Ελιά Λεμόνι: Συνεχείς παρεμβάσεις στα καταστήματα του ομίλου!

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Μετά τη τελευταία πρόσφατη κινητοποίηση («Ελιά Λεμόνι»: απλήρωτη εργασία και μηνύσεις μας κόβουν την όρεξη!) στα καταστήματα του ομίλου τη Κυριακή 8/10, ακολούθησαν άλλες δύο παρεμβάσεις. Μια την Πέμπτη 12/10 όπου αλληλέγγυοι πέρασαν από το κατάστημα στη Βαλαωρίτου και μοίρασαν κείμενο που καταγγέλλει τις πρακτικές της εργοδοσίας (το κείμενο περιλαμβάνεται στο παραπάνω σύνδεσμο) και μια τη Κυριακή 15/10 όπου ο απολυμένος εργαζόμενος μαζί με αλληλέγγυους πραγματοποιήσαν παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Βαλαωρίτου.

Όπως και την προηγούμενη φορά, πολλοί όταν ενημερώνονται για τις πρακτικές της εργοδοσίας δηλώνουν ότι δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στον όμιλο.

Στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα προς την εργοδοσία ότι οι μηνύσεις δε τρομοκρατούνε όσους σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν το δίκιο τους κι ότι δε θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις εάν δεν καταβληθούν όσα χρωστάει η εταιρία στον εργαζόμενο − με την ταυτόχρονη απόσυρση των μηνύσεων!

Ταυτόχρονα, στη σελίδα του ομίλου στο facebook (Elia lemoni official) γίνονται αρνητικές αξιολογήσεις από πελάτες που μαθαίνουν τι έχει συμβεί και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να στηρίζουν τέτοιες επιχειρήσεις.

Μέχρι τώρα η εργοδοσία του Ελιά Λεμόνι απαντούσε σε όλους με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα όπου αμφισβητεί τα κίνητρα όσων διαμαρτύρονται! Χτες όμως ξεφύγανε από τον έλεγχο, καθώς απείλησαν με μήνυση πελάτη που τους έκανε κριτική! Όπως τους απάντησε ο ίδιος «για να απαντάτε έτσι απειλητικά σε όποιον σας κάνει κριτική στη δημόσια διαφήμιση σας καταλαβαίνουμε εύκολα πως φέρεστε στους υπαλλήλους σας…». Μετά από αυτό η εργοδοσία απενεργοποίησε τη δυνατότητα κάποιος να εκφέρει άποψη για το κατάστημα της…

Όπως έγραψε ένας πρώην πελάτης «Κουκούτσι-Λεμονόκουπα έπρεπε να σας λένε»!

Γίνεται ολοένα και πιο φανερό πλέον ότι οι εργοδότες έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο κι όχι μόνο δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία όπως οφείλουν, αλλά μηνύουν όσους προσπαθούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα!

Η στάση τους βέβαια αυτή πατάει στις κεντρικές πολιτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις των μνημονίων και της κατάστασης στην οποία έχουν καταντήσει τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς, όπως το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Δεν μένει έτσι άλλος δρόμος από την οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου στους χώρους εργασίας, την συλλογική και συντονισμένη δράση στις επιθέσεις των αφεντικών ώστε να μη μένει κανένας εργαζόμενος μόνος του!

Οι αλληλέγγυοι κι ο απολυμένος τόνισαν ότι θα σταθούν στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που πλήττεται από την αδικία και επισήμαναν την αναγκαιότητα να αναδεικνύονται ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας κι όχι να «κουκουλώνονται» επειδή «απλά έτσι συμβαίνει σ’ αυτές τις δουλειές»!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής