ΗΠΑ: Η Κσάμα Σαγουάντ κέρδισε τη μάχη στο Σιάτλ!

Η Κσαμά Σαγουάντ, μετά από μία καταμέτρηση «στήθος με στήθος» με τον πολιτικό της αντίπαλο Ρίτσαρντ Κόλιν, εκλεγμένο για 16 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ, εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος γράφοντας ιστορία!

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Σιατλ, όπως και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, λειτουργεί σαν τοπική κυβέρνηση καθώς έχει πολύ διευρυμένες αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα είναι ένα σώμα που νομοθετεί (αρκεί οι νόμοι να μην είναι αντίθετοι με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και της Πολιτείας της Ουάσινγκτον όπου ανήκει το Σιάτλ) επιβάλλει φόρους (ή φοροελαφρύνσεις) και καθορίζει την πολιτική της πόλης όσον αφορά την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τους δημόσιους χώρους, τη δημόσια περιουσία, κ.α.

Αποτελείται από 9 μέλη τα οποία εκλέγονται με τις ψήφους του συνόλου των κατοίκων της πόλης.

Η Κσάμα Σαγουάντ συγκέντρωσε περισσότερους από 88.000 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός της, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρ. Κόνλιν 86.580. (*)

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σιατλ που εκλέγεται μια δηλωμένη σοσιαλίστρια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πρέπει να πάμε πίσω γενιές για να βρούμε εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο που να δηλώνει ανοιχτά σοσιαλιστής σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία

Η προεκλογική της εκστρατεία, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα αιτήματα μάχης που έχουν γεννηθεί μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης την τελευταία περίοδο. Πάλεψε μαχητικά:

  • για το αίτημα για 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό, αίτημα που αναδείχθηκε από το κίνημα των Φαστ Φουντ [https://xekinima.org/arthra/view/article/ergazomenoi-sta-fast-food-stis-ipa-i-proti-geniki-apergia/]
  • για επιβολή πλαφόν στα ενοίκια τα οποία είναι εξαιρετικά υψηλά στο Σιατλ
  • για σήμανση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μέχρι σήμερα απαγορεύεται η σήμανση όλων των τροφίμων στις ΗΠΑ είτε σαν “μεταλλαγμένα” είτε σαν “μη μεταλλαγμένα”)
  • για το σταμάτημα της εργοδοτική τρομοκρατίας και το χτίσιμο σωματείων στις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν την βάση τους στο Σιατλ όπως η Στάρμπακς, η amazon.com, κοκ.
  • για φορολόγηση των πλουσίων και των εκατομμυριούχων
  • για την κοινωνικοποίηση μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών που έχουν την έδρα τους στο Σιατλ και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον όπως η Μπόινγκ και η Μάικροσοφτ

Την ίδια στιγμή πρόβαλλε μαχητικά τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και την ανάγκη της πάλης για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Η Κσάμα, κέρδισε την εμπιστοσύνη και τις ψήφους των εργαζομένων με την ενεργή της παρουσία σε όλα τα κινήματα της πόλης, ενώ είναι και ενεργή συνδικαλίστρια στο συνδικάτο των καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Σιάτλ.

Δεύτερος με 42% ο Τάι Μουρ

Πολύ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα και για τον δεύτερο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Σοσαλιστικής Εναλλακτικής, Τάι Μουρ, που κατέβηκε στη Μινεάπολη.

Τα τελικά αποτελέσματα για τον Τάι Μουρ, τον φέρνουν δεύτερο με 42% με μόλις 229 ψήφους λιγότερες από την αντίπαλό του Αλόντρα Κάνο (υποψήφια με τη στήριξη των Δημοκρατικών).

Ο Τάι, στήριξε την εκστρατεία του επίσης στο αίτημα για 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό, ενώ είναι πολύ γνωστός στην περιοχή του σαν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος «Occupy Homes» – ενός κινήματος που υπερασπίζεται (με σημαντική επιτυχία) τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με εξώσεις και κατασχέσεις των σπιτιών τους λόγω χρεών.  Επίσης, σημαντικά στην εκστρατεία του Τάι ήταν τα αιτήματα φορολόγησης των πλουσίων, η αύξηση (μέσω αυτής της φορολόγησης) των κονδυλίων για την δημόσια παιδεία και υγεία, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό κ.α.

Αν και τελικά δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, ο Τάι είναι ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της Μινεάπολης που εμπνεύστηκαν από τις μαχητικές προτάσεις και τις ιδέες ενός ταγμένου αγωνιστή, που δεν θεωρεί την εκλογική του συμμετοχή το τέλος, αλλά την αρχή  για τους επόμενους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αμερικής!

Έκπληξη και ανησυχία στα αστικά επιτελεία

Τα ποσοστά των υποψηφίων της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής είναι τόσο ψηλά που ακόμα και ο αστικός τύπος ξεκίνησε να μιλά για δική τους στην πραγματικότητα νίκη πριν η Κσάμα εξασφαλίσει την έδρα!

Χαρακτηριστικά το MSNBC, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ (6/11/2013) με τίτλο «Επίδειξη δύναμης από τους σοσιαλιστές την ημέρα των εκλογών» έγραφε, προτού βγουν τα τελικά αποτελέσματα:  

«Παρότι δεν είμαστε αντιμέτωποι με κάποια επανάσταση, η αλήθεια είναι ότι οι σοσιαλιστές έκαναν μια πραγματική επίδειξη δύναμης σε δύο πόλεις, την ημέρα των εκλογών της 5ης Νοέμβρη.

 »… η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε το φαινόμενο της μαζικής υποστήριξης της ”βάσης” της κοινωνίας σε δύο δηλωμένους πολέμιους του καπιταλισμού, που κατεβαίνουν σαν υποψήφιοι σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Συμπληρωματικά να σημειώσουμε ότι και οι δύο έχουν τύχει πολύ σημαντικής υποστήριξης από εργατικά σωματεία και ο Μουρ μάλιστα  κατάφερε να συγκεντρώσει μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη απ’ ότι η αντίπαλός του από το Δημοκρατικό Κομμα (το λινκ εδώ: Moore even managed to raise more money than the Democrat in the race)» 

Αυτό που δεν λέει βέβαια το MSNBC είναι ότι η καμπάνια των συντρόφων της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής για οικονομική ενίσχυση στηριζόταν αποκλειστικά στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, με βάση το σύνθημα: «Δεν θέλουμε και δεν παίρνουμε λεφτά από καπιταλιστές, χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη» και εκστρατεία πόρτα-πόρτα. Αντίθετα οι υπόλοιποι υποψήφιοι, βασίστηκαν στις «δωρεές» από επιχειρήσεις και οικονομικά λόμπι.

Ενδεικτικό της ανησυχίας των αστών είναι το γεγονός πως δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η Εθνική Ένωση μεγάλων Μεσιτικών Γραφείων (The National Association of Realtors) πήρε θέση για τις τοπικές εκλογές στη Μινεάπολη, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει την αντίπαλη του Τάι Μουρ και υποψήφια των Δημοκρατικών!

Αντίστοιχα, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 5/11, το περιοδικό Forbes ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον πλούτο, δημοσίευσε στο site του ένα άρθρο με τίτλο: «Γιατί επιτρέπεται στην σοσιαλίστρια Κσάμα Σαγουάντ να διδάσκει οικονομικά;».

Ο αρθρογράφος «εξηγεί» μεταξύ άλλων πως η Κσάμα

«υπερασπίζεται την κοινωνικοποίηση μεγάλων εταιριών και τον έλεγχο στις τιμές των ενοικίων των σπιτιών, αιτήματα που επιστημονικά έχει αποδειχτεί πως δε μπορούν να εφαρμοστούν!»

Και στη συνέχεια ο συντάκτης διερωτάται,

 «πώς είναι δυνατόν κάποια που στερείται βασικών ακαδημαϊκών γνώσεων (…!) να είναι τόσο κοντά στο να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος; Και ακόμα χειρότερα πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε κάποια με αυτές τις απόψεις να διδάσκει σε κολέγιο του Σιατλ;»

Τα σχόλια περιττεύουν…

Εμπιστοσύνη στη δύναμη των σοσιαλιστικών ιδεών!

Έτσι, με ένα ταξικό – σοσιαλιστικό πρόγραμμα, οι Κσάμα Σαγουάντ και Τάι Μουρ κατάφεραν να εμπνεύσουν χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς και μετανάστες Αμερικανούς. Κόσμο που έχει σιχαθεί τα δύο κόμματα εξουσίας και που αναζητά μια διαφορετική εναλλακτική.

Η Κσάμα  και ο Τάι, είναι ζωντανό παράδειγμα πως η λέξη «σοσιαλισμός», όχι απλά δεν «τρομάζει» ή απωθεί την κοινωνία (και όχι οποιαδήποτε κοινωνία αλλά την αμερικανική!) αλλά, όταν συνοδεύεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνείδηση της εργατικής τάξης και για πολιτικές ανατροπές.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σύντροφοι μας κατάφεραν, κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, να κερδίσουν και την υποστήριξη μια σειράς εργατικών συνδικάτων, ανάμεσα τους το Διεθνές Συνδικάτο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο απεργιακό κίνημα των φαστ φουντ), τοπικών παραρτημάτων του αρκετά ριζοσπαστικού κόμματος των «Πράσινων» και καλλιτεχνών όπως ο Tom Morello των Rage Against the Machine και ο Serj Tankian των System of a Down.

Απέδειξαν πως η εργατική τάξη των ΗΠΑ δεν είναι «στον κόσμο της» όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά ψάχνει για απαντήσεις και χτίζει σιγά-σιγά τις δυνάμεις της για να μπορέσει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται.

__________
(*)
Oι αριθμοί αφορούν την μέχρι στιγμής καταμέτρηση. Αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο καθώς η καταμέτρηση τελειώνει στις 26/11.
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής