Σιάτλ – ΗΠΑ: πολιτικός σεισμός η επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ με 55,47%

Άρθρο του Πάτρικ Άιερς, «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (CWI στις ΗΠΑ)
Επιμέλεια: Ηλέκτρα Κλείτσα

 

Η θριαμβευτική επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ (μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ) στο Συμβούλιο της πόλης του Σιάτλ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι ο πολιτικός σεισμός που ξεκίνησε στην πόλη με την πρώτη εκλογή της πριν από δύο χρόνια, συνεχίζεται. Η Σάμα κατάφερε να συγκεντρώσει το 55,47% περίπου των ψήφων, στην 3η περιφέρεια του Σιάτλ, συντρίβοντας την αντίπαλό της, Πάμελα Μπανκς, η οποία είχε όχι μόνο την υποστήριξη του κόμματος των Δημοκρατικών στο οποίο ανήκει, αλλά και των Ρεπουμπλικάνων που τη στήριξαν προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της Σάμα προς τη νίκη.[1]

Για κάθε μία από τις 9 θέσεις του Συμβουλίου της πόλης του Σιατλ (το οποίο όπως και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, λειτουργεί σαν τοπική κυβέρνηση καθώς έχει πολύ διευρυμένες αρμοδιότητες) αναμετρούνται δύο υποψήφιοι. Το Συμβούλιο της Πόλης είναι ένα σώμα που νομοθετεί (αρκεί οι νόμοι να μην είναι αντίθετοι με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και της Πολιτείας της Ουάσινγκτον όπου ανήκει το Σιάτλ) επιβάλλει φόρους (ή φοροελαφρύνσεις) και καθορίζει την πολιτική της πόλης όσον αφορά μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες, τους δημόσιους χώρους, τη δημόσια περιουσία, κ.α

Η αντίπαλος της Σάμα, Πάμελα Μπανκς, επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου προκειμένου να εκτοπίσει τη Σάμα από το Συμβούλιο: είχε την υποστήριξη μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων, του κατασκευαστικού λόμπι, των μεγάλων ιδιοκτητών ακινήτων, εταιρειών όπως η Amazon, αλλά και αρκετών εκατομμυριούχων που προέρχονται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες συνειδητοποίησαν ότι ο μόνος τρόπος να ανακόψουν τη νικηφόρα πορεία της Σάμα ήταν να στηρίξουν τη Μπανκς, αν και ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Εκατοντάδες εθελοντές στη μάχη

Η επανεκλογή της Σάμα γιορτάστηκε από τα μέλη της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» και τους εκατοντάδες εθελοντές που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Πάνω από 600 εθελοντές, 30 συνδικάτα και δεκάδες προοδευτικές οργανώσεις της πόλης στήριξαν την προεκλογική εκστρατεία της Σάμα. Σε όλη τη διάρκειά της, οι εθελοντές και τα μέλη της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» κατάφεραν να μπουν σε 90.000 σπίτια, να μιλήσουν τηλεφωνικά με 170.000 ανθρώπους, να μεταφέρουν στην κοινωνία της πόλης το μήνυμα: ότι όλοι μαζί μπορούν να παλέψουν και να κερδίσουν αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς και φτηνές κατοικίες, να διεκδικήσουν να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος, να μετατρέψουν την πολιτική σε υπόθεση των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ήταν μια καταπληκτική εκστρατεία που απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις καταπιεσμένες μειονότητες και κέρδισε, εδραιώνοντας την ανατροπή στα δεδομένα της πολιτικής ζωής του Σιάτλ.

Χορηγοί: τα λαϊκά στρώματα της πόλης

Η προεκλογική εκστρατεία της «Σοσιαλιτικής Εναλλακτικής» ήταν κάτι περισσότερο από τη σκληρή προσπάθεια να επανεκλεγεί η Σάμα στο Συμβούλιο του Σιάτλ. Αποτέλεσε ένα στιγμιότυπο της μάχης για το χτίσιμο μιας νέας πολιτικής, που θα εμπλέκει ουσιαστικά την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, που θα δίνει μάχες μαζί τους ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αποτέλεσε επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης και των δυνατοτήτων της εργατικής τάξης όταν οργανώνεται.

Στην εποχή μας, οι χορηγίες των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών υποψηφίων του συστήματος έχουν γίνει εντελώς ανεξέλεγκτες.

Ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογές για το  Συμβούλιο της πόλης του Σιάτλ, δαπανήθηκαν από τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα πέντε φορές περισσότερα χρήματα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση!

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των ανεξέλεγκτων δαπανών των μεγάλων εταιρειών, η εκστρατεία της Σάμα, κατάφερε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατόρθωτο: συγκέντρωσε περίπου 500.000 δολάρια, από 3.500 ανθρώπους! Έτσι, η εκστρατεία της Σάμα, είχε τους περισσότερους «χορηγούς» από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο στο Σιάτλ, μόνο που οι «χορηγοί» αυτοί δεν ήταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά  οι «απλοί» άνθρωποι της πόλης, που μπήκαν ενεργά στη μάχη για την εκλογή ενός δικού τους ανθρώπου!

Νέα κινήματα

Στη διάρκεια των δύο χρόνων κατά τα οποία η Σάμα βρίσκεται στο Συμβούλιο του Σιάτλ, κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει τόσο μεγάλο πονοκέφαλο στο κατεστημένο. Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, είχε υποσχεθεί ότι

«Δε θα υπάρξει καμία κρυφή συμφωνία με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ή τους πολιτικούς τους υπηρέτες, δε θα υπάρξει κανενός είδους ξεπούλημα των ανθρώπων που εκπροσωπώ».

Και αυτό ακριβώς συνέβη. Όχι μόνο δε συμβιβάστηκε με το σύστημα του κέρδους και τους πολιτικούς του υπαλλήλους, αλλά μετέτρεψε τη θητεία της στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα διαρκή αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των Αφροαμερικανών, των Ιθαγενών, της ΛΟΑΤ κοινότητας και κάθε καταπιεσμένης κοινωνικής ομάδας. Σήμερα, η εκστρατεία της για πλαφόν στα ενοίκια, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για φτηνές, αξιοπρεπείς κατοικίες για όλους, έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία του Σιάτλ στριμώχνοντας για μια ακόμη φορά το κατεστημένο.

Ένα από τα πιο άμεσα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το Σιάτλ είναι αυτό του τεράστιου κόστους στέγασης. Η επιβολή πλαφόν στα ενοίκια, που αποτελεί πάγια διεκδίκηση της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» δεν έχει περάσει από το Συμβούλιο της πόλης του Σιάτλ, αφού μπλοκάρεται συστηματικά από το κατασκευαστικό λόμπι και τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είναι δεμένοι με αμέτρητα νήματα με τη συντηρητική πλειοψηφία του.

Ωστόσο, η μάχη της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» και της Σάμα για να αποκτήσει κάθε κάτοικος της πόλης τη δυνατότητα να μένει σε ένα αξιοπρεπές σπίτι, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει μια περιουσία στον ιδιοκτήτη του συνεχίζεται. Την ίδια ώρα που παλεύει για το ζήτημα αυτό μέσα στο συμβούλιο η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» παλεύει καθημερινά για το χτίσιμο και το δυνάμωμα του κινήματος, εξηγώντας πως η μάχη θα κερδηθεί μόνο αν το κίνημα έξω από το Συμβούλιο της πόλης είναι ισχυρό και αποφασισμένο.

Σε αυτή ακριβώς τη λογική βασίστηκε και η προεκλογική εκστρατεία της Σάμα: στην κινητοποίηση της κοινωνίας, στο γεγονός ότι έκανε συμμέτοχο και πρωταγωνιστή κάθε εργαζόμενο, καταπιεσμένο, κάθε άνθρωπο που παλεύει για τα δικαιώματα του απέναντι στους άπληστους εκπροσώπους του συστήματος.

Έτσι, όταν μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές εμφανίστηκαν τρεις διαφορετικές εταιρείες που ήθελαν να «επενδύσουν» 60.000 δολάρια στην εκστρατεία της Σάμα, συνέβη κάτι που οποιοσδήποτε εκπρόσωπος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου θα θεωρούσε αδιανόητο: Η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» και οι εθελοντές που συμμετείχαν στην εκστρατεία μοίρασαν σε χιλιάδες σπίτια ανακοίνωση που ενημέρωνε τους κατοίκους της πόλης για τις μεθόδους των εταιρειών και της προσπάθειάς τους να εξαγοράσουν υποψηφίους.

Μακριά από συμβιβασμούς και δωροδοκίες

Η Σάμα κέρδισε την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων του Σιατλ, όχι μόνο γιατί δε συμβιβάζεται με τις δωροδοκίες και τους εκβιασμούς των μεγάλων συμφερόντων. Αλλά και γιατί στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ακόμα και όταν απειλείται με σύλληψη και προσαγωγή. Έτσι έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου (Νοέμβρη του 2014) όταν η Σάμα, συνελήφθη μαζί με απεργούς της Alaska Airlines γιατί συμμετείχε σε κινητοποίηση και απεργιακή φρουρά με την οποία οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν αυξήσεις στους μισθούς τους.[2]

Παράλληλα, η συνεπής, μαχητική, υπομονετική και τελικά νικηφόρα εκστρατεία για τη θέσπιση των 15 δολαρίων (περίπου 14 ευρώ) την ώρα ως κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, έγινε το σήμα κατατεθέν της πρώτης της θητείας στο Συμβούλιο του Σιάτλ.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι η προεκλογική της εκστρατεία προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο εθνικό αλλά και διεθνές, τη στιγμή που αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις απασχολούν πολύ λιγότερο τόσο την κοινωνία, όσο και τα μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικά, το δίκτυο Al Jazeera, ανάμεσα στις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 στις ΗΠΑ, συμπεριέλαβε τη μάχη της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» και της Σάμα ανάμεσα στις 7 που πρέπει κανείς να παρακολουθήσει από κοντά!

Μπροστά σε νέους αγώνες

Φυσικά ο αγώνας της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» και της Σάμα Σαγουάντ κάθε άλλο παρά τελείωσε με τη μεγάλη αυτή εκλογική επιτυχία.

Αντίθετα, τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτό των μισθών, του κόστους στέγασης, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ρατσισμού και της ομοφοβίας θα αποτελέσουν καθημερινό πεδίο σύγκρουσης με το σάπιο σύστημα του κέρδους και της ανισότητας.

Πρόκειται για μια δύσκολη και σκληρή μάχη. Ωστόσο, η τεράστια επιτυχία της δεύτερης εκλογής της Σάμα στο δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ, πέρα από ένα σημαντικό εργαλείο για τη συνέχισή της, αποτελεί και ένα εξαιρετικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται και της δυναμικής των επαναστατικών σοσιαλιστικών πολιτικών.

________________
[1] http://www.capitolhillseattle.com/tag/district-3/,
http://mynorthwest.com/?nid=327&id=146&loc=KC ,
http://www.socialistworld.net/doc/7396
[2] https://xekinima.org/arthra/view/article/siatl-ipa-xeiropedes-sti-ksama-sagoyant-kai-se-aper/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα