Το Ελιά Λεμόνι στην Επιθεώρηση Εργασίας: παραδοχή ότι χρωστάει δεδουλευμένα

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Τη Παρασκευή 15/9 στις 10:30 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας μεταξύ του ομίλου και του απολυμένου εργαζόμενου ΠΓ (διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ).

Σε συνέχεια όσων είχαμε δημοσιεύσει απο τη πρώτη συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας η πλευρά της εργοδοσίας προσήλθε λέγοντας πως όντως οφείλονται δεδουλευμένα στον πρώην εργαζόμενο τα οποία κατέθεσε ενώπιον της Επιθεώρησης.

Ο δικηγόρος- εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι έγινε ένα τραγικό λάθος (!), και ενώ είχε γίνει η πληρωμή των δεδουλευμένων κατ’ αυτούς, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τελικά χρωστούσαν στον ΠΓ 585€ ακόμα!

Στην ουσία, η κίνηση αυτή αποτελεί παραδοχή της εργοδοσίας των Εστιατορίων Ελιά Λεμόνι ότι δεν είχαν καταβάλει όπως όφειλαν όλα τα δεδουλευμένα. Ο απολυμένος εργαζόμενος ΠΓ πήρε το ποσό αυτό, επιφυλασσόμενος όμως για τα υπόλοιπα δεδουλευμένα που συνεχίζει να του χρωστάει ο όμιλος.

Όπως εξηγεί ο ΠΓ, το συνολικό ποσό των ωρών που δούλεψε και δεν έχει πληρωθεί (με βάση τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία) αγγίζει τα 2.000€ περίπου. Δηλαδή, η εργοδοσία του Ελιά Λεμόνι συνεχίζει να χρωστάει στον απολυμένο ακόμα περίπου 1.500€. Μικροποσό γι’ αυτούς που βγάζουν τεράστια κέρδη, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους του μεροκάματου.

Αλήθεια, αν η εταιρεία χρωστάει 2.000€ (ή ακόμα και τα 600€ περίπου κατά παραδοχή της) σε έναν εργαζόμενο που δούλευε στα καταστήματα της 9 μήνες, τι γίνεται με τους υπόλοιπους; Με πόσους άλλους ακόμα η εταιρεία έκανε ένα… «τραγικό λάθος» και ξέχασε να υπολογίσει σωστά τα μεροκάματά τους; Ποιο είναι το ποσό που «εξοικονομεί» η εταιρεία από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων;

Ο αγώνας για την καταβολή όλων όσων η επιχείρηση χρωστάει στον ΠΓ θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, μέχρι την τελική δικαίωση του.

Ο δικηγόρος της εταιρείας επίσης ενημέρωσε τον απολυμένο ΠΓ ότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του ομίλου. Η αφορμή για την μήνυση ήταν η σελίδα στο facebook «Ελιά Λεμόνι: γαλέρα παντοτινή».

Είναι ντροπή τους να απολύουν εργαζόμενους απλά γιατί «μιλάνε», να χρωστάνε δεδουλευμένα (κατά δική τους παραδοχή) και μετά να στρέφονται και νομικά κατά της ελευθερίας έκφρασης. Με αυτές τις μεθόδους προσπαθούν να εκφοβίσουν τους εργαζομένους για να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους! Δε θα τους περάσει!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,178ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,010ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα