Θεσ/νίκη – «Η πόλη ανάποδα»: Στόχος μας να εκφράσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολλών [βίντεο]

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του νέου δημοτικού σχήματος «Η πόλη ανάποδα» μετά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/2 όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις του σχήματος για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και βίντεο από ρεπορτάζ του TV 100.Τις βασικές θέσεις τους παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Πέμπτης τα μέλη του νέου αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος «Η πόλη ανάποδα» που θα συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Η πόλη ανάποδα» δεν εκπροσωπηθεί από έναν υποψήφιο δήμαρχο αλλά από μια συλλογική ομάδα. Παράλληλα, το ανώτατο αποφασιστικό όργανο θα είναι η συνέλευση που θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η επόμενη θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Τα μέλη του σχήματος καλούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην πόλη που κατοικούν.

Όπως αναφέρθηκε οι δράσεις του δημοτικού σχήματος θα κινηθούν σε διάφορους άξονες δράσης εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωταρχικό μέλημα να μη μένει κανένας άνθρωπος της πόλης χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ θεωρείται άμεση ανάγκη να αγωνιστεί ο κόσμος της πόλης για ποιοτικότερες και δωρεάν μετακινήσεις.

Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα θεωρείται η έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων, ενώ όπως τονίστηκε δεν πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης.

Σε σχέση με την πανεπιστημιούπολη τα μέλη της κίνησης τόνισαν πως πρέπει να μετατραπεί το ΑΠΘ σε χώρο επαφής με τον πολιτισμό και την επιστήμη για όλους τους πολίτες, και τα εγκαταλελειμμένα κενά κτίρια του δήμου να δοθούν σε καλλιτεχνικές ομάδες για την πολιτιστική τους δραστηριότητα.

Σημαντικά ζητήματα θεωρούνται, επίσης, η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και η ενδυνάμωση του αντιφασιστικού κινήματος, μετά και τις αυξημένες φασιστικές επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος.

Ο Γιώργος Λογοθέτης δήλωσε πως «οι τελευταίες διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έκαναν τίποτα για να ανασχέσουν τις συνέπειες των μέτρων και της κρίσης που έπληξαν τους πολλούς, τους φτωχούς, τους καθημερινούς ανθρώπους της πόλης, αντιθέτως ταυτίστηκαν με τις κυρίαρχες πολιτικές» και συνέχισε λέγοντας πως «εμείς φτιάξαμε αυτό το σχήμα για να εκφράσουμε αυτές τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολλών και να οργανώσουμε αγώνες για τα τοπικά θέματα, ώστε να κατακτήσουμε νίκες για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες της πόλης».

Από την πλευρά της η Στέλλα Αβέλλα διαπίστωσε πως στο εν λόγω δημοτικό σχήμα «συσπειρώνονται πολιτικές οργανώσεις και ανένταχτοι αγωνιστές από όλο το φάσμα της ριζοσπαστικής αριστεράς» και «σε επίπεδο δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει ένα τέτοιο σχήμα με μετωπικά χαρακτηριστικά».

«Μέσα από τέτοιες κινήσεις και συσπειρώσεις και με την μέγιστη δυνατή ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς θα μπορέσει το σχήμα να συμβάλει στην έκφραση των απλών καθημερινών ανθρώπων και να τους εμπλέξουμε σε καθημερινές και ριζοσπαστικές πρακτικές» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Βέλλα.

Από την μεριά του ο Γιάννος Νικολάου αναφέρθηκε στην οργανωτική δομή και λειτουργία του δημοτικού σχήματος. Όπως είπε, «αυτό που γίνεται συνήθως είναι κάποιος να αυτοανακηρύσσεται υποψήφιος δήμαρχος, να ανακοινώνει την υποψηφιότητα του, στη συνέχεια να βρίσκει μια δεκάδα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και μετά να συζητά το πρόγραμμα».

«Εμείς το κάνουμε εντελώς ανάποδα» ανέφερε στη συνέχεια εξηγώντας ότι «ξεκίνησε μια συζήτηση από το καλοκαίρι με συνελεύσεις, όπου διαμορφώθηκαν το πρόγραμμα και οι θέσεις μας, είχαμε την ιδρυτική μας συνέλευση, μετά θα επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο και στη συνέχεια αντί να υπάρχει ένας υποψήφιος δήμαρχος, και στον αντίποδα των προσωποκεντρικών σχημάτων που υπάρχουν στην πόλη, θα επιλέξουμε μια ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης τεσσάρων ατόμων για να εκφράσει διαδοχικά τις συλλογικές θέσεις που όλοι μαζί αποφασίζουμε» σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα