Θεσ/νίκη – «Η πόλη ανάποδα»: Η συλλογική εκπροσώπηση και οι πρώτες/οι 20 υποψήφιες/οι!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) σχετικά με τη συλλογική εκπροσώπηση του σχήματος για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και για την παρουσίαση των 20 πρώτων υποψηφίων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και δύο μέλη του Ξεκινήματος, ο σ. Θανάσης Μαρίνης και η σ. Κατερίνα Κλείτσα


Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΕΝΕΚΕΝ η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση της Πόλης Ανάποδα. Η συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού μελών, η εγγραφή αρκετών νέων, η δημιουργική συζήτηση σημαντικών θεμάτων και η λήψη αποφάσεων για αυτά μας έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την κρίσιμη περίοδο μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στη συνέλευσή μας συμμετείχαν περισσότεροι/ες από 100 συμπολίτες/ισσες και τα βασικά θέματα που την απασχόλησαν ήταν η ανάδειξη της συλλογικής μας εκπροσώπησης, η έγκριση από το σώμα των πρώτων 20 υποψηφίων, η ανάδειξη του λογότυπου του σχήματος, τα σημεία που πρέπει να δώσουμε έμφαση στο πρόγραμμα μας και οι συμμαχίες/ εκλογικές συνεργασίες του σχήματος με άλλα αριστερά δημοτικά σχήματα. Για το πρόγραμμα και τις συμμαχίες θα επανέλθουμε σε νέο δελτίο τύπου.

Συλλογική εκπροσώπηση

Η Πόλη Ανάποδα έχει αποφασίσει να μη διεξάγει την προεκλογική της εκστρατεία στοιχισμένη πίσω από κάποιον/α επικεφαλής υποψήφιο/α δήμαρχο. Έτσι, με βάση την απόφαση της προηγούμενης συνέλευσης και μετά τη συζήτηση της πρότασης του Συντονιστικού, ψηφίστηκε η ανάδειξη μιας πενταμελούς ομάδας συλλογικής εκπροσώπησης με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως συμμετοχή γυναικών, συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους χώρους, πολιτικό πλουραλισμό. Τα μέλη της ομάδας που θα εκπροσωπεί την Πόλη Ανάποδα είναι η Λουκία Αργυριάδου, η Μαρία Κέκη, ο Γιώργος Λογοθέτης, ο Θανάσης Μαρίνης και ο Κώστας Σαμδάνης. Για την/τον επικεφαλής που θα πρέπει βάσει του νόμου να αναγραφεί στο ψηφοδέλτιο του σχήματος, η συνέλευση αποφάσισε να υπάρχει η δυνατότητα είτε να επιλεγεί μέσα από τη συγκεκριμένη ομάδα είτε να επιλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα συμβεί λίγο καιρό πριν την κατάθεση του ψηφοδελτίου.

Οι πρώτες/οι 20 υποψήφιες/οι

Εγκρίθηκαν επίσης από το σώμα και παρουσιάστηκαν τα πρώτα 20 ονόματα των υποψηφίων του σχήματος, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι-ες και νέοι-ες με συμμετοχή σε κινήματα, συνδικαλιστικά σχήματα, κοινωνικούς χώρους, πρωτοβουλίες. Πρόκειται για τις/τους (σε αλφαβητική σειρά):

 • Αβραμίδου Σοφία: Ιδιωτική Υπάλληλος σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ με ενεργή συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα, μέλος της επιτροπής κατοίκων 5ου διαμερίσματος ενάντια στους Πλειστηριασμούς.
 • Αναστασιάδης Νίκος: Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά ώς μέλος της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Ενότητας. Μέλος της Επιτροπής Κατοίκων 5ης δημοτικής κοινότητας ενάντια στους Πλειστηριασμούς. Μέλος της γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς.
 • Απότσος Παντελής: Εργαζόμενος σε Μεταφορική Εταιρεία, Απόφοιτός Οικ. Επ. ΠΑΜΑΚ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Πολ. Επ. ΑΠΘ, μέλος επιτροπής κατοίκων 5ου Διαμερίσματος ενάντια στους Πλειστηριασμούς, μέλος Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων.
 • Αργυριάδου Λουκία: Εργαζόμενη σε περιβαλλοντική οργάνωση, απόφοιτος ΟΔΕ ΠΑΜΑΚ, κάτοχος Μεταπτυχιακού της Πολ/κης σχολής ΑΠΘ στη Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού, ενεργή συμμετοχή σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και στο φεμινιστικό και ΛΟΑΔΚΙ κίνημα, μέλος της Ανασύνθεσης ΟΝΡΑ, αρθρογράφος του alterthess.gr.
 • Γαζάκης Αντώνης: Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρόεδρος του ΔΣ του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», μέλος των Παρεμβάσεων ΔΕ, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσ/νίκης, ιδρυτικό μέλος του «Βαρδάρη» (Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσ/νίκης), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Marginalia – Σημειώσεις στο Περιθώριο.
 • Θεοδωρίδης Γιώργος: Πτυχιούχος  ΠΑΜΑΚ, με μεταπτυχιακό στην Οικολογική Οικονομία. Ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος 2006-2007. Στο παρελθόν εργάστηκε για την Greenpeace και το WWF, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια για την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ». Ενεργό μέλος των συνεταιριστικών εγχειρημάτων Βίος Coop και ΒΙΟΜΕ. Μέλος των Water Warriors που αγωνίζoνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
 • Καπλάνογλου Αλέξανδρος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι 35 ετών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως σχεδιαστής σε κατασκευαστική εταιρεία. Ενεργός στο κίνημα από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς.
 • Κάσσανδρος Θεοδόσης: Πτυχιούχος Φυσικός ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, εργαζόμενος ως ερευνητής με κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος την ποιότητα αέρα στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού και του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Φυσικού.
 • Κέκη Μαρία: Απόφοιτη Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα, ενεργό μέλος του Σ.Φ. Γεωπονίας, όπου διετέλεσε και μέλος του ΔΣ. Ιδρυτικό μέλος της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη.
 • Κλείτσα Κατερίνα: Αρθρογραφεί και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες γύρω από τα θέματα της γυναικείας καταπίεσης, του σεξισμού και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ανθρώπων. Συμμετέχει στην ομάδα γυναικών «Μαχητικές και Ελεύθερες» και είναι μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα.
 • Κρασοπούλου Αλέκα: Καθηγήτρια Αγγλικής. Μεταπτυχιακές σπουδές στον Κοινωνικό Αποκλεισμό. Διδάσκει σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.  Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών/τριων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κίνησης για δημόσιες συγκοινωνίες και του Sostetonero.
 • Λογοθέτης Γιώργος: Δικηγόρος, απόφοιτος ΑΠΘ. Μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.
 • Μαρίνης Θανάσης: Εργάζεται ως ταμίας στην Εθνική Τράπεζα και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων μέσα από την κίνηση «Πρωτοβουλία». Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα του 2006-07 και είναι ενεργός στους αντιφασιστικούς αγώνες. Ιδρυτικό μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας και μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα.
 • Μπακέλλας Χρήστος: Μάχιμος Δικηγόρος (ενδεικτικά: ΒΙΟΜΕ, πρ. Εργαζομένων Αγγελιοφόρου, Εργαζομένων στη Εφ. Μακεδονία), πρ. μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ, Πρόεδρος ΚΕΕ στο Δημοψήφισμα για την Ιδιωτικοποίηση του Νερού, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.
 • Παϊσίου Καρολίνα: Αρχιτέκτονας Μηχανικός, μισθωτή εργαζόμενη σε τεχνικό γραφείο , απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας με ενεργή συνδικαλιστική δράση, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
 • Παρδάλη Μαρία: Λογίστρια, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
 • Σαμδάνης Κώστας: Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ιδρυτικό μέλος ΣΜΤ-Μακεδονίας, μέλος Κεντρικής αντιπροσωπείας ΤΕΕ και αντιπροσωπείας Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΤΕΕ, μέλος αντιπροσωπείας Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, ενεργό μέλος του ΣΦ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ στο φοιτητικό κίνημα 2006-2007.
 • Σάνη Αμαλία: Φοιτήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σπουδάστρια στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως μουσικός.
 • Στόλης Βασίλης: Εργάζεται ως μουσικός, σπούδασε Οικονομικά στο ΔΕΟΠΣ ΠΑΜΑΚ. Κάτοχος μεταπτυχιακού Πολ. Επ. ΑΠΘ, ενεργός στα κοινά της πόλης.
 • Σώχαλης Νίκος: Μάχιμος Δικηγόρος, μέλος της traveling light – Ομάδας Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστ(ρι)ών, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα