Άλλο ένα καλοκαίρι μαζικών καταστροφών για τα δάση

Σχόλιο του «Ξ»

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα το περιβαλλοντικό έγκλημα με τα αμέτρητα καμένα στρέμματα δάσους, τα νεκρά ζώα, αλλά και την αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές που καίγονται, και όχι μόνο, αφού ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει φτάσει μέχρι την Αφρική. Παράλληλα βλέπουμε ξανά καμένα σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και τραυματισμούς εθελοντών και πυροσβεστών που προσπαθούν με πενιχρά μέσα να αντιμετωπίσουν τις φωτιές.

Σε μακροχρόνιο επίπεδο οι επιπτώσεις είναι εξίσου μεγάλες και επικίνδυνες. Τα δάση που χάνουμε κάθε χρόνο (και που θα χρειαστούν δεκαετίες για να αναγεννηθούν, με την προϋπόθεση ότι δεν θα φυτρώσουν στη θέση τους ξενοδοχεία ή ανεμογεννήτριες) έχουν πολλαπλές λειτουργίες: Φιλτράρουν τους αέριους ρύπους, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο, προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, επομένως και από τις πλημμύρες του χειμώνα.

Παρόλα αυτά, κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των δασών δεν έχει παρθεί τα τελευταία χρόνια. Για άλλο ένα καλοκαίρι, είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές», αφού με τις πρώτες ψηλές θερμοκρασίες και την ενίσχυση των ανέμων, τα δάση της χώρας παραδίδονται στις φλόγες, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία διαλυμένη και υποστελεχωμένη να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε περισσότερα από ένα μεγάλα περιστατικά ταυτόχρονα.

Πρόκειται για την ίδια υπηρεσία, από την οποία η κυβέρνηση θέλει να αφαιρέσει προσωπικό για να ενισχύσει το επίσης διαλυμένο ΕΚΑΒ, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων. Οι ίδιες πολιτικές που στερούν ανθρώπινες ζωές, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας ένα ασθενοφόρο, συνεχίζουν να καίνε και να καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, τις τελευταίες νησίδες οξυγόνου και δροσιάς, αλλά και τα σπίτια και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων, ή και χιλιάδων ανθρώπων.

Στο μεταξύ οι «αύρες» της αστυνομίας, που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί ενάντια σε κινητοποιήσεις πυροσβεστών, στάλθηκαν στη φωτιά στη Μάνδρα για να ενισχύσουν την κατάσβεση, υπενθυμίζοντας ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο, ότι μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για την υγεία, την παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος, υπάρχουν όμως πάντα λεφτά για την αστυνομία και την καταστολή. Εκεί όπου δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες για να σταματήσουν την καταστροφή, υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για να εκκενώσουν οικισμούς, με την κυβέρνηση να υπερηφανεύεται πάνω στις στάχτες ότι τουλάχιστον δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα.

Τα σωματεία των εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς όπως η πυροσβεστική, τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, κ.α., απαιτούν εδώ και χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά, αλλά και ανανέωση και αύξηση του αριθμού των οχημάτων και του εξοπλισμού που απαιτείται για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Από την πλευρά της κοινωνίας και των κινημάτων, είναι απαραίτητη η στήριξη των αγώνων τους, καθώς αυτοί οι αγώνες αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια όλων μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα