«Ελιά Λεμόνι»: απλήρωτη εργασία και μηνύσεις μας κόβουν την όρεξη!

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά έξω από το κατάστημα του ομίλου «Ελιά Λεμόνι» στη Βαλαωρίτου, την Κυριακή 8 Οκτώβρη. Η διαμαρτυρία έγινε σαν μια πρώτη αντίδραση στο γεγονός ότι η εργοδοσία εξακολουθεί να μην καταβάλλει τα δεδουλευμένα του απολυμένου Π.Γ. και επιπλέον του έκανε και μήνυση για δυσφήμιση! Περισσότερα δείτε :Το «Ελιά Λεμόνι» κάνει μήνυση σε απολυμένο εργαζόμενο – συνέντευξη με τον Π.Γ.

Ο απολυμένος εργαζόμενος μαζί με αλληλέγγυο κόσμο ενημέρωσαν τους πελάτες που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο κατάστημα καθώς και πολίτες που περνούσαν από το χώρο για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον όμιλο, τα δεδουλευμένα που χρωστάνε οι εργοδότες στους εργαζόμενους και στον Π.Γ. και για τη μήνυση που έχουν καταθέσει ενάντια του. Πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού από τη μεριά της εργοδοσίας προκειμένου να σταματήσουν τον αγώνα τους όσοι είναι θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, να πάνε σπίτια τους και να «κλείσει» το θέμα.

Οι αλληλέγγυοι κι ο απολυμένος διακήρυξαν σε κάθε τόνο ότι δεν εκφοβίζονται από τέτοιες ενέργειες και πως θα παλέψουν μέχρι τέλους για τη δικαίωση του αγώνα, την καταβολή των δεδουλευμένων που χρωστά η επιχείρηση στο Π.Γ. και την απόσυρση της μήνυσης. Εξήγησαν πως η υπόθεση αυτή αφορά το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου που απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες όταν σηκώνουν κεφάλι και καταπατώνται, σε μόνιμη βάση, τα δικαιώματά τους από τους εργοδότες.

Η ανταπόκριση του κόσμου που ήταν στο χώρο ήταν θετική και μάλιστα αρκετοί από αυτούς ενημερωμένοι πια για τη κατάσταση έφυγαν από το κατάστημα πριν κάτσουν ή πριν παραγγείλουν!

 

Διαβάστε το κείμενο που μοιράστηκε:

Ελιά Λεμόνι: χρωστάει δεδουλευμένα σε απολυμένο εργαζόμενο κι επιπλέον του κάνει μήνυση!

 

Ο όμιλος καταστημάτων Ελιά Λεμόνι, ενώ προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν «σύγχρονη επιχείρηση», αποτελεί μια επιχείρηση που δεν δείχνει κανένα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απολύσεις και απλήρωτη εργασία

Πριν μερικούς μήνες το Ελιά Λεμόνι προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου Π.Γ. μόνο και μόνο γιατί μιλούσε στους συναδέλφους του για τα δικαιώματα τους. Μετά από πίεση και δημόσια κατακραυγή ο Π.Γ. επαναπροσλήφθηκε, για να τον απολύσουν όμως και πάλι μέσα σε μερικές μέρες για τον ίδιο λόγο!

Φαίνεται ότι στο Ελιά Λεμόνι θεωρούν ότι το να είσαι εργοδότης είναι σαν να είσαι πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους, και ότι μπορείς να επιβάλεις στους εργαζόμενους να μην μιλάνε και να μην διεκδικούν αυτά που δικαιούνται.

Επιπλέον, το Ελιά Λεμόνι αποφεύγει να πληρώσει όλα τα νόμιμα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του. Και δεν μιλάμε για μικρά ποσά. Ο Π.Γ. διεκδικεί από την εργοδοσία, για τις πραγματικές ώρες που δούλεψε τους 9 μήνες που ήταν στη δουλειά και δεν πληρώθηκε, περίπου 2.000€. Από αυτά, μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία του πρόσφερε τα 585€, λέγοντας ότι έγινε ένα «τραγικό λάθος»(!) και είχαν ξεχάσει να του τα δώσουν!

Αλήθεια, αν η εταιρεία χρωστάει 2.000€ (ή ακόμα και τα 600€ περίπου κατά παραδοχή της) σε έναν εργαζόμενο που δούλευε στα καταστήματα της 9 μήνες, τι γίνεται με τους υπόλοιπους; Με πόσους άλλους ακόμα η εταιρεία έκανε ένα… «τραγικό λάθος» και ξέχασε να υπολογίσει σωστά τα μεροκάματά τους; Ποιο είναι το ποσό που «εξοικονομεί» η εταιρεία από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων;

Έχουν το θράσος να κάνουν και μήνυση

Δεν φτάνει που η εταιρία χρωστάει δεδουλευμένα και κάνει απολύσεις πετώντας στο δρόμο εργαζόμενους, επιπλέον έκανε και μήνυση στον ΠΓ, για δυσφήμιση, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας. Η μήνυση αφορά την ενημέρωση που έκανε ο Π.Γ. στον κόσμο προκειμένου να κάνει γνωστή την αδικία σε βάρος του.

Όλο αυτό προφανώς αποτελεί μια προσπάθεια των επιχειρηματιών του «Ελιά Λεμόνι» να τρομοκρατήσουν όσους μίλησαν, επειδή «τολμήσαν» να σηκώσουν κεφάλι και να «βγάλουν στη φόρα» τα «άπλυτα» των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στον όμιλο.

Το θέμα βέβαια από εδώ και πέρα παίρνει άλλη διάσταση, δεν αφορά μόνο την απόλυση και τα δεδουλευμένα, αλλά και την ελευθερία έκφρασης. Είναι ένα θέμα που αγγίζει καθένα που αντιδράει σε μια αδικία.

Δεν θα σταματήσουμε!

Δεν πρόκειται όμως να μας σταματήσουν οι εκφοβισμοί. Θα είμαστε στο πλευρό κάθε εργαζομένου που υφίσταται αδικία. Δεν μπορούν οι εργοδότες να κάνουν ότι θέλουν, να μην δίνουν καν αυτά τα πετσοκομμένα νόμιμα δικαιώματα!

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση, μέχρι να καταβάλλει η εργοδοσία όλα τα δεδουλευμένα που χρωστάει, και να αποσυρθεί η μήνυση που έχει κάνει!

Βοηθήστε στον αγώνα μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα