Δημοτικές εκλογές στην Αθήνα: γιατί πρέπει να οργανώσουμε το «μαύρισμα» του Κασιδιάρη

Ο δρόμος για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ανοίξει και η Χρυσή Αυγή έχει ανακοινώσει τους υποψηφίους της σε 12 Περιφέρειες και 9 Δήμους. Ανάμεσά τους ο Ηλίας Κασιδιάρης με την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας, που κατεβαίνει με το όνομα «Ελληνική Αυγή».

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου έρχεται τέταρτο με 8,1%, όταν στις δημοτικές εκλογές του 2014 είχε λάβει στον πρώτο γύρο περίπου 17%. Η πτώση στα ποσοστά δεν πρέπει να αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οι φασίστες θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία για να διασπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Η εμπειρία τόσο από την παρουσία του Μιχαλολιάκου μέσα στο Δήμο της Αθήνας όσο και από τον κοινοβουλευτικό βίο της Χρυσής Αυγής, είναι πολύτιμη για να εξάγουμε κάποια βασικά συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που αξιοποιεί η Χρυσή Αυγή τις εκλογές.

Ένα πρόγραμμα για τις ανάγκες των φασιστών

Από το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα μπορεί κανείς να καταλάβει προς τα που στρέφονται τα βέλη του προγράμματός τους. «Για να καθαρίσει η Αθήνα» γράφει το φυλλάδιο, ένα σύνθημα που παραπέμπει αυτόματα στο προεκλογικό σλόγκαν της Χρυσής Αυγής του 2012 «Για να ξεβρωμίσει ο τόπος». Μόνο που η «καθαριότητα» την οποία φαντάζεται ο Κασιδιάρης, δεν έχει σχέση με τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου.

Στο προεκλογικό φυλλάδιο όπου αναγράφονται οι βασικές τους θέσεις διαβάζει κανείς:

«Μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα. Πάταξη της λαθρομετανάστευσης, των ναρκωτικών και του παρεμπορίου. Σύσταση Ειδικών Ομάδων της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα παρεμβαίνουν άμεσα και θα εξαλείφουν όλες τις εστίες ανομίας».

«Όχι ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα».

«Όχι μαζικές δημόσιες προσευχές μουσουλμάνων στο κέντρο της πόλης. Στήριξη των κινητοποιήσεων ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ελλάδος. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε πακιστάν η πρωτεύουσα των Ελλήνων».

Από τις πρώτες γραμμές του προγράμματος είναι ξεκάθαρος ο ρατσιστικός του χαρακτήρας βάζοντας στο στόχαστρο μετανάστες και πρόσφυγες με την απαραίτητη δόση ισλαμοφοβίας.

Αυτό που αφήνει να εννοηθεί είναι ότι η εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, και το παραεμπόριο συνδέονται άμεσα και αποκλειστικά με τους μετανάστες. Χωρίς να θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια στις παραβατικές συμπεριφορές μερίδας μεταναστών, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι μετανάστες εμπλέκονται με κυκλώματα του εγκλήματος. Ή ότι τα κυκλώματα του εγκλήματος περιλαμβάνουν μόνο μετανάστες.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο ρατσισμός

Οι υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας έχουν πολλά υπαρκτά προβλήματα (ελεύθεροι χώροι, απορρίμματα, διάλυση υποδομών, έλλειψη χώρων και πόρων για δημοτικές δραστηριότητες, ανεργία, ακριβά ενοίκια, κα), που όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Κασιδιάρη, γιατί σε αυτά δεν μπορεί εύκολα να προβάλλει την ρατσιστική του ατζέντα. Φυσικά ένα από τα προβλήματα είναι και η εγκληματικότητα, τα κυκλώματα των ναρκωτικών και του trafficking, από τα οποία όμως υποφέρουν ταυτόχρονα Έλληνες και μετανάστες γείτονες.

Και τι προτείνει ο Κασιδιάρης για να «καταπολεμηθεί» το έγκλημα; Αντί να κάνει προτάσεις για την αναβάθμιση των γειτονιών της Αθήνας με χώρους πρασίνου, ελεύθερων χώρων, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προτείνει ειδικές ομάδες της δημοτικής αστυνομίας. Δηλαδή ακόμα περισσότερη καταστολή, μια πολιτική που έχει εμφανώς αποτύχει.

Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό φαινόμενο, και μόνο ως τέτοιο μπορεί να λυθεί. Η καταστολή το μόνο που κάνει είναι να «μεταφέρει» το πρόβλημα από τη μία γειτονιά και να το πηγαίνει σε μια άλλη. Επιπλέον, η καταστολή χρησιμοποιείται από την αστυνομία για να ελέγχει ότι δεν της αρέσει, ανεξάρτητα από το αν σχετίζεται με εγκληματικές δραστηριότητες ή όχι.

Οι «δικοί τους» επιχειρηματίες

Παρακάτω στο πρόγραμμα της «Ελληνικής Αυγής» διαβάζουμε:

«Έξωση των εργολάβων–νταβατζήδων από τον Δήμο Αθηναίων. Επανεκκίνηση της λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών, ιδίως στους τομείς της καθαριότητας, της ανακύκλωσης και του καλλωπισμού των δημοσίων χώρων».

Εδώ το πρόγραμμα προσπαθεί να δείξει ένα «αντισυστημικό» προσωπείο. Στην ουσία όμως δεν λέει τίποτα. Τι σημαίνει «επανεκκίνηση» των δημοτικών υπηρεσιών; Το μόνο που έρχεται στο μυαλό μας είναι ότι η Χρυσή Αυγή θέλει να διώξει τους σημερινούς «εργολάβους-νταβατζήδες» για να φέρει δικούς της εργολάβους-νταβατζήδες.

Εξάλλου, η φιλική προς συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στάση τους φαίνεται από τον τρόπο που κινούνται στη βουλή. Σύμφωνα με το vouliwatch από το 2013 μέχρι τον Απρίλη του 2018 έχουν καταγραφεί 140 ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής που έχει καταθέσει στη Βουλή σχετικά με ναυτιλιακές – εφοπλιστικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες ζητούσαν ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Επομένως, κάθε φορά που ακούμε την Χρυσή Αυγή να «τα βάζει» με επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι σίγουρο ότι κάποια άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονται από πίσω.

Για τους εργαζόμενους

Σχετικά με τους εργαζόμενους στο δήμο, ο Κασιδιάρης απαιτεί:

«Σκληρή δουλειά από όλους, τέλος στην αργομισθία, την σπατάλη και τα προνόμια των συνδικαλιστών και των δημοτικών αρχόντων».

Τι μπορεί να σημαίνει «σκληρή δουλειά» για τους εργαζόμενους στους Δήμους; Εντατικοποίηση της εργασίας; Υπερωρίες; Και αν ναι, αυτές θα πληρώνονται ή θα εντάσσονται στα πλαίσια κάποιων «θυσιών» για «το καλό της πατρίδας»; Φαίνεται ο Κασιδιάρης δεν νοιάζεται για τα εργατικά ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα, που έχουν οι δημοτικοί υπάλληλοι λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Δεν έχει να πει τίποτα για τις ελλείψεις σε προσωπικό του δήμου, ούτε για το κλείσιμο μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών.

Και όταν στο πρόγραμμά του ο Η. Κασιδιάρης μιλάει για «Οργάνωση των δημοτικών γυμναστηρίων για να στραφούν οι δημότες και κυρίως η νεολαία στην άθληση», είμαστε σίγουροι ότι εννοεί πως οι μοναδικοί που θα έχουν πρόσβαση θα είναι οι Έλληνες πολίτες, παρόλο που οι μετανάστες πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τους τέλη.

Το σόου και τα τάγματα εφόδου σαν προεκλογική εκστρατεία

Όπως ενημερώνει ο Η. Κασιδιάρης, η προεκλογική εκστρατεία θα γίνει αποκλειστικά πόρτα-πόρτα, μιας και είναι σε ισχύ ο αποκλεισμός των μελών της Χρυσής Αυγής από τα τηλεοπτικά κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Instagram).

Ποια είναι όμως η πραγματική εκστρατεία που κάνει ο Κασιδιάρης;

Η επίθεση που δέχτηκαν την 1η Φλεβάρη του 2019 δυο αντιφασίστριες στην πλατεία Κυψέλης, είναι ενδεικτική: ομάδα Χρυσαυγιτών με 3-4 δικάβαλα μηχανάκια και με επικεφαλής τον Η. Κασιδιάρη, μοίραζαν φυλλάδια για την φασιστική φιέστα των Ιμίων καθώς και προεκλογικό υλικό, και δεν έχασαν την ευκαιρία να τραμπουκίσουν όποιον διαφωνούσε μαζί τους.

Την ίδια στιγμή, ο Κασιδιάρης δεν χάνει στιγμή για να στήσει το δικό του σόου, προκειμένου να προβληθεί σαν μια «δυναμική» προσωπικότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που διαδραματίστηκε μέσα στη Βουλή με αφορμή την συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο Κασιδιάρης για να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του Ντιμιτρόφ βρέθηκε έξω από το γραφείο του Βούτση και άρχισε να φωνάζει «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Μάλιστα, για να διασφαλίσει ότι το σόου του θα φτάσει στα ΜΜΕ, φρόντισε να καταγράψει με βίντεο το περιστατικό και να το ανεβάσει στο προσωπικό του κανάλι στο Υoutube.

Το μόνο που δείχνουν αυτά τα σόου βέβαια είναι η πλήρης έλλειψη περιεχομένου της εκστρατείας των Χρυσαυγιτών. Όπως λέει και ο λαός «τενεκές που κάνει θόρυβο είναι άδειος»

Για να καθαρίσει η Αθήνα από τους φασίστες

Όλα τα παραπάνω πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι για κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Το ενδεχόμενο ενός καλού εκλογικού αποτελέσματος για τον Κασιδιάρη στην Αθήνα, αλλά και των υπόλοιπων Χρυσαυγιτών στις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, θα τους δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και να ενισχύσουν τη ρητορική τους περί «νόμιμου κόμματος».

Είναι καθήκον όλης της Αριστεράς, ειδικά ενόψει δημοτικών εκλογών, να βγει μαχητικά απέναντι στο φασισμό. Οι αριστεροί σχηματισμοί πρέπει να ιεραρχήσουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους την αποκάλυψη του προγράμματος των Χρυσαυγιτών, και το κοινό μέτωπο ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα να εμφανίζονται στο δημόσιο χώρο.

Μια τέτοια κοινή δράση της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στη Χρυσή Αυγή ενόψει των δημοτικών εκλογών μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για τη δημιουργία ενός ενωτικού αντιφασιστικού μετώπου που θα στείλει τους φασίστες μια και καλή στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας και θα καθαρίσει τις γειτονιές μας από το φασιστικό δηλητήριο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα