορίες από όσους είχαν έρθει και προηγούμενες χρονιές. Οι περιγραφές τους ανταποκρίθηκαν σε σχέση με την προσωπική σου εμπειρία;

Ναι και μάλιστα ήταν καλύτερα από όσο περίμενα. Αν και έχω κάνει πολλές φορές κάμπινγκ και ελεύθερο και οργανωμένο, ήταν η πρώτη μου φορά σε κάμπινγκ με τέτοιον χαρακτήρα και παρά το άγχος μου για το τι ακριβώς θα συναντήσω, τελικά πέρασα πάρα πολύ ωραία. Το βασικό μου άγχος ήταν ότι θα βρεθώ σε έναν χώρο με πολύ άγνωστο κόσμο αλλά τελικά, ήταν όλοι/ες πολύ «ανοιχτοί» και φιλικοί!

  • Παρακολούθησες αρκετές συζητήσεις…

Όλες! Εκτός από τις ημέρες που είχε παράλληλες συζητήσεις δηλαδή, που έπρεπε να διαλέξω μία από τις δύο, όλες τις άλλες τις παρακολούθησα! Και ξεχώρισα αυτές για τον φεμινιστικό – αντιφασιστικό αγώνα, αυτή για τις επαναπροωθήσεις και συνολικά το προσφυγικό, αυτήν για την Ακροδεξιά και αυτήν για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μάλιστα, αν και στην αρχή δεν φανταζόμουν πως θα ένιωθα αρκετά άνετα για να το κάνω, τελικά πήρα τον λόγο σε δύο από αυτές τις συζητήσεις,θέλοντας να μεταφέρω την προσωπική εμπειρία και τη γνώμη μου.

  • Συμμετείχες όμως και συνολικότερα στις δραστηριότητες του κάμπινγκ

Ναι, πήγα και στις δύο εκδρομές που οργανώθηκαν, μου άρεσαν και οι δύο αν και ξεχώρισα αυτήν στη Μονεμβασιά, ενώ μου άρεσαν πολύ και όλες οι βραδιές ζωντανής μουσικής, με τη φανκ βραδιά να είναι η αγαπημένη μου!

Τελειώνοντας το κάμπινγκ, παίρνω μαζί μου όλες αυτές τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως κρατάω το πόσο «ανοιχτό» ήταν, για όλους και όλες που συμμετείχαν!

Κίμωνας Κουτσάκης, φοιτητής – Μυτιλήνη

  • Κίμωνα, ήσουν στην ομάδα που ήρθε νωρίτερα στο κάμπινγκ, για να βοηθήσεις στην προετοιμασία του χώρου. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Η αλήθεια είναι πως είχαμε πολλή δουλειά, αλλά η ανταμοιβή πως ήμασταν κομμάτι της ομάδας που βοήθησε για να περάσουμε όλοι καλά, ήταν μεγαλύτερη. Κράτησα κυρίως το κλίμα που υπήρχε μεταξύ μας, ήμασταν μια δεμένη παρέα που μπορεί να κάναμε δουλειές αλλά τις ώρες της ξεκούρασης και της χαλάρωσης περνούσαμε πολύ όμορφα, με ένα ζεστό και πολύ φιλικό κλίμα μεταξύ μας. Σίγουρα θα συμμετέχω και του χρόνου στην ομάδα προετοιμασίας!

  • Και μετά κατέφθασαν τα γκρουπ… Πώς ήταν οι μέρες του κάμπινγκ;

Ένιωθα ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή είμαστε όλοι/ες μια μεγάλη οικογένεια, χωρίς τυπικότητες και «χειραψίες» αλλά με πολύ ευχάριστο κλίμα, κάτι που έζησα ειδικά ανάμεσα στα παιδιά της ηλικίας μου, που γίναμε όλη μια μεγάλη παρέα.

Γνωριμίες, φιλίες, αγκαλιές, αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν το κλίμα που επικρατούσε.

  • Υπήρξε κάτι άλλο που ξεχώρισες;

Ναι, ο πολιτικός χαρακτήρας του κάμπινγκ, όχι μόνο στις οργανωμένες συζητήσεις αλλά και στις προσωπικές. Από τις συζητήσεις κρατάω κυρίως αυτή για τη Χιπ-Χοπ και την Τραπ μουσική που, αν και δεν είναι το είδος που ακούω ιδιαίτερα, πλέον θα το ακούω με διαφορετικό «αυτί». Επίσης μου άρεσε πολύ η συζήτηση για το νερό, που είναι και θέμα με το οποίο ασχολούμαστε στη σχολή μου (Γεωγραφία).
Αν και δεν έχω εμπειρία ούτε να μιλάω σε μεγάλο κοινό, ούτε με το μικρόφωνο, το κλίμα που επικρατούσε στο κάμπινγκ μου έδωσε το θάρρος να μιλήσω κι εγώ. Το γεγονός πως η γνώμη του καθένα/ της κάθε μίας μετράει και είναι σεβαστή και οι διαφορετικές απόψεις ενθαρρύνονται στα πλαίσια παραγωγικού διαλόγου, σε ωθούν να μιλήσεις.

Το κάμπινγκ για εμένα υπήρξε ευκαιρία να αποκτήσω γνώσεις παράλληλα με τις διακοπές μου. Πήγα εκδρομές, πέρασα πολύ ωραία και έμαθα νέα πράγματα, οπότε δίνουμε σίγουρα ραντεβού και για του χρόνου!

σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα