Θεσ/νίκη: Με επιτυχία η δράση του σχήματος «Η πόλη ανάποδα» στη στοά Μοδιάνο

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) για το γλέντι επανοικειοποίησης της στοάς Μοδιάνο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/2.Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της  τσικνοπέμπτης το γλέντι επανοικειοποίησης της ιστορικής Στοάς του Μοδιάνο, η οποία πριν δύο χρόνια ξεπουλήθηκε όσο-όσο για να γίνει mall. Παρά το εξώδικο του κ. Φάις που αγόρασε τη Μοδιάνο μέλη του δημοτικού σχήματος «Η πόλη ανάποδα» αλλά και πολίτες συμμετείχαν στη δράση και έστειλαν το μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της στοάς.

Υπενθυμίζεται ότι «πριν από λίγες ημέρες δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η έγκριση της μελέτης για την “ανάπλαση” της Στοάς Μοδιάνο από τον νέο της ιδιοκτήτη, την One Salonica και τον κύριο Σαμ Φάις. Και μόνο το γεγονός ότι ένα “ιστορικό διατηρητέο μνημείο”, όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα η Στοά, έχει πια για ιδιοκτήτη του μια εταιρία που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, είναι αρκετό για να μας στεναχωρεί».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος «Η πόλη ανάποδα», «εμείς πιστεύουμε ότι η Στοά θα έπρεπε να διατηρηθεί ως αυτό που ήταν: ως μια προσιτή, λαϊκή αγορά φρέσκων, ποιοτικών, τροφίμων και ταυτόχρονα ως ένας ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, δημόσιος χώρος. Η αναγκαία συντήρηση ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα έπρεπε να γίνει με δημόσια επένδυση, η οποία άλλωστε θα αποσβενόταν εύκολα από τα νοίκια των 144 καταστημάτων, χωρίς βέβαια τα υπερκέρδη που ποντάρει ο κ. Φάις.

Ακόμα περισσότερο, μια τέτοια ιστορική, δημόσια αγορά, λέμε εμείς, θα μπορούσε να στηρίξει συνεργατικά εγχειρήματα και ντόπιους παραγωγούς, προωθώντας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και με λογικό λειτουργικό κόστος. Τότε, όχι μόνο θα έμενε ζωντανή, αλλά θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αγροτικής και της συνεργατικής παραγωγής, θα έδινε δουλειές και θα αποτελούσε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

«Η επιλογή μας να αναδείξουμε τη ντροπιαστική αυτή συναλλαγή γύρω από ένα ιστορικό μνημείο της πόλης, προφανώς θύμωσε τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος μας έστειλε εξώδικο -κοινοποιώντας το στην Αστυνομία και τον Εισαγγελέα- καλώντας μας να ακυρώσουμε την εκδήλωση.

Αυτό που εμείς θέλαμε και το πετύχαμε ήταν να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα κοινά αγαθά και τους κοινούς χώρους. Να δείξουμε ότι οι μέρες της σιωπής και της υποταγής κάποτε θα τελειώσουν. Ότι εμείς θα είμαστε εδώ για να καταγγέλλουμε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε για τα δίκια της πόλης και των κατοίκων της» τονίζει στη συνέχεια η ανακοίνωση.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,112ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής