Ζωγράφου: Μια συγκλονιστική κινητοποίηση, μια εταιρεία «φάντασμα» και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 21/11, αστυνομικοί με παρουσία δικαστικού επιμελητή μετέβησαν στο διαμέρισμα της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στην οδό Αβύδου στου Ζωγράφου προκειμένου να της κάνουν έξωση. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι η κύρια και μοναδική κατοικία της κ. Κολοβού και η έξωση έγινε για χρέος μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες!

Οι αστυνομικοί κατέστρεψαν την πόρτα του διαμερίσματος ενώ δεν επέτρεπαν στην ίδια να εισέλθει σε αυτό, προκειμένου να γίνει καταγραφή των επίπλων και άλλων αντικειμένων. Η κ. Κολοβού κατήγγειλε επίσης ότι ο δικαστικός επιμελητής τη χτύπησε δυνατά στο χέρι, τη στάση αυτή του επιμελητή καταδίκασε και η γραμματέας του σωματείου δικαστικών επιμελητών. 

Πολύ σύντομα βρέθηκαν στον χώρο για να της συμπαρασταθούν και να εμποδίσουν την αστυνομία να την πετάξει έξω από το σπίτι της οι Βουλευτές Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ και Κρίτωνας Αρσένης από το ΜΕΡΑ 25, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων πολιτών.

Μέσα σε λίγες ώρες καλέστηκε συγκέντρωση για το ίδιο απόγευμα από τοπικούς και μαζικούς φορείς, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. 

Από την κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στου Ζωγράφου, ενάντια στην έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

Η συμμετοχή στην συγκέντρωση ήταν συγκλονιστική. Περισσότεροι από χίλιοι αγωνιστές-στριες συγκεντρώθηκαν έξω από το διαμέρισμα, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να φυγαδεύουν όπως-όπως κάτω από τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων τον δικαστικό επιμελητή που το πρωί επέδειξε εξαιρετικά χυδαία, προκλητική και απάνθρωπη στάση απέναντι στην κ. Κολοβού και τους ανθρώπους που της συμπαραστέκονταν. 

Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

Μετά την συγκέντρωση, στην οποία μίλησε και η ίδια η κ. Κολοβού εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στους συγκεντρωμένους και αναφέροντας ότι αφότου δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της, έχουν επικοινωνήσει μαζί της δεκάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, ξεκίνησε πορεία που κινήθηκε στους δρόμους του Ζωγράφου ξεσηκώνοντας την γειτονιά. 

Η πορεία είχε πολύ μεγάλο παλμό, με διαρκή συνθήματα για την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας και ενάντια στους τραπεζίτες και τα κοράκια των εισπρακτικών εταιρειών.

Η παρουσία της Όλγας Γεροβασίλη

Τις πρωινές ώρες στο διαμέρισμα της κ. Κολοβού βρέθηκε και η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός. 

Τα δεδομένα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ακόλουθα:

  • Καταργήθηκε η αυτοτελής νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας (ίσχυε μέχρι και τα τέλη του 2014) και δεν ανανεώθηκε ποτέ από το 2015 και μετά.
  • Το 2018 καταργήθηκε η δυνατότητα να ζητήσει όποιος βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής την προστασία της κύριας κατοικίας του μέσω του Νόμου Κατσέλη, ο οποίος ίσχυε από το 2010.
  • Εφαρμόστηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που σύμφωνα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή έπρεπε να είχαν νομοθετηθεί εδώ και 20 χρόνια.
  • Πέρασε ο νόμος περί μεταβίβασης απαιτήσεων στα διάφορα funds-κοράκια, χωρίς την δυνατότητα στον οφειλέτη να αγοράσει το δάνειο ή να το ρυθμίσει σε αντίστοιχο ποσό με αυτό της αξίας πώλησης.
  • Νομοθετήθηκε το ιδιώνυμο αδίκημα της παρεμπόδισης πλειστηριασμού και με βάση αυτό ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Τους ίδιους αγωνιστές που λοιδορούσε τότε ο Κοντονής, ο οποίος δήλωνε πως «τα μπλόκα στους πλειστηριασμούς προστατεύουν τα παλάτια επώνυμων οφειλετών».

Έρχονται τώρα, χωρίς ντροπή, άτομα που ήταν στην κυβέρνηση και στη Βουλή που πέρασε όλα τα παραπάνω να δηλώσουν αλληλέγγυοι στο δράμα των ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους! Τι υποκρισία!

Εταιρεία – «φάντασμα»

Όπως αναφέρει το 902.gr η εταιρεία που φέρεται να έχει βάλει στο χέρι το σπίτι της κ. Κολοβού είναι η «LOTUS 4A IKE», με την ίδια την Ιωάννα Κολοβού να δηλώνει ότι μπορεί το σπίτι που έχασε για αρχικό χρέος μόλις 15.000 ευρώ να μην είναι του… κουτιού, όμως στη γειτονιά πρόκειται να φτιαχτεί ο σταθμός του Μετρό, κάτι που εξηγεί και το αυξημένο ενδιαφέρον των κορακιών.

Στο όνομα «LOTUS 4A IKE» υπάρχει μία εγγραφή στο επαγγελματικό επιμελητήριο, με διεύθυνση στη Νέα Φιλαδέλφεια (Γρηγορίου Κυδωνίων 5). Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα, αφού στο συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχουν… άδεια κουδούνια!

Από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει η ιστοσελίδα της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων με την επωνυμία «LOTUS PROJECT», που παραπέμπει σε άλλη διεύθυνση, αυτή τη φορά στο Νέο Ψυχικό (Ερν. Εμπράρ 27), όμως με τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου με το παραπάνω κτίριο! Και βέβαια ούτε στη συγκεκριμένη διεύθυνση, ούτε στο τηλέφωνο ήταν κάποιος διαθέσιμος από την «εταιρία» να δώσει εξηγήσεις.

Έχουμε λοιπόν το ίδιο τηλέφωνο για δύο διαφορετικές διευθύνσεις, για μία άφαντη έδρα, για μία εταιρία που αυτοπαρουσιάζεται ως πολλά υποσχόμενη στη «διαχείριση ακινήτων». 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της έχει ως… όραμά της να «επανακαθορίσουμε τον χώρο της μεσιτείας ακινήτων στην Ελλάδα με γνώμονα την καινοτομία, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια», προφανώς βουτώντας ακίνητα σε «τιμές ευκαιρίας» από φτωχούς ανθρώπους που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Κάτι αρχίζει να αλλάζει

Μετά τις μαζικότερες εδώ και χρόνια απεργιακές πορείες στις 9/11 και τη μαζική παρουσία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στις πορείες για το Πολυτεχνείο σε μια σειρά πόλεις, είχαμε τώρα την συγκλονιστική πορεία στους δρόμους του Ζωγράφου. Έπειτα από μια μακρά περίοδο υποχώρησης του κινήματος κάτω από το βάρος των διαρκών ηττών των αγώνων και του ξεπουλήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται φανερό πως κάτι αρχίζει να αλλάζει. 

Κινητοποιήσεις σαν την χτεσινή μπορούν να ανεβάσουν ένα σκαλί παραπάνω την αυτοπεποίθηση του κινήματος και τη δυνατότητά του να δίνει μάχες με καλύτερους όρους. Αν μάλιστα οι κινητοποιήσεις του ερχόμενου διαστήματος είναι ενωτικές (όπως ήταν η χτεσινή, με κοινή παρουσία ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) τότε υπάρχουν δυνατότητες για αγώνες μαζικότερους και πιο αποτελεσματικούς. 

Η υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας θα είναι όλο το επόμενο διάστημα ψηλά στην ατζέντα του κινήματος. Με μαζικούς όρους, πλατιά απεύθυνση στη κοινωνία, υπομονή και επιμονή, τα σχέδια των κορακιών και των κυβερνητικών φίλων τους μπορούν να ανατραπούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα