Αγία Παρασκευή: από το 2005 περιμένει… το 12ο Δημοτικό Σχολείο…

Επί 17 χρόνια όλες οι Δημοτικές Αρχές της Αγίας Παρασκευής έχουν αποδειχτεί ανίκανες να δώσουν λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός ακόμα δημοτικού σχολείου που ο ίδιος ο Δήμος ίδρυσε στα χαρτιά το μακρινό 2005.

Πρόκειται για το 12ο Δημοτικό Σχολείο, που προορίζεται να στεγαστεί στον χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 119. Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και χρόνια «κολλημένη» αφενός γιατί η κληρονόμος ιδιοκτήτρια προσπαθεί να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποζημίωση και αφετέρου γιατί η Δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί την απαλλοτρίωση. (Περισσότερα για το ιστορικό της υπόθεσης δείτε στο «παράρτημα» στο τέλος του άρθρου.)

Τα δημοτικά σχολεία στην περιοχή του Τσακού –και όχι μόνο– ξεχειλίζουν από παιδιά εδώ και χρόνια.

Σε ομιλία της στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8/1/2020, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής, Μαρία Ξυνογαλά, είχε αναφέρει ότι:

«2 containers που στάζουν όταν βρέχει έχουν γίνει αίθουσες στο 3ο δημοτικό της οδού Κυκλάδων. Στο ίδιο σχολείο δεν υπάρχει κυλικείο καθώς ο πρώην χώρος κυλικείου έχει γίνει τάξη διδασκαλίας. Στο 2ο δημοτικό σχολείο υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για τα 50 παιδιά του νηπιαγωγείου. Δεν υπάρχει σχολείο στην πάνω περιοχή του Τσακού που να έχει χώρο εστίασης, θέατρο ή ελεύθερη αίθουσα.»

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ίδιας Ένωσης Συλλόγων Γονέων, το Νοέμβρη του 2022, αναφέρεται ότι:

«…στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία της περιοχής υπάρχουν διχοτομημένες αίθουσες, containers σε προαύλια, αίθουσες εκδηλώσεων, βιβλιοθήκες ακόμα και βοηθητικοί χώροι και αποθηκούλες μετατράπηκαν ή “ονοματίστηκαν” αίθουσες διδασκαλίας…

»Τα σχολεία μας είναι υπερκορεσμένα με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίζουμε και τη μεταφορά μαθητών σε όμορους δήμους.

» Είναι επιτακτική η ανάγκη για την άμεση απόκτηση του Ο.Τ. 119 γιατί είναι κατάλληλο, αναγκαίο και μοναδικό για την ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός Νηπιαγωγείου.»

Η στάση των πολιτικών δυνάμεων

Στις 24 Νοέμβρη η Ένωση οργάνωσε μια πολύ πετυχημένη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες (Ρ. Αντωνοπούλου, Π. Θαλασσινός κα) με την συμμετοχή 500 ατόμων στον χώρο του ΕΠΑΛ, με στόχο να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό ώστε να εκπροσωπηθεί νομικά στην δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους του οικοπέδου  Μακρή.

Από την συναυλία έλαμψε διά της απουσίας του ο νυν δήμαρχος Ζορμπάς και τα στελέχη της παράταξής του.  Δεν ήταν ούτε ένας! Κατά τα άλλα ο Δήμος δίνει μάχη για τον χώρο…

Αλλά και οι άλλες παρατάξεις της δεξιάς αντιπολίτευσης είχαν υποτυπώδη και εντελώς διακοσμητική συμμετοχή.

Στην πραγματικότητα η συναυλία στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τα δραστήρια μέλη της ένωσης γονέων και από τις παρατάξεις της αριστεράς στον Δήμο, δηλαδή την Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ και το Φυσάει Κόντρα που αποτελεί ενωτικό σχήμα δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του ΜΕΡΑ25 και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών.  

Από αυτό προκύπτει ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι 4 δημοτικές παρατάξεις (Ζορμπάς, Οικονόμου, Μουστόγιανης, Τσιαμπάς) που πρόσκεινται στην ΝΔ –ειδικά ενόψει βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών– δεν πρόκειται να δώσουν καμία πραγματική μάχη για το θέμα. Δεν θέλουν και δεν πρόκειται να κοντραριστούν με την κυβέρνηση και το κόμμα που υποστηρίζουν. Αντίθετα θα συνεχίσουν να διαγκωνίζονται για φωτογραφίες με καφέδες στο πλάι υπουργών και υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να πάρουν το χρίσμα και ψήφους.

Οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ (Σταθόπουλος, πρώην δήμαρχος) και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Μυλωνάκης) δεν έχουν εκπονήσει ποτέ ένα πραγματικό αγωνιστικό σχέδιο διεκδίκησης που να βγαίνει έξω από τα όρια του δημοτικού συμβουλίου και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής Αγώνα 

Όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ο αγώνας για το κτίσιμο του 12ου δημοτικού και νηπιαγωγείου στου Μακρή να βγει στον δρόμο και την τοπική κοινωνία. 

Με κέντρο την Ένωση Συλλόγων Γονέων σχολείων Αγίας Παρασκευής να φτιαχτεί μια Επιτροπή Αγώνα που να πλαισιωθεί από τοπικές κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, μαθητικά συμβούλια, αγωνιστικές δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις κατοίκων, εργατικά σωματεία κοκ.

Να εκπονηθεί ένα σχέδιο καμπάνιας με διάρκεια, ενδιάμεσους σταθμούς που να περιλαμβάνει τακτικές εκδηλώσεις, πορείες, προβολές, διανομή υλικού, ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, συναυλίες και ομάδες δουλειάς, που να συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις και ταυτόχρονα να εντείνουν την πίεση τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο δικαστήριο.

Όπως έχει δείξει η εμπειρία σε μια σειρά περιοχές της χώρας ήταν τα τοπικά κινήματα που με τον αγώνα τους πέτυχαν να εμποδίσουν το κτίσιμο σε δασικές περιοχές, την ανέγερση σχολείων, την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου κοκ. Στην περιοχή μας ήταν ο αγώνας των κατοίκων πριν χρόνια, που πέτυχε να μην χαθεί το οικόπεδο των πρώην εκπαιδευτηρίων Μπαρμπίκα στην οδό Παπαφλέσσα και την μετατροπή τους σε ένα δημόσιο ΕΠΑΛ.

Σε ένα πραγματικά ευνομούμενο κράτος που ενδιαφέρεται για την δημόσια Παιδεία, η υπόθεση της απαλλοτρίωσης θα σήμαινε ότι το Υπουργείο Παιδείας και οι «Κτηριακές Υποδομές» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) θα αναλάμβαναν το κόστος της ανέγερσης του σχολείου.

Ασφαλώς ξέρουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Κεραμέως το τελευταίο πράγμα που πρόκειται να κάνει είναι να δώσει χρήματα για τα δημόσια σχολεία. Την στιγμή μάλιστα που κόβει ακόμα περισσότερο τα κονδύλια προς τους δήμους για να κάνουν αυτοί τα αναγκαία έργα. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από αυτήν την διεκδίκηση, αντίθετα πρέπει να επιμείνουμε, οργανώνοντας καλύτερα και μαζικοποιώντας τον αγώνα μας. 

Τα διαρκή τραπεζικά δάνεια του Δήμου για οποιοδήποτε έργο (πχ για την αγορά της βίλας Ιόλα, την κατασκευή κολυμβητηρίου, το νέο Δημαρχείο κτλ) έχουν κόστος που το επωμίζονται οι δημότες μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών ή την εγκατάλειψη άλλων έργων απαραίτητων για την περιοχή.

Όμως ο αγώνας έχει ακόμα δρόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κα).Το 12ο δημοτικό σχολείο να κτιστεί επιτέλους στον χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων Μακρή – από αυτό τον στόχο δεν πρέπει να απομακρυνθούμε ούτε στιγμή.

Παράρτημα: Το ιστορικό

Το 2003, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 63 στον Τσακό, ιδρύεται το 12ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο μετά από πρόταση της τότε δημοτικής αρχής και της τότε Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Το 2005 η επιτροπή καταλληλότητας του Δήμου έκρινε κατάλληλο τον χώρο για στέγαση σχολείου (ΦΕΚ 945 / 8.7.2005) για την αποσυμφόρηση των 2ου, 3ου και 6ου δημοτικών σχολείων της πόλης.

Πρόκειται για τον χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων Μακρή που περιήλθαν από κληρονομιά στην κα Μιρέλα Ρούτση Μαντά.

Η ιδιοκτήτρια από τότε προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρωθεί η ίδρυση δημόσιου σχολείου σέρνοντας τον Δήμο στα δικαστήρια και αξιοποιώντας κάθε παραθυράκι προκειμένου οι αρμόδιες επιτροπές να βγάλουν τον χώρο ακατάλληλο για σχολείο.

Ο στόχος της ιδιοκτήτριας; Να εισπράξει πολύ μεγαλύτερο ποσό αντί για τα 2.750.000 ευρώ που δίνει ο δήμος με βάση τον εκτιμητή που όρισε και τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής.

Στη 1/12/2019 σε ανακοίνωση της Επιτροπής Παιδείας της δημοτικής παράταξης «Νίκη των Πολιτών» του κ. Σταθόπουλου καταγγέλλεται  ότι: 

«Το Αμερικάνικο Κολλέγιο ενδιαφέρεται να αγοράσει το Ο.Τ. 119 για να το κάνει ξενώνες!»

Το 2011 τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο για το Ο.Τ. 119 και δεσμεύεται το οικόπεδο ως χώρος σχολείου (ΦΕΚ 79 / 5.5.2011).

Το 2015 η Επιτροπή Καταλληλότητας κρίνει ως αναγκαία, κατάλληλη και μοναδική επιλογή τα 4.879,41τμ του Ο.Τ. 119.

Στις 8/1/2020 ο δήμαρχος Ζορμπάς προσκαλεί την κα Μαντά σε συζήτηση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου με στόχο την συμφωνία στην πώληση του ακινήτου έναντι 2.750.000 ευρώ.

Η κα Μαντά όχι μόνο αρνείται να παραστεί αλλά μέσω του δικηγόρου της διαμηνύει ότι «είναι αργά για κάθε διαπραγμάτευση» και ότι μετά από τυχούσα θετική δικαστική απόφαση για αυτή θα διεκδικήσει από τον Δήμο αποζημίωση για όλα τα χρόνια που το οικόπεδο είναι δεσμευμένο.

Το 2021 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο γίνεται προσφυγή για άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.

Με την υπ’ αριθμόν 1334/2021 απόφασή του το δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της ιδιοκτήτριας και αναγνωρίζει  το έννομο συμφέρον των γονέων λόγω της στέγασης των τέκνων τους «σε απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού ή και μέσα σε κοντέινερ».

Η  Eurobank εγκρίνει δάνειο ύψους 2.750.000 ευρώ στον Δήμο για να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου.  

Στις 14/6/ 2021 το Ζ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την δανειακή  σύμβαση εντοπίζοντας 11 σημεία ως «ουσιώδεις πλημμέλειες» και αναφέροντας στην απόφασή του ότι «κωλύεται κατά τον παρόντα χρόνο η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ενόψει του ότι δεν προκύπτει ότι έχει διενεργηθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση του ως άνω ακινήτου»

Η προσφυγή που επρόκειτο να εκδικαστεί στις 28/11/2022 πήρε αναβολή για τις 8 Φλεβάρη του 2023.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,287ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα