Θεσ/νίκη – Απάντηση της «Πόλης Ανάποδα» στο εξώδικο του κ. Φάις: το Μοδιάνο ανήκει στο λαό!

Δημοσιεύουμε απάντηση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) στο εξώδικο του κ. Φάις που προσπαθεί να μπλοκάρει το γλέντι επανοικειοποίησης της στοάς Μοδιάνο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 28/2.Όπως ξέρετε, η «Πόλη Ανάποδα», στο πλαίσιο των δράσεων της για την προστασία των δημόσιων χώρων και τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, σχεδιάζει να γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη με ένα γλέντι επανοικειοποίησης της ιστορικής Στοάς του Μοδιάνο, η οποία πριν 2 χρόνια ξεπουλήθηκε όσο-όσο για να γίνει mall.

Η επιλογή μας να αναδείξουμε τη ντροπιαστική αυτή συναλλαγή γύρω από ένα ιστορικό μνημείο της πόλης, προφανώς θύμωσε τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος μας έστειλε εξώδικο -κοινοποιώντας το στην Αστυνομία και τον Εισαγγελέα- καλώντας μας να ακυρώσουμε την εκδήλωση.

Τόσο το καλύτερο. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα κοινά αγαθά και τους κοινούς χώρους. Να δείξουμε ότι οι μέρες της σιωπής και της υποταγής κάποτε θα τελειώσουν. Ότι εμείς θα είμαστε εδώ για να καταγγέλλουμε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε για τα δίκια της πόλης και των κατοίκων της.

Σύμφωνα βέβαια με το εξώδικο, ο λόγος της απαγόρευσης δεν είναι οι «τυχόν παραβιάσεις θεμάτων ιδιοκτησίας», αλλά η «στατικότητα» του κτηρίου και η «προσωπική μας ασφάλεια». Εκτιμούμε εύλογα ότι ούτε η στατικότητα του κτηρίου, το οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε κανονικά με χιλιάδες επισκέπτες και έκλεισε για να το αναπλάσουν οι νέοι ιδιοκτήτες, ούτε η ασφάλεια κανενός μας θα κινδυνεύσει από την ολιγόωρη, συμβολική παρουσία μερικών δεκάδων ανθρώπων στην ισόγεια είσοδο της Στοάς. Αυτό που κινδυνεύει είναι η νομιμοποίηση και η σιωπηρή αποδοχή της ιδιωτικοποίησης.

Και σε κάθε περίπτωση, μας ακούγεται λίγο αστείο ο κ. Φάις, εξέχον διεθνοπιστωτικό στέλεχος που λαμπρύνει με την παρουσία του τα Panama Papers και ο οποίος το 2001 έφτασε να προφυλακιστεί ως «υπεύθυνος των Μακεδονικών Κλωστηρίων» (όπως αναφέραν τα τότε δημοσιεύματα) για την απάτη του Χρηματιστηρίου, να μιλά για νομιμότητα και να φροντίζει την ασφάλεια μας.

Για να είμαστε λοιπόν σαφείς, η γιορτή μας θα γίνει -εκεί που τη σχεδιάζουμε, στην είσοδο της Στοάς επί της Ερμού. Όλη αυτή η κινητοποίηση του κυρίου Φάις και των συνεργατών του στην κυβέρνηση και το Δήμο μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν μαζί με τη Στοά Μοδιάνο πουλήθηκε και το πεζοδρόμιο μπροστά από αυτήν! Ακόμα κι έτσι όμως, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Το Μοδιάνο -το ξαναλέμε- δεν ανήκει σε κανέναν κύριο Φάις: ανήκει στην ιστορία και το λαό αυτής της πόλης. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει γκλαμουροταβέρνα για τουρίστες.

7,125ΥποστηρικτέςΚάντε Like
587ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής