Δήμος Θεσ/νίκης – Θετικά βήματα στην παρέμβαση/συνεργασία της Αριστεράς

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

 

Την Πέμπτη 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή συνέλευση με θέμα:

«Η παρέμβαση της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης»

Το κάλεσμα, που υπέγραφε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» για την παρέμβαση της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προέκυψε από τη συνέλευση της 1ης Νοέμβρη, απευθύνθηκε σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε αρκετές συλλογικότητες του κινήματος (Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ΒΙΟΜΕ, επιτροπές κατοίκων ενάντια στους πλειστηριασμούς, ΛΟΑΤ+ ομάδες, κ.α.).

Στη συνέλευση πήραν μέρος, πέρα από τις διοργανώτριες οργανώσεις*, το Αριστερό Ρεύμα, η ΔΕΑ, η ΑΡΑΣ, η Παρέμβαση, το ΝΑΡ και η συλλογικότητα Sylvia Rivera, από τον ΛΟΑΤ+ χώρο.

Με την εξαίρεση του ΝΑΡ, που ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει σε κοινές πρωτοβουλίες με δυνάμεις που προέρχονται από τη Λαϊκή Ενότητα, η συνέλευση κινήθηκε σ’ ένα ενωτικό και συντροφικό κλίμα.

Φάνηκε να υπάρχει κατανόηση ότι στις δοσμένες συνθήκες οπισθοχώρησης του κινήματος, κρίσης της Αριστεράς και προσπάθειας δυναμικής επανεμφάνισης της Ακροδεξιάς στην πόλη μας, με όχημα το Μακεδονικό, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση δυνάμεων και η μετωπική μας συμπόρευση σε επίπεδο Δήμου.

Επιπλέον, ήταν κοινός τόπος ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δημοτικού σχήματος, με δική του ζωή και διαδικασίες. Ενός δημοτικού σχήματος με ριζοσπαστικά, κινηματικά και μαχητικά χαρακτηριστικά που θα διέπεται από εσωτερική δημοκρατία, μακριά από παραγοντισμούς και καπελώματα και θα συνδέει τις καθημερινές μάχες στην πόλη μας με την ανάγκη συνολικότερων πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών.

Τέθηκαν προς συζήτηση και κάποιες πρώτες επεξεργασίες σχετικά τόσο με τις θέσεις/πρόγραμμα του υπό διαμόρφωση δημοτικού σχήματος όσο και με την εσωτερική του λειτουργία, απέναντι στις οποίες δεν εμφανίστηκαν αγεφύρωτες διαφορές.

Η απόφαση που πάρθηκε στο τέλος της διαδικασίας ήταν οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες και οι αγωνιστές/αγωνίστριες που ενδιαφέρονται, να πλαισιώσουν την ομάδα πρωτοβουλίας προκειμένου να προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά με τις θέσεις και τη λειτουργία του σχήματος. Η πρώτη συνάντηση μπήκε για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε μέσα από μια σειρά συναντήσεων προετοιμασίας να πάμε για την ανοιχτή ιδρυτική συνέλευση στα τέλη Γενάρη.

Ως ΞΕΚΙΝΗΜΑ θεωρούμε ότι η συνέλευση της Πέμπτης λειτούργησε προωθητικά,  αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα ανοιχτά για την επόμενη περίοδο. Εμείς, από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή με ειλικρινή και συντροφικό τρόπο.

 

* Αναμέτρηση, Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δικτύωση για την ριζοσπαστική αριστερά, Κόκκινο Νήμα, Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα