Δημιουργία της νέας αριστερής οργάνωσης στη Ρουμανία «Ομάδα Σοσιαλιστικής Δράσης (GAS)»

Δημοσιεύουμε μετάφραση της πρώτης δημόσιας ανάρτησης της νεοσύστατης «Ομάδας Σοσιαλιστικής Δράσης» (Grupul de Acțiune Socialistă-GAS) στη Ρουμανία, που συνδέεται με την πρωτοβουλία Internationalist Standpoint.

Από σήμερα, η σελίδα «Mana de Lucru» (Εργατική Δύναμη) στο facebook θα αποτελεί το νέο κανάλι επικοινωνίας της «Ομάδας Σοσιαλιστικής Δράσης» (GAS).

Την άνοιξη του 2016, η «Mana de Lucru» γεννήθηκε ως ομάδα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI), μιας διεθνούς σοσιαλιστικής οργάνωσης με την οποία συνεργαστήκαμε μέχρι το 2019. Σε αυτά τα 3 χρόνια, μέσω αυτής της σελίδας, του σάιτ manadelucru.net και των δύο τευχών του περιοδικού Lupta (Αγώνας), έχουμε γίνει μια συνεπής φωνή ανάμεσα στις μικρές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Ρουμανία.

Ωστόσο, τόσο για αντικειμενικούς όσο και για υποκειμενικούς λόγους, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε το εμβρυακό στάδιο του επαναστατικού κόμματος που είχαμε θέσει ως στόχο να γίνουμε. Ένα επαναστατικό κόμμα δεν ορίζεται ούτε από το μέγεθός του, ούτε από τον αριθμό των θέσεων που κατέχει σε θεσμικά όργανα του καπιταλιστικού κράτους, αλλά από μια μαχητική παρουσία στα πολιτικά συνειδητοποιημένα στρώματα των λαϊκών τάξεων – κάτι που αποτύχαμε να οικοδομήσουμε πέρα από τη διαδικτυακή σφαίρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε, αλλά να προσπαθήσουμε ξανά και να μάθουμε από την εμπειρία μας.

Το 2019 υπήρξε μια κρίση εντός της CWI, μέσα από την οποία η πλειοψηφούσα τάση, στην οποία ανήκε και η ομάδα μας, ίδρυσε τη Διεθνή Σοσιαλιστική Εναλλακτική (ISA). Δυστυχώς, η νέα αυτή οργάνωση διατήρησε πολλά από τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στη διάσπαση από την CWI: μια αντιδημοκρατική εσωτερική κουλτούρα, αναχρονιστικές οργανωτικές μεθόδους και μια σεχταριστική στάση απέναντι στην υπόλοιπη αντικαπιταλιστική Αριστερά. Έτσι, το καλοκαίρι του 2021, μερικά από τα μέλη μας βοήθησαν –μαζί με συντρόφους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ταϊβάν– στη δημιουργία ενός νέου διεθνιστικού και σοσιαλιστικού εγχειρήματος, με επίκεντρο την εσωτερική δημοκρατία και το άνοιγμα σε άλλα αριστερά ρεύματα και ομάδες – το Internationalist Standpoint. 

Από τις αρχές του έτους, το Internationalist Standpoint έχει συμβάλει στη συγκέντρωση μιας νέας ομάδας ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να παλέψουν για τις σοσιαλιστικές ιδέες στη Ρουμανία. Η συνέχεια μεταξύ της «Mana de Lucru» και της «Ομάδας Σοσιαλιστικής Δράσης» (GAS) είναι επομένως τόσο οργανωτική όσο και ιδεολογική. Αγωνιζόμαστε για ένα πολιτικό σχέδιο για την αντικαπιταλιστική Αριστερά στη Ρουμανία, το οποίο χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, προσανατολισμό στην εργατική τάξη, μαχητικές εκστρατείες, στρατηγική ενιαίου μετώπου, διεθνή συνεργασία και ένα μεταβατικό πρόγραμμα που συνδέει την ανάγκη για άμεσα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της πλειοψηφίας με την ανάγκη για ανατροπή του συστήματος. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσουμε ένα μανιφέστο που θα αναπτύσσει όλα αυτά τα ζητήματα. Όσοι ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο σχέδιο μπορούν ήδη να επικοινωνήσουν μαζί μας εδώ.

Συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά και Αριστερά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα