Πρόκληση για το αντιφασιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθήνας

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας προκαλεί έντονες συζητήσεις και ανησυχίες. Πρόκειται για μία καταφανή πρόκληση απέναντι σε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη, απέναντι στο λαϊκό, εργατικό, αντιφασιστικό κίνημα. Ένας καταδικασμένος για διεύθυνση ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης διεκδικεί να κάνει την Αθήνα, όπως λέει, «πρωτεύουσα των Ελλήνων».  

Πρόκειται για μια ανακοίνωση – σκάνδαλο, που αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση την υποκρισία του συστήματος που επιτρέπει σε έναν βασικό εκπρόσωπο του ελληνικού νεοφασισμού, υπεύθυνο για εγκλήματα εναντίον μεταναστών και Ελλήνων αντιφασιστών να κατεβαίνει ξανά σε εκλογές. Αυτό φάνηκε ήδη από το φιάσκο με τις τροπολογίες που θα σταματούσαν υποτίθεται τη συμμετοχή του κόμματος του Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές. Τελικά όχι μόνο βρήκε παραθυράκι για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές μέσω της υποστήριξής του στο κόμμα «Σπαρτιάτες», αλλά αξιοποίησε την ίδια τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα και οι οργανώσεις του επαναλαμβάνουν εδώ και δεκαετίες: το σύστημα δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον φασισμό ριζικά. Χρειάζεται τους φασίστες, παρά τον απρόβλεπτο και επικίνδυνο κάτω από κάποιες συνθήκες χαρακτήρα τους, για να τους χρησιμοποιεί ως εφεδρεία ενάντια στο εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα και τους αγώνες του. Η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στην εγκληματική τους δράση είναι το ίδιο το μαζικό κίνημα, οι αντιφασιστικές και αριστερές οργανώσεις.

Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε εργαζόμενο και κάθε κοινωνικό κίνημα είναι πως είναι δυνατόν ένα άτομο καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να μπορεί να κατεβαίνει ελεύθερα στις εκλογές σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τι λέει αυτό για τη «δημοκρατία» των καπιταλιστών και την υποκρισία των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (του 2019) ο Κασιδιάρης έχει αποσπάσει ποσοστό 10,53%, που έφτανε ακόμη ψηλότερα στις γειτονιές του 4ου, 5ου και 6ου διαμερίσματος του δήμου της Αθήνας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, έχοντας ήδη δώσει την υποστήριξή του στο κόμμα «Σπαρτιάτες», προσπαθεί  να χρησιμοποιήσει την ψήφο των Αθηναίων ως εφαλτήριο για την επάνοδο του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από την πλευρά του αντιφασιστικού, αλλά και του ευρύτερου λαϊκού, εργατικού κινήματος, είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναγυρίσει η Αθήνα σε εποχές κατά τις οποίες περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας μετατρέπονταν σε «άβατα» των φασιστών, με καθημερινές επιθέσεις σε μετανάστες.

Ο Κασιδιάρης ακολουθεί σήμερα το μοντέλο Μιχαλολιάκου, που επίσης χρησιμοποίησε τον δήμο της Αθήνας για να εκτοξεύσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και να πετύχει την είσοδό της στη βουλή για 7 χρόνια. Επιδιώκει ξανά να επιστρέψει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα καθώς βλέπει να πλησιάζει η αποφυλάκισή του.  

Πρότυπά του πλέον, είναι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί τύπου Σαλβίνι, Μελόνι, Λεπέν, κ.α., που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε διψήφια ποσοστά, και μερικοί απ’ αυτούς να αποκτήσουν θέσεις εξουσίας. Επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του όλο τον ακροδεξιό χώρο, ενώ οι θέσεις του αποτελούν ένα μίγμα ρατσιστικών, ξενοφοβικών, σεξιστικών και ομοφοβικών απόψεων και τις συνδυάζει με κορώνες του τύπου «η Αθήνα πρωτεύουσα όλων των Ελλήνων». Με αυτού του τύπου τη ρητορική προσπαθεί να συσπειρώσει το ακροδεξιό, συντηρητικό ακροατήριο και να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους πολίτες της Αθήνας από τν δημοτική αρχή του Μπακογιάννη.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασιδιάρη πρέπει να αποτελέσει σημείο συναγερμού, συσπείρωσης και συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων στον δήμο της Αθήνας. Η Αριστερά στον δήμο είναι απαραίτητο να κάνει βασική προτεραιότητα της τον αντιφασιστικό αγώνα και τα ζητήματα που αφορούν την πολυπολιτισμικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των προσφύγων και μεταναστών, του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος κοκ.

Την ίδια ώρα, η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να αποκαλύπτουμε το τι πραγματικά εκπροσωπούν πολιτικά ο Κασιδιάρης και οι όμοιοί του. Κεντρικό σημείο της προπαγάνδας του είναι το θέμα των μουσουλμάνων μεταναστών που υποτίθεται ότι είναι ο βασικός κίνδυνος που μας απειλεί. Ουδέποτε ωστόσο έχει μιλήσει για αυτούς που πραγματικά απειλούν τα συμφέροντα και τις ζωές των Αθηναίων και συνολικά των Ελλήνων εργαζομένων και φτωχών. Δηλαδή το κεφάλαιο, τα πολυεθνικά funds που έχουν αγοράσει μεγάλο κομμάτι των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων της πόλης κάνοντας πολλές περιοχές απλησίαστες για τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα στρώματα. Δεν έχει πει κουβέντα για τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα της Αθήνας, που αφορούν το κυκλοφοριακό, τη ρύπανση, την έλλειψη χώρων πρασίνου. Αντίθετα, προσπαθεί να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και όλους όσους διαφέρουν από το δικό του, ναζιστικό, εθνικοσοσιαλιστικό μοντέλο, από ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αντιφασίστες, ανθρώπους των κινημάτων κα.

Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη απαιτεί από την πλευρά του κινήματος άμεσες απαντήσεις. Χρειάζεται να μην επιτρέψουμε καμία δημόσια συγκέντρωση υποστήριξης της υποψηφιότητας του φυλακισμένου ναζί, να αποκαλύψουμε το πραγματικό του πρόγραμμα και κυρίως να δώσουμε εναλλακτικές αγώνα και αντίστασης στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα