Μαζική και ζωντανή και η 2η συνέλευση της Πόλης Ανάποδα στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ από το «Ξ»


Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα». Συμμετείχαν πάνω από 90 άτομα και τα βασικά θέματα ήταν η ανάδειξη της συλλογικής εκπροσώπησης, η έγκριση από το σώμα και η ανακοίνωση των πρώτων 20 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και η απάντηση στην πρόταση του σχήματος «Δύναμη ανατροπής-Αντικαπιταλιστική κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης» (που στηρίζεται από το ΝΑΡ) για εκλογική συνεργασία.

Συλλογική εκπροσώπηση και ψηφοδέλτιο

Η Πόλη Ανάποδα στις επερχόμενες εκλογές δε θα εκπροσωπείται από έναν ή μία υποψήφιο/α Δήμαρχο, αλλά από ομάδα, που θα είναι επιφορτισμένη με τη δημόσια εκπροσώπηση του σχήματος, ομάδα που φυσικά θα είναι υπόλογη στο συντονιστικό και τη συνέλευση.

Στην συνέλευση μετά από συζήτηση ψηφίστηκε 5μελής ομάδα που επιδιώχθηκε να πληροί μια σειρά από κριτήρια: συμμετοχή γυναικών, πλειοψηφία εργαζομένων, πολιτικός πλουραλισμός, κα, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Εγκρίθηκαν επίσης από το σώμα και παρουσιάστηκαν τα πρώτα 20 ονόματα των υποψηφίων του σχήματος. Σύντροφοι και συντρόφισσες από 9 διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές. Στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι-ες και νέοι-ες με συμμετοχή σε κινήματα, συνδικαλιστικά σχήματα, κοινωνικούς χώρους, πρωτοβουλίες, κτλ. Η πρώτη εικόνα θεωρούμε ότι είναι πολύ θετική και αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την δυναμική συνέχιση του εγχειρήματός μας. Τα ονόματα των πρώτων 20 υποψηφίων επίσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Εκλογική συνεργασία με το ΝΑΡ

Η δυναμική της Πόλης Ανάποδα έχει προκαλέσει διεργασίες στο σύνολο της Αριστεράς της πόλης. Ο ενωτικός χαρακτήρας, οι κινηματικές πρωτοβουλίες και το ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Όπως είναι γνωστό, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διασπάστηκαν σε επίπεδο δήμου, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη κρίση που βρίσκεται αυτός ο χώρος. Το ΣΕΚ πήρε την πλειοψηφία και ανακοίνωσε δικό του επικεφαλής στην κοινή μέχρι τώρα παράταξη «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση του ΝΑΡ. Το ΝΑΡ προχώρησε στην ανακοίνωση νέου δημοτικού σχήματος με το όνομα «Δύναμη ανατροπής- Αντικαπιταλιστική κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης» και απέστειλε πρόσκληση εκλογικής συνεργασίας τόσο στην Πόλη Ανάποδα όσο και σε άλλα σχήματα/οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς.

H εκτίμηση μας είναι ότι ένα κοινό εκλογικό κατέβασμα θα είναι μια θετική εξέλιξη από πολλές απόψεις. Στο γενικό πολιτικό επίπεδο, στη δυνατότητα συσπείρωσης δυνάμεων και την δυναμική που μπορεί να αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα, κλπ.

Γι’ αυτό εκφραστήκαμε θετικά για την εκλογική συνεργασία των δύο σχημάτων πάνω σε ένα βασικό πρόγραμμα συγκεκριμένων σημείων πάλης, διατηρώντας, φυσικά, το κάθε σχήμα την αυτοτέλειά του.

Η συνέλευση της Πόλης Ανάποδα κατέληξε ότι έχει μια κατ’ αρχήν θετική αντιμετώπιση στην προοπτική της εκλογικής συνεργασίας με τις δυνάμεις του ΝΑΡ, και επιφορτίστηκε το συντονιστικό να απαντήσει στην συγκεκριμένη πρόταση που μας έγινε, να διερευνήσει τις παραμέτρους μιας τέτοιας συμφωνίας και να φέρει το θέμα για απόφαση στην επόμενη συνέλευση.

Τέλος, αποφασίστηκε το λογότυπο του σχήματος και η συμμετοχή της Πόλης Ανάποδα στην πορεία της 8ης Μάρτη ενάντια στη γυναικεία καταπίεση.

Κάντε like στη σελίδα της Πόλης Ανάποδα στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα