Εστιατόρια «Ελιά Λεμόνι»: για να μείνεις στη δουλειά δεν πρέπει να μιλάς!

«Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης
Ανακοίνωση

 

Τα γύρισε πάλι η εργοδοσία των εστιατορίων Ελιά Λεμόνι και προχώρησε στην εκ νέου απόλυση του εργαζομένου Π.Γ. που μόλις πριν λίγες μέρες είχε επαναπροσλάβει!

maxresdefault

Μάλιστα αυτή τη φορά η απόλυση του Π.Γ. ήταν ακόμα πιο απροκάλυπτη καθώς, βασικά, του ζητήθηκε να δεσμευτεί ότι:

  • δεν θα διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα του,
  • δεν θα μιλάει σε συναδέλφους του για την επαναπρόσληψή του,
  • δεν θα εκφράζει δημοσίως την γνώμη του για το εργασιακό καθεστώς της επιχείρησης, κλπ

Η άρνησή του να αποδεχθεί αυτούς τους όρους οδήγησε στη νέα απόλυσή του!

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτές τις πρακτικές, η εργοδοσία του Ελιά-Λεμόνι, δεν διστάζει να γράφει στο site της, αναφερόμενη στους εργαζόμενους, ότι:

«το σημαντικότερο κομμάτι του πάζλ, είναι οι μόνιμοι συνεργάτες μας, η καθημερινότητά μας, η μεγάλη μας οικογένεια, οι άνθρωποί μας»

και θεωρεί ότι αποτελεί επιτυχία

«όταν οι άνθρωποί μας δεν θεωρούν ότι έχουν υπαλληλική σχέση με την εταιρία αλλά σχέση αλληλοεκτίμησης, αγάπης και σεβασμού προς τα πρόσωπα και την δουλειά μας».

Ιστορικό

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε ενημερώσει με ανακοίνωσή μας ότι η εργοδοσία του Ελιά Λεμόνι είχε υποχωρήσει στις πιέσεις και πήρε πίσω την άδικη απόλυση του Π. Γ.

Ο Π.Γ. είχε απολυθεί πριν ένα περίπου μήνα από το κατάστημα της Βαλαωρίτου, στα πλαίσια της πάγιας τακτικής του καταστήματος να «ανακυκλώνει» τους εργαζόμενους κατά το δοκούν. Μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα και την πίεση που ασκήθηκε η εργοδοσία προχώρησε στην επαναπρόσληψη του εργαζομένου, και στην μεταφορά του στο κατάστημα της Μπότσαρη.

Πριν γίνει αυτό προσπάθησαν να πιέσουν τον ΠΓ να υπογράψει μια «άτυπη» (στην πραγματικότητα παράνομη) σύμβαση/υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δεσμευόταν ότι δεν θα διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του (δηλαδή δώρα, Κυριακές, αργίες, κτλ) και ότι σε περίπτωση που το έκανε αυτό θα σήμαινε την «οικειοθελή αποχώρηση» του από την εταιρεία…

Ο Π.Γ. αρνήθηκε να υπογράψει ένα τέτοιο κατάπτυστο κείμενο. Μετά από διάφορες παλινωδίες η εργοδοσία τελικά του διεμήνυσε ότι επαναπροσλαμβάνεται, και αυτό φυσικά ήταν μια δικαίωση για τον εργαζόμενο.

Σώπα, μη μιλάς…

Ο ΠΓ ξεκίνησε λοιπόν την εργασία του στο κατάστημα της Μπότσαρη, όμως εκεί από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε μια προσπάθεια ψυχολογικής πίεσης από την πλευρά της εργοδοσίας. Προσπάθησαν να πιέσουν τον ΠΓ:

  • Να μην μιλάει στους συναδέλφους του για την επαναπρόσληψη του και το πως έγινε κάτι τέτοιο!
  • Να δεσμευτεί ότι δεν θα ζητήσει δώρο Χριστουγέννων από την εταιρία!
  • Να δεσμευτεί ότι δεν θα εκφράζει δημόσια την γνώμη του για το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στο Ελιά Λεμόνι!

Πραγματικά οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί εντελώς! Θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι τις αμοιβές των εργαζομένων πέρα και πάνω όχι μόνο από συλλογικές συμβάσεις (που έχουν πια καταργηθεί) αλλά ακόμα και από το νόμο! Θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα δίνουν 75% παραπάνω μεροκάματο τις Κυριακές – παρότι αυτό προνοεί ο νόμος! Θέλουν να αποφασίζουν αυτοί αν θα δώσουν δώρο Χριστουγέννων, παρότι είναι παράνομο να μην το κάνουν! Ακόμα χειρότερα, θέλουν να περιορίσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της συνάθροισης και του συνδικαλισμού – κι ας είναι αυτά κατοχυρωμένα, υποτίθεται, από το Σύνταγμα!

Πρέπει να αντιδράσουμε!

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον Π.Γ., ούτε και πρόκειται για «ακόμα ένα» περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εδώ μιλάμε για κυριολεκτικό εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν, ακόμα και οι πιο «μοντέρνες» επιχειρήσεις!

Πρέπει να αντισταθούμε. Να καταγγείλουμε την εργοδοσία στο Ελιά Λεμόνι και σε κάθε άλλο χώρο που επιδιώκει την επιβολή συνθηκών γαλέρας και την εξοντωτική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την πόλη για το θέμα της απόλυσης του Π.Γ. από το Ελιά Λεμόνι και για το θέμα του εργασιακού μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλουν οι εργοδότες στον ένα εργασιακό χώρο μετά τον άλλο.

 

Ελάτε σε επαφή/επικοινωνία:

[email protected],

www.xekinima.org,

Τηλ: 2310 540 432

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα