Σιάτλ: το κίνημα κερδίζει τη μάχη για τη μαζική κατασκευή εργατικών κατοικιών (ύψους $ 29 εκατ.)

Άνταμ Ζιεμκόφσκι,
«Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ
Επιμέλεια Νίκος Κοκκάλης

 

 

Seattle homes campaign

Το κίνημα που διεκδικεί την κατασκευή εργατικών κατοικιών στο Σιάτλ κέρδισε πρόσφατα μια σειρά από σημαντικές νίκες.

Η «Συμμαχία – Χίλια Σπίτια» (μια πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής με επικεφαλής τη Σύμβουλο της πόλης του Σιάτλ Σάμα Σαγουάντ) κατάφερε να υποχρεώσει το Συμβούλιο του Σιάτλ να αποφασίσει την ανέγερση 200 εργατικών κατοικιών. Η δαπάνη θα ανέλθει σε περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που έχει ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017-18 του Συμβουλίου της Πόλης. Η επιτυχία αυτή ήρθε λίγο μετά την ακύρωση, προς το παρόν τουλάχιστον, του σχεδίου για την κατασκευή του νέου αρχηγείου της Αστυνομίας του Σιάτλ, ενός πανάκριβου μεγαθήριου, που θα στοίχιζε στους δημότες 160 εκατομμύρια δολάρια – μετά από μια επίσης δυναμική μαζική εκστρατεία.

Αυτές οι νίκες έδωσαν φτερά στο κίνημα που διεκδικεί την κατασκευή 1000 εργατικών κατοικιών, στις οποίες θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια νέοι εργαζόμενοι και φτωχές οικογένειες. Ιδιαίτερα καθώς οι φτηνές κατοικίες στην πόλη αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση και τα ενοίκια είναι απαγορευτικά υψηλά για τα πιο φτωχά στρώματα, τους άνεργους, τις μειονότητες, κλπ. Σήμερα στο Σιάτλ, υπάρχουν πάνω από 4.500 άστεγοι, ενώ την ίδια ώρα ξεφυτρώνουν παντού πολυτελείς κατοικίες για τους πλούσιους!

Το κεντρικό αίτημα του κινήματος, ήταν να χρησιμοποιηθούν τα 160 εκατομμύρια δολάρια που θα στοίχιζε η κατασκευή του Αρχηγείου της Αστυνομίας, για την ανέγερση 1000 λαϊκών κατοικιών.

Φυσικά το αίτημα συνάντησε το «τείχος» του κατεστημένου των «Δημοκρατικών», που ελέγχει το Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ. Χρειάστηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις, κατά τις οποίες οι ακτιβιστές γέμιζαν τακτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στους υπόλοιπους Συμβούλους και στο Δήμαρχο.

Το τοπικό κατεστημένο των «Δημοκρατικών» απαντούσε στους ακτιβιστές του κινήματος ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, εξαιτίας μιας σειράς νομικών κωλυμάτων, από τη στιγμή που τα χρήματα είχαν… δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο έργο. Κοινώς, οι «Δημοκρατικοί» του Σιάτλ επέμεναν υπέρ του να δαπανήσουν 160 εκατομμύρια δολάρια σε ένα κτίριο που θα στέγαζε γραφεία της αστυνομίας, από το να τα χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν σπίτια για τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού!

Όταν η Σάμα Σαγουάντ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με το πως θα μπορούσαν να κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα, η τοπική αρχή απάντησε ότι αυτή η πρόταση είναι από… οικονομική άποψη ανεύθυνη! Παρόλα αυτά αναγκάστηκε να περάσει μια πιο «μίνιμουμ» πρόταση, που περιλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών συνολικού κόστους 29 εκατ. δολαρίων.

Από τη μία πλευρά, η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για το κίνημα της στέγασης. Από την άλλη όμως, δείχνει ότι οι «Δημοκρατικοί» του Σιάτλ και η τοπική αρχή προετοιμάζονται για να μπουν σε αντεπίθεση και να ξαναβάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους για την κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται μόνο για μια μερική νίκη, οι ακτιβιστές της «Συμμαχίας – 1000 Σπίτια», με αναπτερωμένο ηθικό, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την εκστρατεία για την κατασκευή ακόμη περισσότερων λαϊκών κατοικιών!

Επίσης, μέσα από την εμπειρία αυτού του αγώνα, έμαθαν κάτι πολύ σημαντικό, που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες σε κανένα, σ’ ότι αφορά τις δήθεν «καλές προθέσεις» της τοπικής αρχής που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα. Όπως είπε και η Σ. Σαγουάντ κατά τη διάρκεια της γιορτής για τη νίκη του κινήματος: «Κερδίσαμε, γιατί χτίσαμε τη συμμαχία μας και το κίνημα μας. Έτσι, έγινε αδύνατο για τους πουλημένους στις εταιρείες «Δημοκρατικούς» να αγνοήσουν τα αιτήματα μας».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα