Μινεάπολη – ΗΠΑ: η σ. Τζίντζερ Τζέντζεν υποψήφια στις εκλογές για το Συμβούλιο της πόλης

Η συντρόφισσα Ginger Jentzen (Τζίντζερ Τζέντζεν) ηγετικό στέλεχος του κινήματος «15 Now» (κίνημα για την καθιέρωση του βασικού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα) και μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ) κατεβαίνει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στη πόλη της Μινεάπολης στην περιφέρεια 3 (στις δημοτικές εκλογές στις ΗΠΑ οι πόλεις χωρίζονται σε περιφέρειες από τις οποίες εκλέγεται ένας δημοτικός σύμβουλος – ο πρώτος σε ψήφους). Δημοσιεύουμε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» ενόψει της έναρξης της προεκλογικής της εκστρατείας.

 

 

GingerSpeakingfor15-2016-628x356

Τζίντζερ, γιατί κατεβαίνεις στις εκλογές; 

Δούλεψα για χρόνια σαν σερβιτόρα και σαν οικιακή νοσοκόμα και εντάχτηκα στην Σοσιαλιστική Εναλλακτική το 2012. Έχω αγωνιστεί ενάντια στις κατασχέσεις μέσα από το κίνημα Occupy Homes («Καταλάβετε τα σπίτια») και ενάντια στην αστυνομική βία μαζί με το κίνημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία»). Τα τελευταία δυο χρόνια παλεύω για να κερδηθεί ο βασικός μισθός 15 δολαρίων την ώρα στη Μινεάπολη, ένα αίτημα που σύμφωνα με έρευνες βρίσκει σύμφωνο το 68% των κατοίκων της πόλης.

Χρειαζόμαστε πολιτικούς εκπροσώπους που θα αγωνιστούν ξεκάθαρα για τους εργαζόμενους και τις καταπιεσμένα στρώματα. Χρειαζόμαστε πολιτικούς εκπροσώπους που αρνούνται τις δωρεές από εταιρείες, που έχουν αποδείξει ότι είναι ασυμβίβαστοι μαχητές και που προέρχονται από τα κινήματα. Η προεκλογική μου καμπάνια δεν δέχεται χρήματα από μεγάλες επιχειρήσεις έτσι οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι είμαι ξεκάθαρα και αποκλειστικά στο πλευρό τους.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της εκστρατείας σου;

Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές και προτεραιότητες στο Δήμο της Μινεάπολης.

Οι κάτοικοι της πόλης πλήρωσαν πρόσφατα 825 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου που ανήκει σε μια τράπεζα και την ανακαίνιση ενός γηπέδου μπάσκετ για λογαριασμό ενός δισεκατομμυριούχου. Φανταστείτε αν χρησιμοποιούσαμε αυτά τα χρήματα για να χτίσουμε καινούργια σπίτια. Αυτά τα χρήματα είναι αρκετά για να χτιστούν 4.000 οικιστικές μονάδες που να ανήκουν στο Δήμο, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας τη τιμή των ενοικίων που είναι στα ύψη.

Χρειαζόμαστε εκλεγμένους αξιωματούχους που να ανταποκρίνονται όχι μόνο στα καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν στο Δημαρχείο, αλλά και στις ανάγκες του χτισίματος του κινήματος από τα κάτω, πράγμα που είναι απαραίτητο για να να σταματήσουν οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι της πόλης μας. Χρειαζόμαστε εκλεγμένους αξιωματούχους που δεν φοβούνται να αντιπαρατεθούν με τις μεγάλες επιχειρήσεις και το Εμπορικό Επιμελητήριο και οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με τα μεγάλα συμφέροντα.

Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με έναν μαχητή της εργατικής τάξης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κοιτάξτε τι πέτυχαν στο Σιάτλ η Σάμα Σαγουάντ και η Σοσιαλιστική Εναλλακτική: νίκη ενάντια στους μεγαλοϊδιοκτήτες κατοικιών, και το Σιάτλ η πρώτη μεγάλη πόλη που ψήφισε τα 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό και στη Μινεάπολη! Με την εκστρατεία μου θέλω να δείξω ότι μια εναλλακτική στην αντεργατική ατζέντα του Τραμπ είναι δυνατή.

Ποια είναι τα κύρια θέματα που θα αναδείξει η εκστρατεία σου;

Η περιφέρεια 3, στην οποία κατεβαίνω υποψήφια, είναι μια περιοχή από την οποία οι εργατικές οικογένειες και οι φοιτητές διώχνονται εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων.

Χρειάζεται να επενδύσουμε σε υψηλής ποιότητας δημόσια στέγαση και για να το κάνουμε δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους πολιτικούς που παίρνουν χρήματα από τους μεγαλοεργολάβους. Δεσμεύομαι δημόσια όχι μόνο να αρνηθώ οποιαδήποτε δωρεά από επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και σαν δημοτική σύμβουλος θα έπαιρνα μόνο το μέσο μισθό ενός εργαζομένου, δωρίζοντας τα μισά από τα 80.000 δολάρια που θα έπαιρνα ετησίως στα κοινωνικά κινήματα.

Η Μινεάπολη έχει μια ζωντανή μεταναστευτική και μουσουλμανική κοινότητα η οποία θα επηρεαστεί δυσανάλογα από τον Τραμπ και τις επιθέσεις της ακροδεξιάς. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη Μινεάπολη θα επηρεαστούν από την αντισυνδικαλιστική νομοθεσία που έχει ο Τραμπ στα σχέδια του και την προσπάθεια να μπλοκαριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο η πάλη για 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό.

Οι κοινότητες μας έχουν συγκλονιστεί από τις δολοφονίες από αστυνομικούς, όπως αυτές των Τζαμάρ Κλαρκ και του Φιλάντο Καστίλε. Το κίνημα Black Lives Matter έχει ξεσκεπάσει τον βαθύ, δομικό ρατσισμό στις ΗΠΑ. Η αστυνομία πρέπει να ελέγχεται. Από επιτροπές πολιτών, δημοκρατικά εκλεγμένες, με πραγματικές εξουσίες και με τη δυνατότητα να απολύουν αστυνομικούς όταν έχουμε υπέρβαση καθηκόντων και να καθορίζουν τον προϋπολογισμό και τις προτεραιότητες της αστυνομίας.

Πως σχετίζεται η εκστρατεία σου με την πάλη ενάντια στον Τραμπ;

Οι κοινότητες μας και οι δημόσιες υπηρεσίες απειλούνται από την αντιμεταναστευτική, αντισυνδικαλιστική και υπέρ των δισεκατομμυριούχων ατζέντα του προέδρου Τραμπ.

Πως μπορούμε να μετατρέψουμε τη μαζική αντίσταση που είδαμε τον προηγούμενο μήνα σε ένα διαρκές, ισχυρό κίνημα για να εμποδίσουμε πραγματικά αυτή την ατζέντα; Νομίζω ότι η προσωρινή ανατροπή της απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα δείχνει ότι ο Τραμπ και η τάξη των δισεκατομμυριούχων μπορεί να νικηθεί από ισχυρά κοινωνικά κινήματα.

Βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα από τις προσπάθειες του κινήματος «15 Νοw» και άλλων κινήσεων να βάλουν το ζήτημα των 15 δολαρίων/ώρα σε δημοψήφισμα στη Μινεάπολη. Η πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος της πόλης, με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, υπέκυψε στη πίεση των μεγάλων επιχειρήσεων. Έκαναν ότι μπορούσαν για να μην υπάρξει ψηφοφορία για το ζήτημα. Έτσι το Δημοκρατικό Κόμμα άνοιξε το δρόμο στις δεξιές, αντεργατικές επιθέσεις.

Πως μπορεί κάποιος να στηρίξει την εκστρατεία σου;

Μπορώ να υποσχεθώ το εξής: Θα οργανώσουμε την πιο τολμηρή εκστρατεία αυτή τη χρονιά, βασισμένοι σε δωρέες από απλούς εργαζόμενους, χτυπώντας κάθε πόρτα, χτίζοντας το κίνημα αντίστασης που βάζει στόχο να σταματήσει την ατζέντα του Τραμπ.

Στις τελευταίες εκλογές, πάνω από 100.000 δολάρια, προερχόμενα κύρια από συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και μεσιτικών εταιρειών, ξοδεύτηκαν στην περιφέρεια 3 για να εκλέξουν ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις υποψήφιο. Οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε τους δικούς μας υποψήφιους με εκστρατείες που οργανώνονται από εμάς. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει δηλώνοντας εθελοντής/ρια στην εκστρατεία ή ενισχύοντας την οικονομικά.

Τωρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να οργανωθούμε για να υπερασπιστούμε τις κοινότητες μας. Γι’ αυτό είμαι μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής». Στη Μινεάπολη και πανεθνικά, χτίζουμε μια ισχυρή σοσιαλιστική ραχοκοκκαλιά μέσα στα ευρύτερα μαζικά κινήματα που ξεσπούν ενάντια στον Τραμπ και την τάξη των δισεκατομμυριούχων. Η προηγούμενη περίοδος και ιδιαίτερα η απήχηση που είχαν τα συνθήματα του Μπέρνι Σάντερς για μια πολιτική επανάσταση και για σοσιαλιστικές πολιτικές, για μια κοινωνίά που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων κι όχι μόνο στα κέρδη των λίγων, έδειξε πως αυτό το όραμα μπορεί να εμπνεύσει τη μαζική συμμετοχή που απαιτείται για να νικήσει.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής