Θεσ/νίκη: Θετική η Πόλη Ανάποδα στην πρόταση εκλογικής συνεργασίας της Δύναμης Ανατροπής (ΝΑΡ)

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας για την σημασία των εξελίξεων γύρω από τις δημοτικές εκλογές στην Θεσσαλονίκη. Παρακάτω δημοσιεύουμε την απάντηση που έστειλε το συντονιστικό του δημοτικού σχήματος Η Πόλη Ανάποδα (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ») στην πρόταση της δημοτικής κίνησης Δύναμη Ανατροπής (που δημιουργήθηκε πρόσφατα από το ΝΑΡ στην πόλη). Στη συνέχεια δημοσιεύουμε και την αρχική πρόταση της Δύναμης Ανατροπής.

Η Πόλη Ανάποδα είναι ένα πολυσυλλεκτικό πολιτικά σχήμα στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις της Αριστεράς από διάφορους χώρους: οι ΑΡΑΣ, ΑΡΑΝ και ΔΕΑ που συμμετέχουν στην ΛΑΕ, η «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά», η Αναμέτρηση (που προέρχεται από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και το Ξεκίνημα. Στο σχήμα συμμετέχουν και ανένταχτοι αγωνιστές.

Από την άλλη, η δημοτική κίνηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη διασπάστηκε, με το ΣΕΚ να παίρνει την πλειοψηφία και να αναγγέλλει δικό του υποψήφιο και το ΝΑΡ με την ΑΡΙΣ να αποχωρούν. Το ΝΑΡ στη συνέχεια πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της δημοτικής κίνησης Δύναμη Ανατροπής.

Η διαδικασία αυτή ανοίγει την πιθανότητα για μια εκλογική συνεργασία με ένα κοινό ψηφοδέλτιο μεταξύ των δύο σχημάτων. Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει να υπάρξει και πέραν των ανακοινώσεων ειλικρινής πρόθεση να καταληχθούν οι πολιτικοί και οργανωτικοί παράμετροι μιας τέτοιας συνεργασίας, στην οποία προφανώς θα υπάρξουν συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές απόψεις.Θεσσαλονίκη 13/3/2019
Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ – ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα νέο, μαχητικό και κινηματικό δημοτικό σχήμα με ενωτική και πολυσυλλεκτική φυσιογνωμία. Ένα σχήμα που θα βασίζεται στα μέλη του, στη συλλογικότητα, στην εσωτερική δημοκρατία. Ένα σχήμα ανεξάρτητο που θα στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, στην τοπική εξουσία, στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένα σχήμα που θα αναφέρεται στη ριζοσπαστική αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, χωρίς να ταυτίζεται με καμία από τις υφιστάμενες πολιτικές οργανώσεις και μέτωπα. Ένα σχήμα που δεν θα αποτελεί ένα απλό εκλογικό κατέβασμα, αλλά θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής όσων θέλουν να αγωνιστούν για μια ανθρώπινη, ανοιχτή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη, σε όσους παλεύουν κόντρα στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον εργασιακό μεσαίωνα, το ρατσισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Ένα σχήμα λοιπόν το οποίο θα έχει ως βασική του αποστολή να συμμετέχει στους αγώνες της πόλης, αλλά θα παρεμβαίνει ταυτόχρονα στις εκλογές και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να μεταφέρει και σε αυτό το επίπεδο τις ανάγκες, τα αιτήματα, τις προτάσεις των κινημάτων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παρατήσουμε τους Δήμους στο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Οφείλουμε να προτείνουμε μέτρα και θέσεις υπέρ των φτωχών και των εργαζομένων, υπέρ των δημόσιων χώρων και των κοινών αγαθών, υπέρ της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Να διεκδικούμε έναν Δήμο που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των ολιγαρχών της πόλης. Που θα αποτελεί ένα εργαλείο μάχης απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές, τα μνημόνια, τη λιτότητα. Που θα βάλει φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που δε θα αφήσει κανέναν κάτοικο χωρίς σπίτι-ρεύμα-νερό. Που θα αμφισβητεί ευθέως τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης, στο βαθμό που στρέφονται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία.

Για αυτό, πιστεύουμε ότι οι διεκδικήσεις μας σε επίπεδο Δήμου πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένες με τους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για την ελευθερία και τις ελευθερίες, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Με τους αγώνες που έγιναν και ακόμα περισσότερο αυτούς που μέλλονται να γίνουν ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια, ενάντια στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη λιτότητα και τους εκβιασμούς για το ευρώ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς και φυσικά ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή όποιας άλλης αστικής δύναμης έχει αναλάβει όταν θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές.

Η δική μας αριστερά στέκεται ενάντια στην κρίση και την ανεργία, αλλά και ενάντια σε μια καπιταλιστική ανάπτυξη βασισμένη στην εκποίηση των κοινών αγαθών, τους χαμηλούς μισθούς, την εργασιακή επισφάλεια, την εργοδοτική ασυδοσία και την περιβαλλοντική λεηλασία. Αγωνιζόμαστε για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και όλες, με αξιοπρεπή αμοιβή και συνθήκες, μέσα από δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση των συνεργατικών εγχειρημάτων. Για ένα παραγωγικό μετασχηματισμό, βασισμένο στην κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Για αυτό και υποστηρίζουμε ότι η άρνηση αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, η δημόσια ιδιοκτησία των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η λειτουργία τους κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, η συνακόλουθη ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν κομβικές στιγμές στον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή.

Η συνέλευση της Πόλης Ανάποδα (02/03) λοιπόν, με βάση τις ιδρυτικές μας αρχές για συμπόρευση με όλες τις αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις της πόλης, αποφάσισε να ανταποκριθεί καταρχήν θετικά στην πρόταση της Δύναμης Ανατροπής για εκλογική συνεργασία στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις για κοινή εκλογική συνεργασία των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ως βασικούς άξονες του προγράμματος της συνεργασίας καταθέτουμε την απόφαση των 10 σημείων της συνέλευσης μας για τα οποία θα αγωνιστούμε, πριν και μετά τις Δημοτικές Εκλογές, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πάντα μαζί με τα κινήματα της πόλης μας:

Προτεραιότητες Προγράμματος

1. Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις και έμπρακτη ενίσχυση των συνεργατικών εγχειρημάτων από τον Δήμο (παραχώρηση χώρου, μείωση τελών, απορρόφηση προϊόντων). Σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο, διαφύλαξη της Κυριακάτικης αργίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλες τις εργατικές οικογένειες. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

2. Δικαίωμα στη στέγη. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Έλεγχος των ενοικίων, αξιοποίηση των άδειων κτιρίων, περιορισμός της κερδοσκοπικής βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κανένας χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό.

3. Δημόσια, φθηνά, ποιοτικά μέσα μεταφοράς. Αύξηση των λεωφορείων και των δρομολογίων, αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομοι. Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, χαμηλόμισθους (στο δρόμο για τη δουλειά), φοιτητές/τριες, συνταξιούχους. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας συγκοινωνιών. Λειτουργία του υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου.

4. Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων, υποδομών και αγαθών. Επιστροφή του λιμανιού, της Στοάς Μοδιάνο, του αεροδρομίου σε δημόσια ιδιοκτησία και αξιοποίηση τους για τις κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Νέας Παραλίας, όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ.

5. Προστασία και αύξηση των ελεύθερων & πράσινων χώρων της πόλης. Περιορισμός της ανοικοδόμησης στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Απόδοση των πρώην και νυν στρατοπέδων στους πολίτες.. Έλεγχος των τραπεζοκαθισμάτων και των άλλων εμπορικών χρήσεων. Καθολική προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Δραστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

6. Περιβαλλοντικά δίκαιη διαχείριση απορριμμάτων. Περιορισμός της παραγωγής και χρήσης συσκευασιών μιας χρήσης. Καμία σκέψη για εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Συμμετοχική ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή. Δημόσια διαχείριση της συγκομιδής και της απόθεσης, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

7. Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών. Πόλη ελεύθερη από τις στρατιές των δολοφόνων. Απομάκρυνση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου. Καμία εγκατάσταση νατοϊκής ή άλλης βάσης, καμία παραχώρηση χώρων και υποδομών της πόλης στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.

8. Καμία ανοχή στο φασισμό, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον εθνικισμό. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αδελφοσύνη με τους γειτονικούς λαούς. Όχι στις διακρίσεις με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Υλική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας.

9. Πολιτισμός για τους πολλούς. Ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής. Παραχώρηση χώρων και υποδομών σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, δωρεάν παρακολούθηση θεάτρων, συναυλιών και προβολών για μαθητές/τριες, άνεργους/ες και άλλους, με κάλυψη του εισιτηρίου από το Δήμο.

10. Δημόσιος έλεγχος και λαϊκή συμμετοχή. Πραγματική εμπλοκή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη στο σχεδιασμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Ενθάρρυνση τοπικών πρωτοβουλιών – συνελεύσεων κατοίκων, διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού.

Σας καλούμε σε δημόσια συνάντηση την Δευτέρα 18/03, στις 19:30, στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών, Ερμού 23.

Συντροφικά,

Το συντονιστικού του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ


Διαβάστε παρακάτω την αρχική πρόταση που έστειλε η «Δύναμη Ανατροπής» στην «Πόλη Ανάποδα»


Δύναμη Ανατροπής
Αντικαπιταλιστική Κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 1.3.2019

Πρόταση για την εκλογική συμπόρευση της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς στο δήμο Θεσσαλονίκης

Μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει απάντηση απέναντι σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και το γαλαξία των ψηφοδελτίων από αυτές τις δυνάμεις, τη δημοτική αρχή Μπουτάρη και τα στηρίγματά της, αλλά και την εθνικιστική-φασιστική ακροδεξιά, η Δύναμη Ανατροπής-Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης προτείνει την εκλογική συμπόρευση της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ιδιαίτερα σε δημοτικά σχήματα που έχουν συγκροτηθεί, στην «Πόλη Ανάποδα», στις οργανώσεις και τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Αυτή η πρόταση μπορεί να προχωρήσει με ένα πλαίσιο στα εξής σημεία:

  • Τη σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της, τα μνημόνια και όσους τα στήριξαν, τον αγώνα για διαγραφή του χρέους. Την πάλη ενάντια σε εθνικισμό, ιμπεριαλισμό, ρατσισμό, φασισμό και για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις και τα στρατηγεία των ιμπεριαλιστών.
  • Τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη με αφορμή το “μακεδονικό” και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Αγώνας τόσο ενάντια στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων, που είναι το κύριο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών,  όσο και στην πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης που στηριγμένη στις πλάτες των ΗΠΑ επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή μετατρεπόμενη σε  νονό των Βαλκανίων. 
  • Την αντίθεση με το πλαίσιο που διαμορφώνουν στο τοπικό κράτος οι νόμοι Κλεισθένης Ι και Καλλικράτης, η ΕΕ με αιχμή τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών επιβάλλει την πάλη για την κατάργησή τους, την πολιτική ανυπακοής και απειθαρχίας στο πλαίσιο που ορίζουν για τον προϋπολογισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων.
  • Την αναγκαία για αυτούς τους στόχους πάλη για τη διεθνιστική αποδέσμευση και την έξοδο από ΕΕ και ευρωζώνη.
  • Τη διεκδίκηση της πόλης από τα συμφέροντα που λυμαίνονται τις υποδομές, το δημόσιο και φυσικό πλούτο, τους δρόμους και τις πλατείες.
  • Την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων. Τη συμμετοχή στην πάλη για αυξήσεις, συνδικαλιστικές ελευθερίες, μόνιμη και σταθερή εργασία, κοινωνική ασφάλιση.
  • Τη διαμόρφωση ενός μάχιμου προγράμματος στη βάση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων που θα είναι μια πρόταση αγώνα προς το μαζικό λαϊκό κίνημα και όχι ένας κατάλογος παρακλήσεων προς την εξουσία.
  • Την υπεράσπιση της δημοκρατίας των λαϊκών συνελεύσεων, της απλής και ανόθευτης αναλογικής και τη λειτουργία σε αυτά τα πλαίσια της κοινής εκλογικής προσπάθειας, με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της εναλλαγής στις αιρετές θέσεις.
  • ·         Τη δέσμευση σε αυτή τη βάση ότι στο β’ γύρο δε θα στηριχτεί κανένα ψηφοδέλτιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και του συνόλου των ψηφοδελτίων της διαχειριστικής, μνημονιακής, φιλοΕΕ γραμμής υπακοής σε Κλεισθένη-Καλλικράτη. Ούτε θα υπάρξει συμμετοχή στη μόνιμη ή περιστασιακή πλειοψηφία αυτής της γραμμής γύρω από τη νέα δημοτική αρχή.

Αυτά τα σημεία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας σύντομης κοινής εκλογικής διακήρυξης που θα δεσμεύει τους συμμετέχοντες, μαζί με τις αναγκαίες πολιτικές οριοθετήσεις απέναντι σε δυνάμεις έχουν άλλο προσανατολισμό. Η μορφή της εκλογικής συμπόρευσης που προτείνουμε είναι αυτή της ισότιμης συνεργασίας σχημάτων μαχόμενης αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς. Ένα κοινό συντονιστικό εκλογικής καμπάνιας που θα λογοδοτεί στα σχήματα μπορεί να δρομολογεί τις κοινές πρωτοβουλίες και αξιοποιεί τις αυτοτελείς. Η ιδέα της συλλογικής ηγεσίας μπορεί να υπηρετήσει αυτή την προσπάθεια και τη δουλειά γύρω από το δημοτικό συμβούλιο, αν υπάρξει εκλογή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα