Απογευματινά χειρουργεία: ένα κυβερνητικό φιάσκο που πληρώνουμε ακριβά

Στέλλα Χονδροματίδου, γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) 

 «Στην απογευματινή λειτουργία όμως διενεργούνται επεμβάσεις για ψυχρά – τακτικά περιστατικά κατόπιν εγκρίσεως της επιτροπής χειρουργείου των νοσοκομείων. Δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι μεταμοσχεύσεις ούτε επείγοντα περιστατικά. Μην προσπαθούν κάποιοι να δημιουργούν εντυπώσεις απλά και μόνον διότι αντιδρούν στην Μεταρρύθμιση. Τα Απογευματινά Χειρουργεία θα πάνε πολύ καλά».

Αυτά δήλωνε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στις 5 Μάρτη, με την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Και όποιος γνωρίζει έστω και στο ελάχιστον την πολιτική του πορεία, καταλάβαινε πως ξημερώνει μια πιο δύσκολη μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όπου ό,τι διαψεύδει ο Άδωνις πως θα συμβεί, σύντομα θα αποτελεί κανόνα.

Έτσι, η είδηση των τελευταίων ημερών πως ένας ασθενής πήγε με σπασμένο χέρι στο νοσοκομείο και αντί να αντιμετωπιστεί σαν επείγον περιστατικό, του έκαναν εισαγωγή σε απογευματινό χειρουργείο και πλήρωσε, αποτελεί την επιβεβαίωση πως πίσω από τα απογευματινά χειρουργεία κρύβεται το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει κάθε έννοια της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Αποτυχία να πείσει κοινωνία και εργαζόμενους στο ΕΣΥ

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή «πάτησε» πάνω στη συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ και τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια αναμονή στα τακτικά χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να χειρουργηθούν από το 2017 ενώ συνολικά 100.000 ασθενείς είναι σε λίστες αναμονής! Αυτήν την κατάσταση, ο νεοφιλελεύθερος Άδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε να λύσει υποτίθεται εισάγοντας τα απογευματινά χειρουργεία.

Υπολόγιζε όμως χωρίς να έχει κανενός είδους αντίληψη και επαφή με τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας και το προσωπικό των νοσοκομείων. Όσοι/ες περιμένουν εδώ και χρόνια για μια επέμβαση, περιμένουν επειδή -προφανώς- δεν έχουν τα λεφτά για να πληρώσουν και να χειρουργηθούν. Έτσι, ούτε σήμερα στρέφονται στα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία. Τα (ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης) που πραγματοποιούνται σήμερα, είναι νέα και οξέα περιστατικά, ανθρώπων που πήγαν στο νοσοκομείο και είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν άμεσα.

Την ίδια ώρα η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών που υπηρετούν με αυτοθυσία το τσακισμένο ΕΣΥ αρνούνται να συμμετέχουν σε απογευματινά χειρουργεία, αφού γνωρίζουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε ό,τι έχει απομείνει από τη δωρεάν δημόσια υγεία. Έτσι, τα απογευματινά χειρουργεία αποδεικνύονται -όπως ήταν αναμενόμενο- ένα μεγάλο φιάσκο. Παρόλα αυτά, ο Άδωνις και η κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν και για την αναγκαιότητα και για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση  

Σήμερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το 40% των χειρουργικών αιθουσών πανελλαδικά είναι κλειστές, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη Θεσσαλονίκη, από τις 70 χειρουργικές αίθουσες συνολικά στα νοσοκομεία, οι 20-25 περίπου είναι κλειστές για τους ίδιους λόγους. Ειδικά στο Ιπποκράτειο (από τις 29 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, είναι καλυμμένες μόλις οι 9) και το Παπανικολάου (από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων σήμερα εργάζονται στο νοσοκομεία 5), οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους είναι τραγικές. 

Αν οι κλειστές αίθουσες πανελλαδικά έμπαιναν σε λειτουργία (που σημαίνει μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), υπολογίζεται πως θα γινόντουσαν επιπλέον 15.000 χειρουργεία τον χρόνο. Η κυβέρνηση όμως προτιμά να «ξεζουμίζει» σωματικά και πνευματικά το υπάρχον προσωπικό και οικονομικά όσους ασθενείς αντέχουν και επιλέγουν να χειρουργηθούν τα απογεύματα. Οι οποίοι όμως είναι πραγματικά ελάχιστοι.

Να ακυρωθούν στην πράξη

Η στάση της πλειοψηφίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που επιλέγουν να απέχουν από τα απογευματινά χειρουργεία, ανταποκρίνεται πλήρως στις αξίες και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας δωρεάν, χωρίς κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και την υπεράσπιση του ΕΣΥ απέναντι στα αρπακτικά των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταθούμε απέναντι σε έναν κυνικό υπουργό Υγείας, μιας κυνικής, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης: να αρνηθούμε να εφαρμόσουμε κάθε μέτρο που αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στο ΕΣΥ και παράλληλα να διεκδικήσουμε να καλυφτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξήσεις στους μισθούς μας και ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα