Βόλος: όταν καταρρέει κάθε έννοια δικαιωμάτων και δημοκρατίας – συνέντευξη με το Ν. Κανελλή

Την Τρίτη 28 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφο και δημοτικό σύμβουλο Νίκο Κανελλή με επεισοδιακό τρόπο μέσα στο Δημαρχείο του Βόλου. Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις της ασφάλειας και της ΟΠΚΕ πραγματοποιούσαν έρευνες στο χωριό Σταγιάτες αναζητώντας και άλλους αγωνιστές του κινήματος για το Νερό. Το «Ξ» μίλησε με τον Νίκο Κανελλή για τα γεγονότα. 

 

  • Νίκο, τι ακριβώς έγινε στο χθεσινό (28/8) στο Δημοτικό Συμβούλιο; 

Για να γίνει κατανοητό το τι έγινε χθες πρέπει να δούμε τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Την Παρασκευή 24 Αυγούστου η δημοτική αρχή Μπέου κάλεσε με διαδικασίες fast track (με πρόσκληση της μιας ώρας!) το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για να εισηγηθεί την λύση και εκκαθάριση, δηλαδή το λουκέτο της εταιρείας.

Όταν μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας για το Νερό προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο της ΔΕΥΑΜΒ για να διαμαρτυρηθούν ήρθαν αντιμέτωποι με άντρες ιδιωτικής σεκιούριτι, μπράβους αλλά και αστυνομικούς οι οποίοι τους εμπόδισαν να μπουν μέσα στο δημόσιο κτίριο και να διαμαρτυρηθούν για το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ.

Τη Δευτέρα 27/8 υπήρξε συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) Βόλου όπου η δημοτική αρχή Μπέου κατέβαζε την ίδια πρόταση, δηλαδή το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ. Στη συνεδρίαση αυτή, παρά το γεγονός ότι καλέστηκε εσκεμμένα στις 12:00 το μεσημέρι, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κάτι που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα αφού οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι από τον νόμο ανοιχτές!

Όταν οι εκπρόσωποι των κινημάτων για το νερό ζήτησαν να πάρουν το λόγο (κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ και το ζήτησα και εγώ σε τοποθέτησή μου) ο Μπέος απάντησε αποκαλώντας τους πολίτες «κοπρίτες, μπαχαλάκηδες και τεμπέληδες» ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Μουλάς, αρνήθηκε να τους δώσει το λόγο και προχώρησε σε διακοπή της συνεδρίασης. 

Τότε πολίτες προσπάθησαν να μιλήσουν απευθυνόμενοι προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και ήρθαν αντιμέτωποι με «φουσκωτούς» οι οποίοι εμφανίζονται όποτε πραγματοποιείται συγκέντρωση πολιτών σε δημοτικά κτίρια. Τα ίδια αυτά άτομα ήταν και την Παρασκευή στη ΔΕΥΑΜΒ. Η εμφάνιση μπράβων και οι προκλήσεις οδήγησαν σε όξυνση της κατάστασης με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν με επεισοδιακό τρόπο εκτός αίθουσας από τους πολίτες. Με αφορμή αυτό η αστυνομία, που είχε κληθεί στο δημαρχείο πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση, εισέβαλλε μέσα στο κτίριο προκαλώντας ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το σκηνικό ο πρόεδρος του ΔΣ ανακοίνωσε την διακοπή της συνεδρίασης για την Τρίτη 28/8 στις 9:00 το πρωί.

Έτσι φτάσαμε στα χθεσινά γεγονότα. Η εξ αναβολής συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά με τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων. Περίπου στις 10:00 μίλησα χωρίς βέβαια ποτέ να ολοκληρώσω την ομιλία μου γιατί κατά τη συνηθισμένη πρακτική του ο Μουλάς κόβει τους ομιλητές που ασκούν κριτική επικαλούμενος το 3λεπτο που προβλέπει ο κανονισμός.

Αφότου μίλησα, πολίτες κατήγγειλαν προς το σώμα ότι στους διαδρόμους του δημαρχείου γίνονται συλλήψεις πολιτών από ασφαλίτες που ήταν από νωρίς μέσα στο κτίριο. Έτσι βγήκα από την αίθουσα συνεδρίασης για να δω τι γίνεται. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή δυο ασφαλίτες και ένας ένστολος αστυνομικός με βούτηξαν κανονικά και σπρώχνοντας απαίτησαν να τους ακολουθήσω στο τμήμα. Προφανώς αντέδρασα ζητώντας να μάθω το λόγο για τον οποίο συλλαμβάνομαι και καλώντας σε βοήθεια τους συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι αντέδρασαν την ίδια στιγμή. Μου είπαν ότι υπάρχει μήνυση εναντίον μου από τον πρόεδρο του ΔΣ Γ. Μουλά για τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση και ότι υπάρχει διαδικασία αυτοφώρου.

Απέναντι στην αντίδραση της δική μου και του κόσμου οι 3 αστυνομικοί με τράβηξαν προς το γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κλείνοντας πίσω τους την πόρτα προφανώς περιμένοντας ενισχύσεις.

Έξω από το γραφείο και στους διαδρόμους επικράτησε πανδαιμόνιο αφού πολίτες αλλά και δημοτικοί σύμβουλοί της αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να με απελευθερώσουν και από την άλλη αστυνομικές δυνάμεις με κράνη, ασπίδες και πλήρη εξάρτηση έκαναν κλοιό ώστε να με βγάλουν διά της βίας από το Δημαρχείο.

Μέσα σε φωνές, σπρωξιές και αντιδράσεις οι αστυνομικοί με πήραν σχεδόν σηκωτό και με κατέβασαν στο δρόμο. Εγώ συνέχισα να αντιδρώ λέγοντας ότι αν υπάρχει μήνυση εναντίον μου θα πάω μόνος μου στο τμήμα γιατί δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και ότι δεν μπορούν να με εξαναγκάσουν να απουσιάζω από την συνεδρίαση που αφορά το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ. Έτσι με ανώτερη εντολή με άφησαν να επιστρέψω στη συνεδρίαση. 

Στη συνέχεια και λίγο πριν την ψηφοφορία όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (εκτός από τον επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, Μ. Μιτζικό) αποχώρησαν επειδή ο Μπέος στο «κλείσιμό» του έβρισε για άλλη μια φορά χυδαία τους πολίτες που ήταν παρόντες.

Μετά την αποχώρηση αυτοκίνητο της ασφάλειας με πήγε στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο ήρθαν προς υποστήριξή μου πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και πολίτες. Να σημειωθεί ότι εκτός από εμένα στο τμήμα βρίσκονταν και ένας φοιτητής που είχε επίσης συλληφθεί για τα γεγονότα της Δευτέρας 27/8. Επίσης η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει κακήν κακώς ακόμη και τον Μ. Τρεμόπουλο που ήρθε στο δημαρχείο σε συμπαράσταση του κινήματος για το νερό. Όταν οι ασφαλίτες ενημερώθηκαν για το ότι πρόκειται για πρώην ευρωβουλευτή τον άφησαν…

  • Στο τμήμα λοιπόν έμαθες για την μήνυση του προέδρου του ΔΣ Γ. Μουλά και έδωσες κατάθεση. Ποιες είναι κατηγορίες του Μουλά; 

Πράγματι στο τμήμα μου κοινοποιήθηκε η μήνυση και μου ζητήθηκε κατάθεση. Στη μήνυσή του ο Μουλάς με κατηγορεί για παρακώλυση της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και για προτροπή προς τους πολίτες να του επιτεθούν!

Πρόκειται για εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες που δεν θα έχουν καμία απολύτως τύχη στα δικαστήρια γιατί υπάρχουν άπειροι μάρτυρες αλλά και το βίντεο που αναμεταδίδει δημόσια τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Για τις ψεύτικες αυτές κατηγορίες δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα καταθέσουμε μήνυση εναντίον του Μουλά για ψευδή καταμήνυση και για συκοφαντική δυσφήμιση.

Να σημειωθεί ότι άπειρες φορές τα τέσσερα χρόνια της διοίκησης Μπέου τόσο ο ίδιος όσο και ο Μουλάς με έχουν βρίσει, απειλήσει και αποκαλέσει «μπαχαλάκια», «κουκουλοφόρο», ότι «σπάω τράπεζες» κλπ, συκοφαντικές κατηγορίες που είναι καραμπινάτα ψέματα, καθώς ιδεολογικά δεν έχω καμία σχέση με τέτοιες αντιλήψεις αλλά είμαι υποστηριχτής της δράσης του μαζικού κινήματος. Και αυτά τα ξέρουν όλοι οι Βολιώτες.

Συνέντευξη του σ. Νίκου Κανελλή στην ΕΡΤ Βόλου για τα γεγονότα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη σύλληψή του

  • Κατηγορούνται άλλοι εκτός από εσένα; Τι έγινε στις Σταγιάτες; 

Ναι, η μήνυση του Μουλά εκτός από εμένα κατονομάζει δυο ακόμη συναγωνιστές που είναι από τους πιο ενεργούς του κινήματος για το νερό και μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου και στρέφεται και κατά αγνώστων. Ένας από τους δυο κατηγορούμενους διαμένει στο χωριό Σταγιάτες, μια κοινότητα πολύ ενεργή στο θέμα του νερού και πολύ δραστήρια πολιτιστικά, κινηματικά κοκ.

Με βάση λοιπόν την μήνυση Γ. Μουλά η ΕΛΑΣ φαίνεται ότι οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση με ΟΠΚΕ, ασφαλίτικα αυτοκίνητα και έρευνες μέσα σε σπίτια στις Σταγιάτες λες και αναζητούσε τους πιο  επικίνδυνους εγκληματίες! 

Και όλα αυτά γίνονται με εντολή της δημοτικής αρχής Μπέου. Ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί σε 4 χρόνια φυλακή για απάτες σε σχέση με ποδοσφαιρικούς αγώνες και βρίσκεται έξω και στη θέση του δημάρχου επειδή εξαγόρασε την ποινή του! 

Εδώ να συμπληρώσω ότι επί τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή Μπέου έχει στήσει μια βιομηχανία μηνύσεων εναντίον πολιτών αλλά και δημοτικών συμβούλων. Πριν λίγους μήνες και πάλι μετά από μήνυση του Μουλά συνελήφθησαν τρία ηγετικά μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Παράλληλα με τις συλλήψεις οι Μπεϊκοί με πρώτο τον ίδιο τον Μπέο βρίζουν, απειλούν, λοιδορούν και προπηλακίζουν ουσιαστικά με φασιστικό τρόπο όλους τους αντιπάλους τους. Προσπαθούν έτσι να στήσουν ένα καθεστώς τρόμου, ένα αυταρχικό καθεστώς «αποφασίζομε και διατάσσομε». Δεν είναι καθόλου τυχαία η στήριξη που είχε η δημοτική παράταξη Μπέου και από την τοπική Χρυσή Αυγή αλλά και η παλιότερη κοινή εμφάνιση Μπέου και Ηλιόπουλου (βουλευτής της ΧΑ και υπόδικος στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη).

  • Πες μας εν συντομία δυο λόγια για την ουσία της υπόθεσης της ΔΕΥΑΜΒ. 

Τον Μάιο του 2018 η δημοτική αρχή Μπέου δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ (λύση και εκκαθάριση). Η ΔΕΥΑΜΒ είναι η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης, η οποία ιδρύθηκε το 1979 και, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, έχει συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην υδροδότηση μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος με τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού.

Πρόσχημα της δημοτικής αρχής Μπέου για το επιχειρούμενο λουκέτο στη ΔΕΥΑΜΒ ήταν από τη μια η δικαστική διαμάχη της ΔΕΥΑΜΒ με την ιδιωτική εργολαβική εταιρία ΕΡΓΗΛ και από την άλλη οι μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η ΕΡΓΗΛ έχει καταφέρει να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ με δικαστικές αποφάσεις απαιτώντας να της καταβληθούν πάνω από 9 εκατ. ευρώ για δήθεν εξωσυμβατικές εργασίες σε έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης που εκτέλεσε πριν περίπου 10 χρόνια και για το οποίο ήδη έχει εισπράξει σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. 

Για αυτές τις εξωσυμβατικές εργασίες η ΕΡΓΗΛ  έχει καταφέρει να εισπράξει πάνω από 2 εκατ. ευρώ (επιπλέον των 10 εκατ. € που προανέφερα) από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Με βάση όμως τις πραγματογνωμοσύνες τόσο της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ όσο και του ΤΕΕ Μαγνησίας η ΕΡΓΗΛ δεν δικαιούται αυτά τα χρήματα γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν εκτέλεσε το σύνολο του έργου για το οποίο ζητά να πληρωθεί! Έτσι δεν χρωστά η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στην ΔΕΥΑΜΒ! 

Χωρίς να μπορούμε να μπούμε εδώ σε λεπτομέρειες η ουσία είναι ότι, με ευθύνη προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά και της σημερινής, η ΕΡΓΗΛ έχει καταφέρει να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στη δημοτική επιχείρηση. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ασκήσει αγωγή εναντίον τη ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας επιστροφή χρημάτων αλλά αυτές οι αποφάσεις εκκρεμούν.

Παράλληλα με αυτή την υπόθεση, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ έχουν δικαιωθεί δικαστικά σε σχέση με τις περικοπές των μισθών τους κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη. Τότε οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ είχαν υποστεί μειώσεις μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπαν τα μνημόνια.

Όπως έγινε και σε άλλες ΔΕΥΑ της χώρας (πχ Ξάνθη) οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη η οποία τους δικαίωσε με αποφάσεις που λένε ότι οι μισθοί πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν το 2012 (δηλαδή εκεί που ήταν αμέσως μετά τις μνημονιακές περικοπές).

Παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις η διοίκηση Μπέου, συνεχίζοντας την πολιτική Σκοτινιώτη, αρνήθηκε την επιστροφή των μισθών στο ύψος του 2012 και των αναδρομικών της μισθολογικής διαφοράς, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος της ΔΕΥΑΜΒ προς τους εργαζόμενους να φτάνει ένα πόσο πάνω από 5 εκατ. €.

Με αυτά τα δυο «επιχειρήματα» και χαρακτηρίζοντας τους εργαζόμενους ως υψηλόμισθους, αλλά χωρίς να παρουσιάζει κανένα οικονομικό στοιχείο για την μη βιωσιμότητα της επιχείρησης (που έχει ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν 50 εκατ. ευρώ!) ο Μπέος επεδίωξε το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ με διαδικασίες εξπρές! 

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο Μπέος είχε προσπαθήσει να παραχωρήσει τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτική εταιρεία. Επιπλέον συνεχίζει την πολιτική εκχώρησης μέρους της δραστηριότητας της ΔΕΥΑΜΒ (καταμέτρηση ρολογιών, διανομή λογαριασμών, επισκευές) σε ιδιώτες. Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτές οι κινήσεις, με αποκορύφωμα το λουκέτο στη ΔΕΥΑΜΒ και την μεταφορά του έργου της στον Δήμο ανοίγει ο δρόμος για την πιο γρήγορη, εύκολη και μεγάλη εκχώρηση κομματιών των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης σε ιδιωτικές εταιρείας, ουσιαστικά μιλάμε για ιδιωτικοποίηση.

Όπως και στο θέμα της διαχείρισης σκουπιδιών έτσι και στο θέμα του νερού η δημοτική αρχή Μπέου εφαρμόζει με φανατισμό πολιτικές προς το συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που στρέφονται κατά των πολιτών. Και το κάνει με τον τραμπούκικο και φασιστικό τρόπο που περιέγραψα.

  • Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει τώρα; 

Χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα που να αντισταθεί σε όλα αυτά που συμβαίνουν. 

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη. Αυτό φάνηκε και στην κινητοποίηση του περασμένου Μάη ενάντια στο θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Τότε είχαμε μια από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις των Βολιωτών, πιθανά μεγαλύτερης κι από τους αγώνες της εποχής του ’11 και ’12 ενάντια στα Μνημόνια. 

Τα δύο μεγάλα κινήματα αυτής της εποχής στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, για το θέμα του νερού και της καύσης, πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να δράσουν ενωτικά. Ένα επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι το κοινό κάλεσμα μιας νέας «ημέρας δράσης», μαζικής κινητοποίησης και παράλυσης της πόλης, με στόχο να σταματήσει η καύση απορριμμάτων και να διασωθεί το νερό από την ιδιωτικοποίηση. 

Αλλά πρέπει να πάμε και παρακάτω. Αυτή η δημοτική αρχή πρέπει να φύγει. Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι αυτή η δημοτική αρχή έχει «ξεφύγει». Είναι επικίνδυνη, οδηγεί την πόλη στα βράχια. Είναι ντροπή για την πόλη μας, είναι προσβολή στην ιστορία του τόπου! Το αίτημα να φύγει ο Μπέος και η κλίκα του, πρέπει να γίνει σύνθημα όλων των κινημάτων και των εργατικών και νεολαιίστικων στρωμάτων στο Βόλο και τη Μαγνησία. 

 

https://www.facebook.com/xekinimacwi/videos/521484541645777/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα