Μινεάπολη – ΗΠΑ: η σ. Τζίντζερ Τζέντζεν υποψήφια στις εκλογές για το Συμβούλιο της πόλης στις 7/11

Η συντρόφισσα Ginger Jentzen (Τζίντζερ Τζέντζεν) ηγετικό στέλεχος του κινήματος «15 Now» (κίνημα για την καθιέρωση του βασικού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα) και μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ) κατεβαίνει στις ερχόμενες τοπικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 7 Νοέμβρη στη πόλη της Μινεάπολης στην περιφέρεια 3 (στις τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ οι πόλεις χωρίζονται σε περιφέρειες από τις οποίες εκλέγεται ένας δημοτικός σύμβουλος – ο πρώτος σε ψήφους). Δημοσιεύουμε στη συνέχεια επιμέλεια άρθρου του συντρόφου Andy Moxley (Άντι Μόξλι) σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία της συντρόφισσας.

 

Η προεκλογική εκστρατεία της συντρόφισσας Τζίντζερ Τζέντζεν (https://gingerjentzen.org/) που κατεβαίνει υποψήφια για το Συμβούλιο[*]της Μινεάπολης στις εκλογές που θα γίνουν στις 7 Νοέμβρη έχει ταρακουνήσει το πολιτικό κατεστημένο της πόλης. Στηριγμένη σε ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, η Τζίντζερ παλεύει για πολιτικές όπως η φορολόγηση στους εκατομμυριούχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για το χτίσιμο προσιτών εργατικών κατοικιών, να θεσμοθετηθεί έλεγχος στις τιμές των ενοικίων, να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικές στη Μινεάπολη κοκ. Η εκστρατεία της είναι ένας τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για το χτίσιμο ενός ισχυρού κινήματος από τα κάτω που να μπορέσει να αντισταθεί αποτελεσματικά στις πολιτικές που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή, πολιτικές που υπηρετούν βέβαια τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε μια πόλη που έχει ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής και φυλετικής ανισότητας στις ΗΠΑ, η καμπάνια της Τζίντζερ βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από εργαζόμενους και νεολαίους.

Στις αρχές Αυγούστου, όταν οι πρώτες οικονομικές εκθέσεις για τις δαπάνες των εκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων δημοσιεύθηκαν, φάνηκε πως η Τζίντζερ είχε συγκεντρώσει πάνω από τα τριπλάσια χρήματα από τον αντίπαλο της που στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα. Επιπλέον, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το ποσό ενώ ήταν η μόνη υποψήφια που δεσμεύτηκε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να πάρει δεκάρα από εταιρείες.

Μάλιστα τα 140.000 δολάρια που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η εκστρατεία της Τζίντζερ, αποκλειστικά από εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, αποτελούν ποσό-ρεκόρ σε όλη την ιστορία των υποψηφιοτήτων για το δημοτικό συμβούλιο της Μιννεάπολης! (citypages.com, 18/10/17)

Παρότι στις «Δίδυμες Πόλεις» της Μινεάπολης και της διπλανής πόλης του Αγίου Παύλου βρίσκεται η έδρα 17 από τις συνολικά 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, στον πρόσφατα δημοσιευθέντα προϋπολογισμό του 2018 η δήμαρχος Μπέτσι Χόουτζις, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, παρά τα παχιά λόγια για στήριξη του επιτυχημένου αγώνα για βασικό μισθό στα 15 δολάρια την ώρα (xekinima.org, 11/7/17) στην ηγεσία του οποίου στη Μινεάπολη ήταν η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» και η Τζίντζερ, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της δημάρχου προβλέπει μόνο μια πρόσληψη υπαλλήλου που θα ελέγχει την εφαρμογή του μέτρου για τους 71.000 εργαζόμενους της πόλης που τους αφορά. Με δεδομένο ότι οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι χάνουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την κλοπή των μισθών που δικαιούνται – ποσό που αντιστοιχεί σε παραπάνω από 3 φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι όλα τα εγκλήματα που αφορούν την κλοπή ιδιοκτησίας συνολικά – η στάση της Δημάρχου δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτική.

Το πολιτικό κατεστημένο της Μινεάπολης έχει επίσης διαχρονικά αποτύχει να αντιμετωπίσει τα βαθιά συστημικά προβλήματα με την αστυνομική βαρβαρότητα στην πόλη. Η Τζίντζερ υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου Εποπτείας της κοινότητας, με πλήρη εξουσία πάνω στην αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος να παραπέμπει στη δικαιοσύνη αστυνομικούς κατηγορούμενους για κατάχρηση εξουσιών.

Μια πραγματική φωνή για τους εργαζόμενους

Η Τζίντζερ έχει ήδη σταθεί απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και δεν έχει υποχωρήσει. Σαν ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας για 15 δολάρια την ώρα (15Now.org), έχει βοηθήσει να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα από τα κάτω που περιλαμβάνει εργαζόμενους, συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να γίνει η Μινεάπολη η πρώτη πόλη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ που εφάρμοσε τα 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό. Αυτό έγινε κατορθωτό παρά την λυσσαλέα αντίθεση των μεγάλων επιχειρήσεων και του κατεστημένου της πόλης.

Την Τζίντζερ στηρίζουν μια σειρά από προοδευτικά συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις σαν μια πραγματική μαχήτρια για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ανάμεσα τους είναι το τοπικό παράρτημα του συνδικάτου Εργαζομένων στις Επικοινωνίες της Αμερικής, CWA, (το μεγαλύτερο συνδικάτο στο χώρο των επικοινωνιών στις ΗΠΑ) το σωματείο νοσηλευτών της Μινεσότα (MNA), η οργάνωση «Our Revolution» που ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς στην περιοχή, καθώς και η οργάνωση «Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές της Αμερικής» (DSA).

H εκλογή μίας ακόμη επαναστάτριας σοσιαλίστριας, μετά την επιτυχή εκλογή (xekinima.org, 19/11/13) και επανεκλογή (xekinima.org, 13/11/15) της συντρόφισσας Σάμα Σαγουάντ στο Σιάτλ, δεν θα είναι μόνο μια νίκη για τους εργαζόμενους στη Μινεάπολη, αλλά θα αποτελέσει έναν σημαντικό φάρο για όλη την χώρα όσον αφορά συνολικά το εργατικό κίνημα και την Αριστερά.

 

[*] Τα δημοτικά συμβούλια στις ΗΠΑ έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και η εκλογή σε αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα