Ιδρυτική συνέλευση για τη δημιουργία νέου ριζοσπαστικού σχήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου για την ιδρυτική συνέλευση ενός νέου ριζοσπαστικού, κινηματικού και δημοκρατικού σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ»), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9/2, στις 4μμ στον χώρο «ΕΝΕΚΕΝ» (Προξένου Κορομηλά 37). Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τα δυο εισηγητικά κείμενα που θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της συνέλευσης.Ιδρυτική συνέλευση για τη δημιουργία νέου ριζοσπαστικού, κινηματικού και δημοκρατικού σχήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης


Την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου, κινηματικού δημοτικού σχήματος στη Θεσσαλονίκη παίρνουν οργανώσεις και αγωνιστές από όλο το φάσμα της αντιπολιτευόμενης, ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τις αρχές Νοέμβρη, μέσα από 2 ανοιχτές συνελεύσεις, με τη συμμετοχή πάνω από 100 ανθρώπων της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς της πόλης. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι ένα απλό εκλογικό κατέβασμα, αλλά η δημιουργία ενός χώρου υποδοχής όσων θέλουν να αγωνιστούν για μια ανθρώπινη, ανοιχτή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη, κόντρα στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον εργασιακό μεσαίωνα, το ρατσισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Η ομάδα πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκε, προετοίμασε προτάσεις για το πολιτικό πλαίσιο, το πρόγραμμα και τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας του νέου σχήματος. Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις, το σχήμα θα αναφέρεται στη ριζοσπαστική αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, χωρίς να ταυτίζεται με καμία από τις υφιστάμενες πολιτικές οργανώσεις και μέτωπα. Θα στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, στην τοπική εξουσία, στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, το σχήμα θα βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του, στη συλλογικότητα και στην εσωτερική δημοκρατία. Πυρήνας του θα είναι η τακτική συνέλευση των μελών του, ενώ θα λειτουργούν επίσης ένα εκλεγμένο συντονιστικό και ομάδες εργασίας.

Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, το σχήμα θα συμμετέχει με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο ανθρώπων από τους αγωνιζόμενους, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα έχει επικεφαλής ή υποψήφιο δήμαρχο, αλλά θα εκπροσωπείται από μία συλλογική ηγεσία 4 ατόμων.

Οι εισηγήσεις αυτές θα συζητηθούν και θα κριθούν δημοκρατικά στην ιδρυτική συνέλευση του νέου σχήματος, από τα μέλη που θα εγγραφτούν επιτόπου. Η συνέλευση αυτή θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 9 Φλεβάρη, στις 16.00 στο χώρο «ΕΝΕΚΕΝ» (Προξένου Κορομηλά 37).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της ιδρυτικής συνέλευσης, το κάλεσμα αυτό απευθύνεται «στους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Αυτούς και αυτές που δουλεύουν 10 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, που χάνουν τις Κυριακές τους δουλεύοντας στα πολυκαταστήματα, που ρισκάρουν τις ζωές τους στα μηχανάκια και τα εργοτάξια, που κυνηγάνε αέναα προκηρύξεις, σεμινάρια και μεταπτυχιακά. Στις άνεργες, τους συνταξιούχους, τις αυτοαπασχολούμενες, τους μπλοκάκηδες, του νέους επιστήμονες με τα πολλά πτυχία και τα καθόλου λεφτά. Σε αυτούς που έχουν πληρώσει την κρίση και τα μνημόνια και τους τελειώνει ο μισθός τις πρώτες 2 εβδομάδες του μήνα.

Σε αυτές και αυτούς που στριμώχνονται στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Στους μετανάστες. Στους φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο και σε αυτούς που κινδυνεύουν να τους αρπάξει το σπίτι η τράπεζα. Στους ανάπηρους που πέφτουν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα. Στις γυναίκες που καταπιέζονται από το σεξισμό, σε αυτές και αυτούς που υφίστανται διακρίσεις με βάση και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στις ομάδες που κάνουν τέχνη σε υπόγεια και βιοτεχνικούς χώρους. Στα στέκια της κοινωνικής αλληλεγγύης και στις επιτροπές αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, στα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, στα σωματεία και τις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων και των ανέργων. Σε όσους ασφυκτιούν μέσα στον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση, σε όσους εξοργίζονται με στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους εξοπλισμούς, σε όσους δεν ανέχονται τον εθνικισμό και τους φασίστες».

Πρόγραμμα Συνέλευσης, Σάββατο, 9 Φλεβάρη, στις 16.00 στο χώρο “ΕΝΕΚΕΝ” (Προξένου Κορομηλά 37):

• 16.00-20.00 εγγραφή μελών, δήλωση συμμετοχής σε Ομάδες Εργασίες και Συντονιστικό
• 16.30-17.00 Παρουσίαση της εισήγησης
• 17.00-20.00 Συζήτηση, κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων και τροπολογιών
• 20.00-21.00 Ψηφοφορίες – αποφάσεις και συγκρότηση συντονιστικού

Ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση ριζοσπαστικού, μαχητικού, πραγματικά δημοκρατικού σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Για περισσότερες πληροφορίες:
Το facebook event

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Νίκος Νικήσιανης :6976629310
Θανάσης Μαρίνης:6971894851
Γιώργος Θεοδωρίδης: 6978586568

Εισήγηση Πολιτικού Προγράμμ… by on Scribd

Εισήγηση Οργανωτικών – Δημο… by on Scribd

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα