Πόσο «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» είναι οι άπειροι υποψήφιοι δήμαρχοι στη Θεσσαλονίκη

25+ οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το δήμο Θεσσαλονίκης, αριθμός ρεκόρ για τη πόλη. Ή νοιάστηκαν όλοι ξαφνικά για το «καλό» της πόλης ή λόγω του νέου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής θέλει να κάνει ο καθένας το «κομμάτι» του κι ότι αρπάξει από ψήφους!

Η απλή αναλογική και τα «κομμάτια» της πίτας

Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο θα ισχύσει από φέτος για τις δημοτικές εκλογές είναι προφανώς πιο προοδευτικό από το προηγούμενο. Και κάνει πιο δύσκολο, ειδικά εν μέσω της πολιτικής κρίσης που βιώνουμε, να βγει ένας δήμαρχος που θα έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (για να γίνει αυτό πρέπει ένας συνδυασμός να πάρει το 50% των ψήφων, κάτι που είναι μάλλον απίθανο για τους περισσότερους δήμους). Έτσι λοιπόν, διάφοροι ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, διεκδικώντας να έχουν «κομμάτι» των ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο ώστε η ψήφος τους να είναι απαραίτητη προκειμένου να σχηματιστεί μια πλειοψηφία. Γιατί, διάφορα τέτοια «κομμάτια» μπορούν, όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να συνθέσουν το παζλ των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης και κάθε διεθνή «επενδυτή»!

Δε θα μιλήσουμε εδώ για τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που αντιπροσωπεύουν τις πολιτικές του συστήματος, ο ένας με το παραδοσιακό δεξιό τρόπο και η άλλη με λίγες «ενοχές» ψευτοπροοδευτικότητας! Ούτε θα αναφερθούμε εδώ για τα υπόλοιπα κατεβάσματα της ΝΔ, Ψωμιάδης και Ορφανός, και του ΠΑΣΟΚ (Βούγιας). Στους Θεσσαλονικείς είναι εν πολλοίς γνωστό τι αντιπροσωπεύουν οι παραπάνω «προσωπικότητες».

Ο μανδύας του «ανεξάρτητου»

Ο λόγος γίνεται για τους λεγόμενους «ανεξάρτητους», «ακομμάτιστους» υποψήφιους. Αυτοί προέρχονται κυρίως από τη παράταξη του απερχόμενου δήμαρχου Μπουτάρη που διαλύθηκε λόγω της απόφασής του να μην είναι ξανά υποψήφιος. Να θυμίσουμε ότι η παράταξη του Μπουτάρη στηρίχτηκε δυο φορές από το ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας και τις δυο τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πόσο ακομμάτιστοι είναι, λοιπόν, το δείχνει κατ’ αρχήν η κομματική στήριξη που είχαν!

Βέβαια, όσο ανεξάρτητος κι αν το παίζεις, οι πράξεις σου, οι προτάσεις και η καθημερινότητα πάντα θα «αποκαλύπτουν» ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετείς. Έτσι, για παράδειγμα, η πρόταση του υποψηφίου δημάρχου και νυν αντιδημάρχου Λεκάκη σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο εστίασης (ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ, εστιατορίων) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το «δήμαρχο της νύχτας» που θα βάλει τέλος στο «διωγμό» τους (!) δείχνει ξεκάθαρα ποιους επιλέγει να εκπροσωπήσει ο συγκεκριμένος υποψήφιος! Ο άγραφος νόμος του «μισού ενσήμου», η μη καταβολή δεδουλευμένων (ειδικά δώρων – επιδομάτων – αργιών), η εξαναγκαστική επιστροφή τους στους εργοδότες με συνοδεία μπράβων στα ΑΤΜ, οι συνεχείς απολύσεις, οι μηνύσεις στους εργαζόμενους/ες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα συνεχώς αυξανόμενα εργατικά ατυχήματα, οι ξυλοδαρμοί των ντελιβεράδων, η ανεξέλεγκτη κατάληψη δημόσιων χώρων με τραπεζοκαθίσματα, η απροκάλυπτη φοροδιαφυγή, είναι πράγματα που μάλλον «δεν άκουσε» ο κ. Λεκάκης (βλ. ενδεικτικά εδώ, εδώ κι εδώ)! Καμία αίσθηση της πραγματικότητας!

Σε ότι αφορά το θέμα της καθαριότητας, είπε πως δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης αλλά «Πιστεύουμε βεβαίως και στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα…»!!! Αποκαλυπτικά «ξεκάθαρος» θα λέγαμε! Και εδώ λοιπόν «ανεξάρτητος» ο Λεκάκης από τα ιδιωτικά συμφέροντα…

Ταυτόχρονα, περνάει και μια βόλτα από Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να συναντήσει τον ομοφοβικό ρατσιστή Άνθιμο, και να δηλώσει ότι «Μπορούμε να αναδείξουμε τους δρόμους της Ορθοδοξίας στην κεντρική Μακεδονία»! Αυτός ο κύριος ανήκε στην υποτίθεται «προοδευτική» παράταξη του Μπουτάρη…

Περιπολικά και γκράφιτι

Και εκεί που νομίζουμε πως τα έχουμε δει όλα, ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος προερχόμενος επίσης από τη παράταξη Μπουτάρη, Ζέρβας, αντιλήφθηκε ότι από τη πόλη έλειπε ένα περιπολικό και έπεισε «γνωστούς και φίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων» να χρηματοδοτήσουν την αγορά του! Ομολογούμε πως τέτοιες «δωρεές» από επιχειρηματίες γίνονται συνήθως «χωρίς αντάλλαγμα» διότι είναι γνωστό πως η αστική τάξη της χώρας διακατέχεται από «ηθικές» αρχές και «υψηλό αίσθημα προσφοράς»!

Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Ζέρβας θα είχε την ίδια «αποφασιστικότητα» ώστε να πείσει τους επιχειρηματίες της πόλης να τηρούν τουλάχιστον τον ισχύοντα πετσοκομμένο εργασιακό νόμο για τους εργαζόμενους που ξεζουμίζονται κυριολεκτικά για μισθούς των 400-500 ευρώ!

Ένας άλλος υποψήφιος που αυτοπαρουσιάζεται σαν «ανεξάρτητος», «ακομμάτιστος», κτλ, είναι ο Μ. Κυριζίδης που εκλέχτηκε με τη παράταξη της ΝΔ «Εντάξει» του Καλαφάτη. Ο ίδιος, στέλεχος της ΝΔ, προχωράει σε «τολμηρές» προτάσεις όπως π.χ. η καταπολέμηση των γκράφιτι (!) και μας λέει: «Σταματήστε να θεωρείτε τον δημόσιο χώρο προσωπικό σας δικαίωμα, όχι γιατί διαφωνώ με την αισθητική σας ή τα μηνύματά σας, αλλά γιατί θέλω να πάψετε να νομίζετε ότι όσοι δεν γράφουν ή δεν καταστρέφουν είναι πρόβατα ενώ εσείς είστε μάγκες».

Θα ήταν μια αστεία δήλωση αν δεν ήταν μια επικίνδυνη προσέγγιση από έναν δεξιό (συγγνώμη «ανεξάρτητο») δημοτικό σύμβουλο που μάλλον προσβλέπει σε «άλλου» είδους (δηλαδή εμπορικές) χρήσεις των δημόσιων χώρων σαν κι αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι ομοϊδεάτες του τόσα χρόνια!

Όμως ο «ανεξάρτητος» Κυριζίδης δε σταματάει εδώ. Δε λέει κουβέντα, βέβαια, για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, των άνεργων, των ανθρώπων που στριμώχνονται στα λεωφορεία, τη φασιστική απειλή στη πόλη αλλά τον ενδιαφέρει μόνο η «απρόσκοπτη» λειτουργία της αγοράς! Γι’ αυτό προτείνει την «απαγόρευση των πορειών στο κέντρο της πόλης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (;). Όλες οι υπόλοιπες πορείες – διαμαρτυρίες θα γίνονται στη Νέα Παραλία όπου και οι συμμετέχοντες θα έχουν περισσότερο κοινό (!) και η αγορά δε θα παραλύει». Ξεκάθαρο. Ο κ. Κυριζίδης τάσσεται «ανεξάρτητα» με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εμπόρων θέλοντας να απαγορεύσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Όχι «μια απ’ τα ίδια» στο δήμο Θεσσαλονίκης!

Ποιοι από όλους αυτούς τους υποψηφίους «σωτήρες» είχαν εμπλοκή το προηγούμενο διάστημα σε κάποια μάχη για τα τεράστια προβλήματα που αφορούν τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τη κοινωνία συνολικά; Οι περισσότεροι αποτελούν καριερίστες και τοπικούς παράγοντες που φιλοδοξούν να περάσουν αύριο στη κεντρική πολιτική σκηνή για να υπηρετήσουν πιο σθεναρά και «ανεξάρτητα» τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν στους δήμους.

Κι όμως στη πόλη ξεχωρίζει κάτι. Εν όψει εκλογικής μάχης στο δήμο Θεσσαλονίκης, συλλογικότητες της ριζοσπαστικής Αριστεράς (μέσα σε αυτές και το Ξεκίνημα) αλλά και αγωνιστές/ριες ανένταχτοι/ες συνεργάστηκαν και ιδρύσαν μέσω δημοκρατικών συνελεύσεων χωρίς «αυτοανακυρηχθέντες» υποψηφίους δημάρχους (όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε) ένα νέο μαχητικό δημοτικό σχήμα με όνομα Η πόλη ανάποδα-αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα. Το σχήμα συνθέτουν εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, μικροεπαγγελματίες και αγωνιστές/ριες από κοινωνικά κινήματα και εργασιακούς χώρους.

Αυτούς ακριβώς θέλει και να εκφράσει η «Πόλη Ανάποδα». Τη κοινωνική πλειοψηφία της πόλης υιοθετώντας το μοντέλο της συλλογικής εκπροσώπησης. Το εξώδικο που ήδη δεχτήκαμε  από μεγαλοεπιχειρηματίες, στο μικρό χρονικό διάστημα ύπαρξής του σχήματος, έχει δείξει «που το πάμε» και τι θέλουμε να κάνουμε.

Αξίζει λοιπόν να το στηρίξουμε και να συμμετέχουμε στις επόμενες δράσεις απέναντι στη «μια από τα ίδια» σαπίλα που θα παρελάσει στο δήμο Θεσσαλονίκης!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα