Δήμος Θεσ/νίκης: Γιατί είναι σημαντική η πρωτοβουλία για ένα νέο δημοτικό σχήμα


Θανάσης Μαρίνης
Γιάννος ΝικολάουΈχουμε ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες/τριες μας ότι το Σάββατο 9 Φλεβάρη στις 4μμ στον χώρο «Ένεκεν» (Πρ. Κορομηλά 37) θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση ενός νέου ριζοσπαστικού, κινηματικού και δημοκρατικού σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το «Ξεκίνημα» συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, μαζί με άλλες οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς*, κάποιες απ’ τις οποίες έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι 2015, άλλες προέρχονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες από τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και άλλες δε συμμετέχουν σε κάποιο μέτωπο.

Το ιστορικό

Το Ιούνιο του 2018 έγινε μια πρώτη συνέλευση-εκδήλωση με πρωτοβουλία της πολιτικής οργάνωσης «Αναμέτρηση», μέλη της οποίας συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με σκοπό μια συζήτηση μεταξύ των οργανώσεων που έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκείνη τη συνάντηση ως «Ξ» είχαμε κάνει συγκεκριμένο κάλεσμα για έναν «μόνιμο συντονισμό» των οργανώσεων που καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα της κοινής δράσης στο επίπεδο του κινήματος και την σημασία ενός ριζοσπαστικού – επαναστατικού πολιτικού προγράμματος. Πράγματι, στην κινητοποίηση της ΔΕΘ αλλά και στην αντιφασιστική κινητοποίηση στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, υπήρξανε κοινά καλέσματα, αφίσες και συμπόρευση στις διαδηλώσεις.

Σε αυτές τις συσκέψεις, πέρα από τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, έγιναν και συζητήσεις για τοπικά θέματα και το «κενό» που υπάρχει στα αριστερά σε επίπεδο δήμου και την αναγκαιότητα ενός μαχητικού δημοτικού σχήματος. Έτσι, στη συνέλευση της 1ης Νοέμβρη (κάλεσμα και απολογισμός) μετά από πρόταση μας, πάρθηκε η απόφαση για δημιουργία ομάδας εργασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση και από τη συνέλευση της 29ης Νοέμβρη (κάλεσμα και ρεπορτάζ) και μετά εργάστηκε εντατικά για τη δημιουργία του σχήματος.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία

Στις σημερινές συνθήκες, με τη γενική υποχώρηση των εργατικών αγώνων και του κινήματος που ακολούθησε την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές και το «σοκ» που έχει προκληθεί στην κοινωνία και την Αριστερά, μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και εσωτερικό δημοκρατικό κλίμα στις διαδικασίες της, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος.

Η εισηγητική πρόταση για το πολιτικό πρόγραμμα του δημοτικού σχήματος (την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ) ξεκινάει με μια γενική αναφορά στην περίοδο, το τοπίο στο Δήμο Θεσσαλονίκης και θέτει τα βασικά σημεία της φυσιογνωμίας του σχήματος και για τι αγωνιζόμαστε. Πέρα από τα γενικά, υπάρχουν 8 θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί η δράση και πολιτική του σχήματος μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά, και οι οποίοι αναφέρονται στους εργαζόμενους, τους φτωχούς, το περιβάλλον, τα κοινά αγαθά, ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό αλλά και τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, των γυναικών κλπ.

Στόχος μας για το επόμενο διάστημα θα είναι να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμα και να δώσουμε το παράδειγμα, μέσα από συγκεκριμένες εκστρατείες, για το τι θα έπρεπε να κάνει π.χ. ένας δήμος που θα τάσσονταν σαφώς ενάντια στους φασίστες και τον εθνικισμό, τι θα έπρεπε να κάνει για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης αύξησης των ενοικίων, για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, κλπ.

Δεν θέλουμε «ακόμα έναν υποψήφιο Δήμαρχο»

Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα, μέχρι στιγμής υπάρχουν 25 υποψήφιοι δήμαρχοι που θα κατέβουν στις εκλογές. Η κίνησή μας δεν αποσκοπεί στο να προσθέσει ακόμα ένα άτομο στην κούρσα της διεκδίκησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα μαζικό, με τις δικές του διαδικασίες και μαχητικό, με παρέμβαση στο δρόμο και την κοινωνία. Ταυτόχρονα, δεν ξεκινάμε από το «μηδέν», καθώς οι διάφορες οργανώσεις που πήραμε την πρωτοβουλία, έχουμε ήδη ένα παρελθόν στο κίνημα και τους αγώνες, αλλά έχουμε και διαφορετικές αφετηρίες και αυτό θα εκφραστεί τόσο σε επίπεδο εκστρατείας, όσο και στο ψηφοδέλτιο. Αντί λοιπόν για «ακόμα έναν υποψήφιο δήμαρχο», έχουμε αποφασίσει ότι θα συμμετέχουμε στις εκλογές με συλλογική ηγεσία, η οποία θα εκφράζει την πολυσυλλεκτικότητα του εγχειρήματος.

Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο και προοδευτικό άνθρωπο να ενταχτεί σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει κατά τη γνώμη μας τεράστια σημασία για δύο λόγους: αφ΄ ενός δίνει ένα στίγμα ενωτικής προσέγγισης και συνεργασίας εντός της Αριστεράς και αφ’ ετέρου μπορεί να συμβάλλει στην διαδικασία οργάνωσης στην βάση της κοινωνίας ώστε να δοθούν μάχες για τα καθημερινά προβλήματα.

Ραντεβού, λοιπόν, το Σάββατο 9 Φλεβάρη στις 4μμ στο χώρο «ΕΝΕΚΕΝ» (Προξένου Κορομηλά 37)!

*Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι: Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, Ξεκίνημα, Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά, ενώ παρακολουθεί τις διαδικασίες και η Παρέμβαση
7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
594ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής